Naslovna / Korona

Island je izdao prvi kovid pasoš, a kako će Srbi putovati

Piše: I. Nenezić|10:00 - 29. 01. 2021.

Većina zemalja se izjasnila da je protiv „kovid pasoša“ i protiv vakcinacije kao jedinog uslova za izdavanje elektronskog dokumenta

Većina zemalja je protiv „kovid pasoša“ Foto: Shutterstock

Iako je pitanje izdavanja „kovid pasoša“, odnosno „potvrda o vakcinaciji“ kao uslova za međunarodna putovanja i dalje predmet rasprave unutar Evropske unije i još ne postoji međunarodna regulativa, Island je načinio prvi korak. Ova zemlja je, sa idejom da svojim građanima koji su primili obe vakcine olakša kretanje, već otpočela sa izdavanjem „kovid pasoša“. Oko 48.000 Islanđana je do sad ispunilo uslov za dobijanje ovih digitalnih sertifikata, koji, doduše, u ovom trenutku još nemaju međunarodni karakter.

Lako do potvrde za putovanje

Prema navodima iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Republika Srbija neće izdavati ovakve pasoše, ali će građanima biti otvorena mogućnost dobijanja zdravstvenih potvrda o vakcinaciji, sa kojima će, u perspektivi, moći da se putuje u inostranstvo.

Prema rečima ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjane Matić, oni koji su preležali Covid 19,vakcinisani i građani kod kojih je testom utvrđeno da nemaju korona virus moći će lako da dođu do ove potvrde. Ovakav model je već primenila Grčka, koja se nada brzom međunarodnom dogovoru kako bi internacionalni promet putnika što pre bio omogućen.

Seničić: Većina zemalja protiv „kovid pasoša“

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije YUTA Aleksandar Seničić, međutim, kaže da ovakav dokument, sve dok on nije unificiran, nema težinu i zapravo još ničemu ne služi.
– Većina zemalja se izjasnila da je protiv „kovid pasoša“ i protiv vakcinacije kao jedinog uslova za izdavanje elektronskog dokumenta potrebnog za putovanje. Sertifikat o vakcinaciji ne sme da bude, niti će bit jedina potvrda sa kojom je moguće putovati, već će biti potrebno da postoje i alternativni modeli, poput negativnog serološkog ili PCR testa –  kaže direktor YUTA za eKliniku.

Vakcinacija ne može da bude jedini uslov

Prema njegovim rečima, vakcina nije dostupna svima: neke kategorije stanovništva ne smeju da je prime zbog kontraindikacija, deca neće biti vakcinisana, a postoje i oni koji ne žele da prime vakcinu, što je njihovo pravo.

– Iz tih razloga, ovo ne može da bude jedini uslov, ali je jasno da će vakcinisani biti privilegovani – kaže Seničić.

On objašnjava da se čeka na preporuke od ljudi iz struke o tome šta je potrebno kao dokaz da osoba nije zaražena korona virusom. Elektronski dokument u formi pasoša ili potvrde druge vrste, prema njegovim rečima, morao bi da bude unificiran, a jednobrazni podaci bi mogli da budu sadržani u QR kodu ili slično.

Potreban standardizovan model

– Još nije poznato kako će taj elektronski dokument da izgleda. Nije dovoljno dobiti potvrdu na ćirilici, recimo, već je potrebno da postoji neki standardizovan model. Važno je da to bude jedan elektronski dokument u kojem će biti naznačeno da li je dokaz vakcinacija ili negativan PCR ili drugo. On mora da bude unificiran i standarizovan na nivou EU i Severne amerike, jer su to najveća tržišta i očekujem da će to uskoro biti omogućeno – objašnjava Seničić.

Moramo da imamo jasne uslove

Kako smatra direktor YUTA, dobro je da se krenulo u razgovore, koji iz dana u dan napreduju.

– Moramo da imamo jasne uslove, kako bi našim građanima što pre bilo omogućeno da putuju. Ovo se posebno odnosi na zemlje koje su nama najinteresantnije kad je u pitanju turizam. Dakle Grčka, Turska i Egipat, kao i Španija i Italija, koje su dosta restriktivnije. Takođe, potrebno je uspostaviti model i kad je u pitanju odlazak naših građana u zemlje iz okruženja, kao što su Hrvatska, Slovenija,Crna Gora, Albanija… – dodaje Seničić.

Pravila za izdavanje potvrda do kraja marta

On objašnjava da mi, kao mala zemlja, moramo da se prilagođavamo odlukama većine, a da se nada da će do kraja marta ove godine biti ustanovljena pravila za izdavanje ovih potvrda, kako bi turizam krenuo sa oporavkom, a naši građani mogli neometano da putuju, ukoliko ispunjavaju predviđene uslove.
– Kad će dogovor biti postignut, teško je proceniti, ali se nadamo da će pravila putovanja biti uspostavljena do sredine ili kraja marta meseca – objašnjava Seničić.
Direktor YUTA se, takođe, nada da će jednostavniji i jefitiji metod – brzi antigenski test, koji detektuje antigen specifičan za infekciju SARS-CoV-2, preuzeti primat, jer je daleko pristupačniji, brži i jeftiniji od PCR testa.
– Polako uvodimo ovu metodu, jer su PCR testovi prilično skupi. Ukoliko, recimo, četvoročlana porodica želi da putuje, mora samo za testiranje da izdvoji oko 300 evra, što nije beznačajan iznos – kaže Seničić.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo