Naslovna / Korona

Doc. dr Ana Banko objasnila šta rade vakcine protiv covid 19 u našim ćelijama

Priredio/la: Lj. R.|14:03 - 17. 01. 2021.

Kineska Sinopharm vakcina je klasična, a Pfizer-BioNTech i Sputnik V inovativne, pročitajte koliko je svaka od njih efikasna, i šta rade našem organizmu kada ih primimo

doc. dr Ana Banko

Doc. dr Ana Banko, virusolog Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Foto: Privatna arhiva

Poenta imunizacije protiv covid 19 jeste da stvorimo antitela na ključne proteine ovog virusa, kako bismo pri sledećem kontaku sa njim zaustavili vezivanje za naše ćelije, ili ga i uništili, kaže docent doktor Ana Banko, virusolog sa Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Razlike između vakcina

Ona je objasnila razliku između inaktivisane, kakva je kineska Sinopharm vakcina, i adenovirusne – kao što su Pfizer-BioNTech  i Sputnik V.  Koncept inaktivisane kineske vakcine, prema njenim rečima, jeste da unesete mrtav virus. Reč je o klasičnoj vakcini napravljenoj po starom principu, što znači da je napravljena od umrtvljenog virusa.

Kod druge dve vakcine koje su dostupne građanima Srbije – Pfizer – BioNTech i Sputnik V, suština je da se unosi informacija. Kako objašnjava, to su inovativne vakcine koje su se razvijale poslednjih 20 godina, ali ističe da su bez obzira na inovativnost, one dugo vremena u razvoju.

-Praktično, po modelu Sputnik V vakcine, postoji registrovana vakcina za ebolu iz 2019. godine, a po principu Moderne, odnosno Pfizer, su bile vakcine koje su ispitivane na onkološkim pacijentima –  rekla je dr Banko za RTS.

Sputnik V i Pfizer-BioNTech unose informaciju kao sms poruku

Ukazuje da iz 2009. godine postoji studija ispitivanja ove vakcine na karcinomu pankreasa, a između 2013. i 2016. vršeno je kliničko ispitivanje na pacijentima za vakcinu protiv besnila. Koncept inaktivisane vakcine je da unesete mrtav virus, zbog toga je ograničena količina virusnih komponenti koje vi u sebi sadržite tom vakcinom i tim vakcinama je potrebno dodavati adjuvanse da bi se imunogenost povećala.

– Kod adenovirusne vakcine kakav je Sputnik V i Pfizer, suština je da se unosi informacija, nema kontakata sa našim genetičkim materijalom, to je kao unošenje SMS poruke –  rekla je Banko.

Kako kaže, ta poruka nije trajna već našim mehanizmima u ćeliji šalje samo informaciju da sami napravimo virusni protein kako bismo na njega odreagovali i stvorili antitela. To je kratkotrajno, a protein nam ostaje jedno vreme kako bi pospešio imunski odgovor. Objašnjava da svaki sledeći put kada dođemo u kontakt sa virusom, desiće se to da će naša antitela prepopoznati virus po tim komponentama koje smo sami stvorili i odgovoriti na pravi način.

-Kod Sputnik V vakcine taj mehanizam je vrlo sličan, ali je informacija upakovana u adenovirus koji je umrtvljen, a suština je da adenovirus omogući ulazak te informacije u našu ćeliju i da mi po istom principu stvaramo antitela – objašnjava Banko.

Efikasnost vakcina

Doktorka Banko kaže da je efikasnost kineskih vakcina Sinopharm i Sinovac nešto niža od drugih jer su inaktivisane, ali je do sada vakcinisamo oko 40 miliona stanovnika, sve su prošle kliničke faze ispitivanja i taj broj govori mnogo više o bezbednosti.

-Alergije se tolerišu na hranu i penicilin, samo predostrožnost teba imati prema osobama koje su imale teške anafilaktičke reakcije prema nekim medikamentima, injekcijama, ali i za njih postoji dobra istorija, u smislu ovih 40 miliona doza koje su primenjene – rekla je Banko i dodala da postoji postotak 11 prema milion doza da se javlja alergijska reakcija, ali da niko nije završio letalno:

-Svaki pacijent će kod lekara uraditi procenu kliničkog stanja i lekar će na osnovu kliničkog stanja proceniti da li pacijent može da primi vakcinu, ali prema godinama kontraindikacija ne postoji.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo