Naslovna / Korona

Tim SZO stigao u Kinu: Hoće li se saznati poreklo virusa?

Priredio/la: D.T.|17:26 - 14. 01. 2021.

Grupa od 10 naučnika posetiće bolnice, istraživačke centre i riblju pijacu koje se smatra inicijalnim žarištem virusa

Foto: Unsplash

Posle nekoliko meseci pregovaranja, tim Svetske zdravstvene organizacije (SZO) stigao je u kineski grad Vuhan u nameri da ispita poreklo virusa covid 19. Cilj ispitivanja jeste da utvrdi životinjsko poreklo virusa. Naučnici sumnjaju da je virus od koga je umrlo 1,9 milion ljudi u svetu prešao na ljude sa slepih miševa ili drugih životinja, najverovatnije na jugozapadu Kine. Vladajuća Komunistička partija Kine, navela je da je virus stigao iz inostranstva, moguće na uvezenoj morskoj hrani.

Jedna mogućnost je da su lovokradice divljih životinja možda prenele virus trgovcima koji su ga doneli u Vuhan, rekao je ranije jedan od članova tima SZO, zoolog Peter Dasak, iz američke grupe Eko Helt Alajans (EcoHealth Alliance), javljaju agencije.

Dugačko putovanje

U timu SZO su stručnjaci za viruse i drugi specijalisti iz SAD, Austrije, Nemačke, Japana, Britanije, Rusije, Holandije, Katara i Vijetnama. Život u Vuhanu se vratio u međuvremenu u normalu. Tim SZO koji će se u radu oslanjati na istraživanja kineskih stručnjaka, provešće dve nedelje u karantinu pre početka rada.

– Biće ovo veoma dugačko putovanje, pre nego što u potpunosti shvatimo šta se zaista desilo- rekao je uoči polaska u Kinu vođa tima Piter Ben Embarek.
Ne mislim da ćemo imati jasne odgovore posle ove prve posete – dodao je on.

Ranije početkom godine timu SZO je bio odbijen ulazak u Kinu, jedan deo tima je vraćen, a drugi deo je ostao zaglavljen u putu. Zvanični Peking je sve ovo ocenio kao nesporazum. Kineski stručnjaci već mesecima tvrde da iako je prva grupa slučajeva zaraze virusom covid 19 otkrivena u Vuhanu, ovaj grad nije i nužno mesto sa kojeg je potekao virus.

Nauka smatra da je virus „prirodni događaj“

Profesor Dejl Fišer, vođa tima SZO, rekao je da se nada da će svet na ovu posetu gledati kao na naučni zadatak.
– Ovo nije politička poseta, niti je cilj pronalaženje krivca, već želimo da dobijemo odgovore na naučna pitanja – rekao je Dejl Fišer iz SZO. Prema njegovim tvrdnjama, većina naučnika smatra da virus predstavlja „prirodni događaj“.

Zahvaljujući masovnim testiranjima, strogim karantinima i ograničenjima putovanja, Kina je uglavnom uspela da stavi virus pod kontrolu. Poslednjih nedelja došlo je,ipak,do rasta broja novih slučajeva, uglavnom u severnoj provinciji Hubej, blizu Pekinga, i Hejlongđijangu na severoistoku zemlje.

Nije još poznato da li će tim SZO moći da sakuplja dokaze. Oni će početi da rade sa kineskim stručnjacima preko video sastanaka dok su u karantinu.  Stručnjaci navode da je utvrđivanje porekla epidemije od životinja obično dugotrajan proces koji traži više godina istraživanja uključujući uzorke životinja, genetsku analizu i epidemiološke studije. Stoga je malo verovatno da će ova poseta potvrditi poreklo virusa.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo