Naslovna / Korona

Dr Irina Radošević: Da li treba da proveravate nivo antitela posle preležane korone

Piše: I. R.|9:00 - 11. 01. 2021.

Pad broja antitela ne znači nužno potpuni gubitak imuniteta

antitela protic SARS-CoV-2

Uloga serološkog testiranja – merenja nivoa antitela u krvi ima ulogu u utvrđivanju veličine epidemije, odnosno pandemije Foto: Shutterstock

Antitela su deo imunog odgovora organizma na infekciju. Antitela protiv SARS-CoV-2, virusa koji izaziva covid 19, se najčešće detektuju u prvih nekoliko nedelja od trenutka infekcije. Vrste antitela, primarno IgM i IgG nam ukazuju da li je osoba trenutno inficirana ili je bila inficirana, nevezano za težinu kliničke slike koju je imala.

Zašto je testiranje važno

Uloga serološkog testiranja – merenja nivoa antitela u krvi, iako nam služi i kao sredstvo za dijagnozu infekcije i procenu nastalog imuniteta, ono više ima ulogu u utvrđivanju veličine epidemije, odnosno pandemije, odnosno restrospektivno nam pokazuje broj zaraženih. Ovakve studije daju mnogo kompletniju sliku o stepenu inficiranja populacije i registruju neprepoznate slučajeve koji nisu identifikovani kroz rutinske ili aktivne preglede.

Trenutno se radi veliki broj studija na temu boljeg razumevanja odgovora antitela na infekciju SARS-CoV-2. Nekoliko dosadašnjih studija pokazuje da većina zaraženih razvija antitela koja su specifična za ovaj virus – IgM tokom aktivne infekcije i IgG kao „zaštita“ od budućih infekcija. Međutim, nivo tih antitela varira u zavisnosti od težine kliničke slike – kod teške kliničke slike očekuje se i veći broj antitela, i obrnuto. Ono što još uvek ne znamo, a pomenute studije pokušavaju da utvrde, je koji je nivo antitela neophodan u zaštiti od budućih kontakata sa SARS-CoV-2, kao i koliko dugo ta antitela traju.

Sve je veći i broj registrovanih slučajeva ponovne infekcije SARS-CoV-2, ali konačan odgovor zašto do toga dolazi još uvek nemamo.

Potpuno je normalno da nivo tih memorijskih, zaštitnih antitela protiv nekog patogena opada tokom vremena, međutim preliminarni rezultati studija ukazuju da broj antitela kod osoba koje su preležale covid 19 opada velikom brzinom, čak eksponencijalno.

Kako ovo utiče na kolektivni imunitet?

Kolektivni imunitet ili imunitet krda kako se još naziva, nastaje kada je određeni procenat populacije imun na određeno oboljenje čime indirektno pruža zaštitu i ostatku populacije koja nije imuna. Međutim, rezultati studija ukazuju da osobe koje imaju veoma niske vrednosti antitela nakon preležane infekcije i dalje mogu da „nose“ virus u sebi ali bez simtoma, što znači da takve osobe i dalje predstavljaju opasnost po zdravu populaciju.

Generalno gledano, pad broja antitela ne znači nužno potpuni gubitak imuniteta. Ukoliko B ćelije koje proizvode ova antitela na vreme prepoznaju virus i umnože se u dovoljnom broju, sprečavaju infekciju virusom. Međutim, i tu ima izuzetaka. Na primer, razlog zbog kojeg moramo da se vakcinišemo svake godine protiv sezonskog gripa je taj što se genetski kod ovog virusa veoma brzo menja, pa postojeća antitela više ne funkcionišu protiv te mutacije i to zahteva pravljenje nove vakcine svake godine.  Iako i SARS-CoV-2 mutira, pretpostavlja se je ovde veći problem taj što ćelije koje stvaraju antitela – B limfociti, a i tzv memorijski T limfociti, nestaju.

Sa druge strane, antitela i B limfociti nisu jedini odgovorni za imunitet protiv patogena. Tu su i memorijski T limfociti koji „pamte“ infekciju i takođe reaguju i pružaju zaštitu od ponovne infekcije. Ali za sada brojevi ukazuju da i njihov broj opada vremenom.

Antitela uglavnom cirkulišu u krvi tokom tri do četiri nedelje od stvaranja. Kako bi se nivo tih antitela održao, neophodno je B limfociti stvaraju stalno nove količine. Ali u covid 19 infekciji, ovaj pad u broju antitela ukazuje da ćelije koje ih stvaraju nisu prisutne u dovoljnom broju.

Razlog ovome nije još uvek poznat i nadamo se da će studije koje su u toku dati uskoro neke odgovore na pitanje koliko traje imunitet protiv SARS-CoV-2.

Da li treba da se testirate?

Ukoliko ste preležali covid 19, pri tome uradili PCR ili serološki test, da li je neophodno da ponavljate merenje nivoa antitela u krvi? Ukoliko baš želite da znate količinu antitela u vašoj krvi, obratite pažnju na vrstu testa koji ćete uraditi. Najverovatnije je da ćete primetiti pad broja antitela, ali brzina tog pada može mnogo da varira. S obzirom na to da još ne znamo šta to tačno znači za naš imunitet protiv SARS-CoV-2, najbolje je ne stvarati sebi bezrazložnu paniku. Ono što je sigurno je da treba da nastavite da se pridržavate svih mera zaštite čak i ako ste preležali infekciju, bar dok ne budemo imali jasniju sliku kako nastaje i koliko traje imunitet protiv ovog novog tipa korona virusa.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Milan
12:18, 11. 01. 2021.
Odgovori

Analizom IgG imao sam0,06 a analizom IgM 0,07 kako ovo komentarisete? Clanak je odlican

Ilija
14:27, 18. 01. 2021.
Odgovori

Tekst je korektan samo nedostaje konkretno objasnjenje koliki je indeks IGG testa dovoljan za sigurnu zastitu od virusa . Ja imam index 15 alisa testa ako sam dobro napisao ime tesea ali razumecese, Molio bih u nekim sledecim clancima obradite i te konkretne podatke pozzz…

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo