Naslovna / Korona

Naučnici traže ispitivanje covid 19 vakcina i na trudnicama, i za to imaju dobar razlog

Priredio/la: I. V.|9:00 - 29. 01. 2021.

Zbog humanosti i sigurnosti fetusa i majke, trudnice su često isključene iz kliničkih ispitivanja, ali zbog ozbiljnih posledica covid 19, naučnici od kreatora vakcina traže da promene tu praksu

Znatan broj trudnica i dojilja verovatno će biti vakcinisane Foto: Shutterstock

Klinička ispitivanja vakcina protiv covid 19 isključila su trudnice, što nije ništa iznenađujuće, jer se one često izostavljaju iz istraživanja zbog složenosti trudnoće i brige zbog potencijalnih posledica i štete koju bi vakcina mogla da ima na fetus. Otkako je započela masovna vakcinacija protiv korona virusa, zabrinutost trudnica jeste opravdana jer raspolažu sa vrlo malo podataka koji će im pomoći da odluče o vakcinaciji. Međutim, najnovije studije nisu optimistične kada je u pitanju imunizacija majki.

Covid 19 ugrožava zdravlje majke i perinatalno

Poslednje istraživanje, čiji su rezultati objavljeni 25. januara u medicinskom časopisu The Lancet, pokazuje da postoje dokazi da covid 19 ugrožava zdravlje majke i perinatalno (period trudnoće od 28. nedelje, rođenje i prvih 7 dana života deteta). Trudnice, posebno u drugoj polovini trudnoće, imaju povećan rizik od komplikacija kao što su teška upale pluća, hospitalizacija, prijem na odeljenje intenzivne nege, invazivne mehaničke ventilacije – i smrt od covid 19. Postojeći dokazi, takođe, ukazuju da su trudnice zaražene infekcijom covid 19 u većem riziku od prevremenog porođaja i da je tri puta veća šansa da će njihova novorođenčad ostati u bolnici, u odnosu na majke koje nisu zaražene korona virusom.

Propuštena prilika da se prikupe podaci

Naučnici ističu da trudnice nisu prepoznate kao visoko prioritetna grupa za vakcinaciju protiv covid 19, uprkos riziku od komplikacija i lošim perinatalnim ishodima. Isključene su iz ranih istraživanja vakcine protiv covid 19, što je rezultiralo propuštenom prilikom da se prikupe podaci o sigurnosti i efikasnosti vakcine koji bi potencijalno mogli da utiču na to da li će trudnice imati bilo kakvu korist od covid 19 vakcine.

Trudnice i dojilje verovatno će biti vakcinisane

Razumljivo je da „praznine u znanju“ odnosno nedostatak podataka o bezbednosti utiču na  kreatore vakcina da sistematski isključuju trudnice iz ranih kliničkih studija. Međutim, predklinički i klinički podaci pokazuju prihvatljiv sigurnosni profil za većinu covid 19 vakcina u razvoju. Štaviše, nakon hitne dozvole za upotrebu covid 19 vakcina koju je izdala američka Uprava za hranu i lekove FDA, uz podršku američkih centara za Kontrolu i prevenciju bolesti CDC, Američkog koledža akušera i ginekologa, uz sličan stav Zajedničkog komiteta Ujedinjenog Kraljevstva za vakcinaciju i imunizaciju, znatan broj trudnica i dojilja verovatno će biti vakcinisane.

Potrebni jasni efekti covid 19 na trudnice, fetus i novorođenu bebu

Kako se navodi u studiji, postoji hitna potreba za proaktivnim, globalnim planom imunizacije protiv covid 19 i za procenu vakcina kod trudnica u kliničkim ispitivanjima, pre i posle vakcinisanja. Ovaj plan treba da se zasniva na jasnim efektima covid 19 na trudnice, fetus i novorođenu bebu (rizici od bolesti), kao i na bezbednosnom profilu vakcina protiv covid 19 (rizici od vakcina) i njihovoj efikasnosti. Takvo znanje potrebno je zbog analize rizika i informisanje o ispitivanjima vakcina protiv covid 19 u trudnoći i upotrebi vakcina kod trudnica, pre i posle regulatornih odobrenja. Naučnici naglašavaju da upotreba odobrene vakcine kod trudnica mora da bude  podržana pozitivnom ravnotežom između koristi i minimalnog rizika za majku i fetus, u kontekstu ove pandemije.

Praćenje krajnjih tačaka bezbednosti majki

Prikupljanje specifičnih podataka o bezbednosti u trudnoći presudno je kako bi se trudnicama i  zdravstvenim radnicima omogućilo donošenje utemeljenih odluka. Kriterijumi koje kandidati za covid 19 vakcinu moraju da ispune za procenu i upotrebu u trudnoći moraju da budu jasno definisani. Oni mogu da uključuju završetak studija toksikologije o razvoju i reprodukciji na odgovarajućim životinjskim modelima i utvrđivanje prihvatljivog profila reaktogenosti, sa malom učestalošću temperature kod majki, nakon vakcinacije. Protokoli istraživanja trebalo bi da uključuju sveobuhvatno i rigorozno praćenje krajnjih tačaka bezbednosti majki i deteta, s obzirom na potencijal akušerskih i perinatalnih događaja i moguću percepciju povezanosti sa vakcinacijom.

Sve u cilju zaštite trudnice od ozbiljnog oblika covid 19

Informacije o imunogenosti relevantne za trudnoću su neophodne, uključujući dokumentovanje imunološkog odgovora tokom trudnoće i prolazak antitela izazvanih vakcinom kroz placentu i majčino mleko, s obzirom na potencijal zaštite deteta imunizacijom majke. Jasni dokazi i razumevanje uticaja infekcije majke sa teškim akutnim respiratornim sindrom korona virusa u različitim tromesečjima gestacije pomogao bi u određivanju optimalnog vremena vakcinacije za zaštitu trudnice od ozbiljnog oblika covid 19 i njegovih komplikacija.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo