Medicinski informativni portal
Naslovna / Korona

Zbog malih zaliha, doze covid 19 vakcine mogu se dati u razmaku od 6 nedelja

Priredio/la: I. V.
11:00 - 11. 01. 2021.

Epidemiološke okolnosti i nedostatak vakcina navele Svetsku zdravstvenu organizaciju da produži period između prve i druge doze

covid-19-vakcine Male zalihe vakcine uslovile odlaganje druge doze Foto: Shutterstock

Stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO) izdali su preporuku da se interval između primene dve doze covid 19 vakcine Pfizer/BioNTech može produžiti na 6 nedelja. Strateška savetodavna grupa SZO za imunizaciju, poznata kao SAGE, zvanično je objavila svoje savete nakon kompletnog pregleda te vakcine koja je prva dobila hitnu saglasnost zdravstvene agencije Ujedinjenih nacija za borbu protiv pandemije covid 19. Tada je rečeno da se preporučuje interval od 21 do 28 dana između prve i druge doze.

„Pragmatičan pristup“ zbog epidemioloških okolnosti

Ali, UN zdravstvena agencija, takođe, je primetila da se „određeni broj zemalja suočava sa izuzetnim okolnostima ograničenja snabdevanja vakcinama s obzirom na veliko opterećenje brojem obolelih“ i da se zbog toga razmatra odlaganje primene druge doze. Agencija UN navela je da bi se ovaj „pragmatičan pristup“ mogao smatrati odgovorom na „izuzetne epidemiološke okolnosti“.
-Trenutna preporuka SZO je da se interval između doza može produžiti na 42 dana (6 nedelja), na osnovu trenutno dostupnih podataka kliničkih ispitivanja. Ukoliko dodatni podaci o dužim intervalima između doza postanu dostupni, razmotriće se revizija ove preporuke- navodi SZO.

– Najviše pogođena Velika Britanija, odlučila je, na primer, da odloži revakcinu za čak 12 nedelja, a podaci dobijeni iz njihove prakse odlaganja druge doze mogli bi da doprinesu mogućim revizijama preporuke SZO – rekla je portparol SZO dr Margaret Harris.

Ko je imao koronu da odloži vakcinaciju

U svojim preporukama, SZO je dodala da zemlje koje žele da produže interval između doza prve i druge vakcine treba da se pobrinu da vakcinisani pacijenti dobiju i drugu dozu. Takođe, ne preporučuje se vakcinacija putnika protiv covid 19, osim ako nisu suočeni sa visokim rizikom ili su kvalifikovani kao prioritetni slučajevi. SZO je istakla da je simptomatska ponovna infekcija korona virusom u roku od 6 meseci od prve infekcije „retka“, tako da ljudi koji su već imali bolest u prethodnih šest meseci „mogu da odlože vakcinaciju do kraja ovog perioda“.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend