Naslovna / Korona

Covid 19 može da poremeti redovan menstrualni ciklus

Priredio/la: M.R. |17:00 - 03. 02. 2021.

Odgovor na pitanje kako covid 19 utiče na menstrualni ciklus, mogao bi da bude baš kao i sve ostalo što je kod žena vezano za hormone: individualno. Efekti mogu da budu značajno različiti, od žene do žene.

menstruacija Ukoliko vam izostane menstruacija a niste trudni, možda vam telo samo reaguje na stres usled pandemije Foto: Shutterstock

Nije iznenađenje da su neke žene u prethodnom periodu imale poremećaje menstrualnog ciklusa (preskočeni ciklus, produženo krvarenje, promena uobičajenog mesečnog ritma). Sve navedeno može biti posledica preležanog covid 19, ali i refleksije okolnosti pandemije uz povišeni nivo stresa – kažu rezultati jednog istraživanja objavljenog na medicinskom sajtu MedPage Today.

Pandemija je psihofizički iscrpljujuća i utiče na hormonski status

Poznato je da svaki intenzivan stres koji je vezan za životne okolnosti (gubitak voljene osobe, selidba, razvod), utiče na hormonski status a samim tim i na mesečni ciklus kod žena. Pandemija covid 19 se logično dodaje na ovu listu zbog visokog nivoa stresa i neizvesnosti.

Naučnici su saglasni da se covid 19 sa svim efektima koje nosi po menstrualni ciklus apsolutno može svrstati uz druge virusne infekcije i produžene periode stresa. Osobe koje se zaraze virusom SARS – COV –2 sigurno će pretrpeti udar na organizam a prvenstveno na HPA (kompleks interakcije između hipotalamusa, hipofize i nadbubrežne žlezde) što je prvi receptor za prijem stresa i odgovor tela na njega.

Šta sve stres može da vam uradi i kako se telo brani

Kada se dogodi stres, HPA linija interventno stimuliše oslobađanje kortizola (hormona stresa), kako bi pomogla telu da se pripremi za borbu i otpor. Dokazano je da uz stalni stres, povišeni nivo kortizola može da utiče na ženske menstrualne cikluse. Međutim, ono što još može da se dogodi kada je stres produžen i intenzivan: telo može da postane rezistentno na otpor, aktivnost HPA se potiskuje, hipofiza se “zbuni” i dolazi do odstupanja od normalnih nivoa estrogena i progesterona.

Potpunim odsustom reakcije navedene HPA veze, žena može da doživi izostanak menstruacije (amenoreja). Delimičnom aktivnošću, period krvarenja može postati izmenjen ali i učestao, sa krvarenjima mimo ciklusa. Ovde nema klasičnog obrasca već telo svake žene reaguje individualno.

Ako možete, svakako izbegnite infekciju SARS – COV – 2

Dr Lauren Streicher, doktor medicine i klinički profesor akušerstva i ginekologije na Univerzitetu Northvestern u Čikagu kaže da svaka bolest kod žene može da prouzrokuje menstrualni disbalans.

– A kada se uzmu u obzir ozbiljna infekcija kakva je covid 19 i količina stresa koju nosi pandemija, to je više nego realno za očekivati. Međutim, kakav je tačno uticaj posledica ove nove infekcije u odnosu na bilo koji drugi stres ili drugu infekciju, za sada nije poznato – dodaje on.

Budući da je menstrualni ciklus direktno povezan sa ženskom reproduktivnom funkcijom i trudnoćom, jasno je koliko je važno da se pridržavanjem svih protivepidemijskih mera, zaraza SARS – COV – 2 izbegne jer direktno utiče ne samo na ženu već i na potencijalno potomstvo (planiranje, trudnoća, porođaj).

Nemojte odmah paničiti ako ciklus izostane

Ako govorimo o stresu kao pratiocu i posledici pandemije, on dejstvuje na više frontova. Poremećaj lučenja kortizola utiče na cikluse, ali i stresna promena načina života, nove rutine, strah i neizvesnost. Određeni broj žena je bio manje fizički aktivan što je dovelo do gojaznosti, pojave anksioznosti i depresivnih epizoda, a sve to takođe može da utiče na poremećaje menstrualnog ciklusa.

Ukoliko tokom pandemije dođe do izostanka ciklusa, ako ste bili zaraženi virusom SARS – COV – 2 ili ga niste imali, najpre treba eliminisati mogućnost trudnoće. Ako niste planirali bebu a ciklus vam je izostao, osećate se dobro i nemate većih tegoba, verovatno nije za paniku – možda je vaše telo jednostavno ovako odreagovalo na pandemijski stres ili promenu životnih navika. Uvek je, naravno, preporučljivo da se konsultujete sa svojim ginekologom.

Metode samopomoći

Svi poznati “recepti” za anuliranje stresa važe i za ovo stanje. Nađite vremena da se bavite sobom. Ako primetite da ste više izloženi anksioznim epizodama, aktivirajte se fizički, radite vežbe disanja i praktikujte jogu. Imajte pozitivne misli, a ako ste preležali covid 19, pridržavajte se saveta lekara jer oporavak može da bude zahtevan i dug. Meditacija takođe može da pomogne kao i slušanje muzike koju volite i koja vas opušta. Kako se telo i um budu vraćali u ravnotežu, tako će se i menstrualni ciklus, ukoliko nije posledica nekog značajnijeg poremećaja (a do toga ćete doći konsultacijom sa svojim lekarom i pregledom), vraćati u normalu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo