Naslovna / Korona

Kuba razvija svoju vakcinu protiv korone „Soberane 2“, sledi treća faza ispitivanja

Priredio/la: M.R. |8:00 - 28. 01. 2021.

Dok se savremeni svet uveliko imunizuje poznatim i dostupnim vakcinama, Kuba želi da kompletno stanovništvo vakciniše sopstvenom vakcinom

vakcina laboratorija

Kubanski naučnici razvijaju vakcinuprotiv covid 19  za svoje stanovništvo Foto: Shutterstock

Kubanski naučnici tvrde da ova zemlja, već decenijama potpuno izuzeta od stranih medicinskih i drugih uticaja, u 2021. godini može da napravi 100 miliona doza četiri vrste vakcine nazvane Soberane 2.

– Ako sve bude išlo u skladu sa očekivanjima, ove godine će biti vakcinisana kompletna kubanska populacija – kaže dr Vicente Verez, direktor nacionalnog Instituta za vakcinaciju Finlai.

On je takođe rekao je da bi ova vakcina mogla da se ponudi i turistima.

Misterija malog broja zaraženih covid 19

U poređenju sa drugim zemljama a po podacima Vlade, Kuba je u pandemiji korona virusa zabeležila 19.122 slučaja zaražavanja, kao i 180 smrtnih slučajeva. Ove brojke su i jedan od razloga što je kubanska Vlada ušla u dogovor sa Iranom koji je, nasuprot njima, imao najvišu stopu oboljevanja na Bliskom Istoku. Kuba jednostavno nije imala dovoljan broj zaraženih da bi mogla uspešno da završi istraživanje koje bi imalo relevatan statistički procenat.

Ispitivanje četiri vakcine Soberane 2 je početkom godine prešlo na fazu II testiranja u kojoj je učestvovalo 900 dobrovoljaca, a ako bude uspešno, planira se prelazak na fazu III koja će u martu uključiti 150 000 ispitanika uz još 50.000 dobrovoljaca sa teritorije Irana.

Umereni optimizam SZO

-Kuba jeste bila prvi kandidat u Latinskoj Americi i na Karibima koji je imao vakcinu u kliničkoj fazi –  rekao je Jose Moia, lokalni predstavnik Svetske zdravstvene organizacije (WHO).

On je izrazio određeni optimizam u pitanju razvijanja kubanske vakcine budući da Kuba ima više od 30 godina iskustva u proizvodnji sopstvenih vakcina a da se skoro 80% vakcina u nacionalnom programu imunizacije proizvodi u zemlji.

Kuba se od 1962.godine nalazi pod američkim embargom i jednostavno je morala da se okrene pronalaženju sopstvenih lekova. Već 1980.godine, uz primarno oslanjanje na biotehnologije, kubanski naučnici su razvili prvu vakcinu protiv meningokokusa B.

Zajednički interesi Kube i Irana

I Kuba i Iran su pod oštrim američkim sankcijama koje izuzimaju medicinska dostignuća, ali se češće oslanjaju na sopstvene resurse jer ne žele da robuju inostranim farmaceutskim kompanijama.

– Ovo udruživanje će omogućiti obema zemljama da brže napreduju u imunizaciji protiv korona virusa – navodi se u zajedničkom saopštenju.

Kubanski zvaničnici takođe kažu da je više zemalja izrazilo interes za Soberane 2 vakcinu, ali da je sa Iranom prvi takav sporazum zvanično verifikovan.

Iranski mediji prenose izjavu portparola Ministarstva zdravlja Kianush Jahanpura da je 50.000 dobrovoljaca obezbeđeno za sprovođenje kliničkih ispitivanja faze III. – Prenos tehnologije i dogovor o zajedničkoj proizvodnji bili su preduslovi za omogućavanje ispitivanja ovog broja ljudi u zemlji – rekao je on. Iranski ministar spoljnih poslova Javad Zarif izjavio je da je prilikom posete Havani na latinoameričkoj turneji pošlog novembra bio impresioniran kubanskim biotehnološkim medicinskim dostignućima.

„NE“ američkim i britanskim vakcinama

Iran je potpisnik COVAKS programa koji ima za cilj da siromašnim zemljama obezbedi dostupnost vakcina protiv covid 19. Međutim, iranski zvaničnici zabranili su Vladi da uvozi vakcine iz Sjedinjenih Američkih Država i Britanije, označavajući zapadne sile kao „nepouzdane“.

Kuba nije ni vodila pregovore o uvozu aktuelnih vakcina u nameri da imunizuje svoje stanovništvo sopstvenom vakcinom već u prvoj polovini godine.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo