Naslovna / Korona

Naš ortoped Borislav Despot među prvima je primio vakcinu protiv covid 19 u Dubaiju i ima važnu poruku

Piše: Marijana Rajić|13:00 - 12. 01. 2021.

Siguran sam da je vakcina moćno oružje za pobedu ove pošasti kao i mnoge vakcine kojima smo kroz istoriju čovečanstva zauzdali mnoge opasne zarazne bolesti, kaže dr Borislav Despot

dr Despot prima vakcinu u Dubaiju u bolnici Dr Borislav Despot prima vakcinu u „Rashid Hospital“ trauma centru (UAE) Foto: Privatna arhiva

Paralelno sa razvijanjem vakcina u različitim delovima sveta, zdravstveni sistem Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) se uključio u razvoj i testiranje. Obezbeđen je i značajan broj dobrovoljaca prijavljenih za ispitivanje delovanja vakcina na humanu populaciju. Dr Borislav Despot, specijalista ortopedske hirurgije i traumatologije, koji u Dubaiju (UAE) radi već 13 godina u najvećem regionalnom trauma centru „Rashid Hospital“, ekskluzivno za eKliniku govori o ličnom iskustvu, ali i o vakcinaciji u ovoj zemlji.

Bez neželjenih dejstava nakon primljene Pfizer vakcine

Dr Despot je prvu dozu Pfizer vakcine primio 28. decembra prošle godine, a revakcinacija mu je zakazana za tri nedelje, 18. januara 2021. godine.

– Osim minimalnog bola na mestu uboda u levi nadlakat, nikakvih drugih opisanih, dozvoljenih, očekivanih nuspojava i neprijatnosti nisam imao i nemam ih – kaže  sagovornik i dodaje da bespogovorno veruje u bazične biomedicinske nauke i istraživanja kroz koja je prošao tokom procesa školovanja.

Finansijska moć UAE i dobra organizacija ključ uspešne borbe protiv covid 19

– Vakcine su dogovorene i unapred plaćene proizvođaču, tako da je vakcinacija lekara i medicinskih sestara Pfizer/BioNtec vakcinom ovde započela već polovinom decembra 2020. godine.

U toku je masovna vakcinacija stanovništva u svih sedam emirata. Od početka pandemije bolnica “Rashid hospital” prima i leči covid 19 pacijente i lekari svih specijalnosti u okviru svojih znanja i veština su uključeni u proces lečenja, a zdravstveni sistem se okolnostima prilagođavao brzo i „u hodu“.

– Bez suvišnih administrativnih procedura ili odlaganja potrebna zdravstvena pomoć i nega svim inficiranim i obolelim osobama pružana je blagovremeno, bez obzira na njihov materijalni i status njihovog zdravstvenog osiguranja. Jasno je da je ekonomsko blagostanje ovog grada i države jedan od presudnih, ali ne i najbitniji faktor uspešnosti  u borbi sa pandemijom covid 19 –  smatra sagovornik eKlinike.

Masovna testiranja i karantin kao protivpandemijske mere

Dr Despot pojašnjava da se iz istih razloga tokom trajanja pandemije ni jednog trenutka nije oskudevalo u lekovima kao ni neophodnim sredstvima i opremi za zaštitu zaposlenih lekara i medicinskog osoblja.

– U više navrata su svi zaposleni bolnice u kojoj radim rutinski i PCR testirani na prisustvo covid 19 virusa. I testiranje populacije je od samog početka bilo dobro organizovano i masovno. Takođe, zaposlenima u državnom delu zdravstvenog sistema je obezbeđen besplatan hotelski smeštaj i hrana kako bi se sprečilo eventualno prenošenje bolesti među članovima porodica zaposlenih. Vrlo brzo je i prostor međunarodnog sajma ispunjen bolničkim krevetima i neophodnom medicinskom opremom pa je i na taj način značajno povećan potreban smeštajni kapacitet za karantinsko lečenje obolelih – navodi doktor.

Visoke novčane kazne za nepoštovanje mera i poverenje u vakcine

– Stanovnici Emirata, uključujući i meštane i strance od početka imaju poverenja u zdravstveni sistem i preporuke lekara tako da se ovde protivepidemijske mere od početka striktno poštuju delom i zbog visokih novčanih kazni zaprećenih za nepoštovanje nošenja maski i držanja fizičke distance – kaže sagovornik.

Uz obećanje da će se pratiocima portala eKlinika javiti sa utiscima i posle određenog perioda od revakcine, dr Borislav Despot poručuje:

Masovna vakcinacija protiv covid 19 je moralna obaveza i dug prema civilizovanom društvu zdravstvenih vlasti i svakog pojedinca, bez obzira na gotovo beznačajnu i za opšte dobro zanemarljivu brojku opisanih komplikacija kod malobrojnih slučajeva.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo