Naslovna / Korona

Sprej za nos protiv korone mogao bi do leta da se nađe u prodaji

Priredio/la: I. N.|11:17 - 26. 01. 2021.

Kanadski istraživači su razvili sprej za nos koji može da spreči infekciju SARS-CoV-2 u trajanju do dva dana

Novi proizvod bi mogao da pomogne u ukidanju mere držanja distance od drugih ljudi Foto: Shutterstock

Kanadski istraživači su razvili sprej za nos koji može da spreči infekciju SARS-CoV-2 u trajanju do dva dana, a koji bi mogao da se nađe u prodaji u roku od nekoliko meseci. Ovaj sprej je napravljen od sastojaka koji su već odobreni za medicinsku upotrebu, što znači da mu nisu potrebna dalja odobrenja.

Proizvod bi omogućio ponovno otvaranje škola

Naučnici sa Univerziteta u Birmingemu su od aprila prošle godine radili na ovom proizvodu, koji trenutno nema naziv. U razgovoru za The Sunday Telegraph, vođa projekta dr Richard Moakes rekao je da je uveren da bi sprej mogao da pomogne ukidanju mere držanja fizičke distance, što bi omogućilo otvaranje škola.
– Razgovarali smo sa kompanijama koje su prisutne na tržištu, jer mislimo da bi mogle da ga efikasno distribuiraju. Cilj nam je da delujemo brzo, što pre je moguće, jer  bismo zaista voleli da se on do leta nađe u slobodnoj prodaji –  rekao je Moakes.

Virus ne može dalje od nosa

Sprej sprečava infekciju tako što „hvata“ virus još dok je on u nosnim šupljinama, hvata ga i obuhvata. To znači da virus otuda ne može dalje, čini ga neaktivnim i bezopasnim. Istraživači veruju da će upotreba spreja četiri puta dnevno biti dovoljna za potpunu zaštitu pojedinca. Kada je to potrebno, odnosno ako se osoba nalazi u okruženju visokog rizika, dovoljno je da ga primenjuje na svakih 20 minuta.

Efikasnost

Vest je stigla nakon što je otkriveno da je laboratorija za viruse u bolnici Svetog Petra u Sareju objavila da su testirali sprej koji bi mogao da ubije čak 99,9 odsto virusa.
SaNOtize azotni sprej za nos (NONS) dizajniran je da ubije virus dok je on u gornjim disajnim putevima. Ovo sprečava njegovu inkubaciju u plućima, navode u National Health Service. Razvio ga je SaNOtize Research and Development Corp sa sedištem u Vankuveru u Kanadi. U nezavisnim laboratorijskim testovima dokazano je da 99,9 odsto efikasno ubija virus.

Na tragu rešenja

– Treba pozdraviti svaku inicijativu koja je u cilju lečenja novog korona virusa – virusa odgovornog za pandemiju Covid 19.
Činjenica da bi ovaj, za korišćenje relativno jednostavan sprej za nos mogao da bude efikasno rešenje u tretmanu ove infekcije dobrodošla je vest i predstavlja značajan napredak u našoj terapijskoj „oružarnici“ protiv ove razorne bolesti – rekao je Pankaj Sharma, profesor neurologije i direktor Instituta za kardiovaskularna istraživanja u Roial Hollovai.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo