Naslovna / Korona

Evo zašto covid 19 vakcine moraju da se čuvaju na veoma niskoj temperaturi

Priredio/la: I. V.|12:00 - 04. 01. 2021.

Nove covid 19 vakcine potrebno je čuvati na izuzetno hladnoj temperaturi, a ovako možete proveriti da li je bezbedna ona koju bi trebalo da primite

covid 19 vakcina Genetski materijal u Pfizer vakcini iziskuje čuvanje na vrlo niskim temperaturama Foto: Shutterstock

Više miliona doza dve nove vakcine protiv infekcije covid 19 potrošeno je za vakcinisanje stanovništva Velike Britanije, SAD i evropskih zemalja. Međutim, pokazalo se da proces masovne vakcinacije uopšte nije lak podvig s obzirom na to da vakcina Pfizer/BioNTech mora da bude skladištena na veoma niskim temperaturama od čak – 70 °C ili -minus 80 °C. Zbog ovih zahteva neophodna je logistička „slagalica“ koja podrazumeva ogromne količine suvog leda i posebne, specijalizovane zamrzivače. Moderna vakcina, na primer, ostaje stabilna na malo blažim temperaturama, ali i ona mora da ostane zamrznuta tokom transporta i dugotrajnog skladištenja.

Zašto vakcine protiv covid 19 moraju da se čuvaju u tako hladnoj sredini?

To ima veze sa veoma važnim sastojkom – messenger RNA ili mRNA. On u vakcinama predstavlja genetski materijal koji „uči“ naše imune ćelije kako da naprave protein spike koji se nalazi na virusu koji uzrokuje covid 19. Imuni sistem reaguje stvaranjem antitela protiv tog specifičnog spike proteina, učeći kako da ubuduće zaštiti telo od virusa. Po svojoj prirodi, molekuli mRNA su nestabilni. Ako bi se dugo „družili“ odnosno bili slobodni, naše ćelije bi mogle da akumuliraju toliki nivo proteina koji bi na kraju bio štetan. Kao genetski materijal, mRNA se veoma brzo razgrađuje, a kako imonolozi objašnjavaju, u okolini, i svuda oko nas, postoje enzimi koji razgrađuju mRNA.

Lipidi čuvaju genetski materijal kao glazura čokoladne bombonice

Proizvođači vakcina oblažu mRNA lipidnim nanočesticama. Ovi sićušni mehurići masti pomažu u prenošenju mRNK do naših ćelija i obezbeđuju stepen zaštite od enzima koji bi mogli da unište krhki genetski materijal. Naučnici ovaj proces pitoreskno upoređuju sa „smarties“ ili „m & m’s“ čokoladnim bombonicama. „Ako imate čokoladu u ruci, ona će se rastopiti. Ali, ako je ta čokolada presvučena glazurom, neće“ – objašnjavaju stručnjaci. Ali, zaštitini sloj lipidnih nanočestica ipak nije sasvim dovoljan da zaštiti mRNA. Zbog toga je neophodan rashladni uređaj, jer ezimi koji razgrađuju messenger RNA ne deluju na veoma, veoma hladnim temperaturama. To znači između -25 °C i -15 °C za Moderna vakcinu i arktičkih  – 80 °C do – 60 °C stepeni za Pfizer vakcinu. Specifične formule lipidnih nanočestica, koje proizvođači lekova drže u tajnosti, određuju na koliko niskoj temperaturi moraju da se čuvaju vakcine, te otuda i različiti zahtevi za njihovo skladištenje.

Kako se covid 19 vakcine održavaju hladnim?

Da bi dopremanje vakcina do pacijenata bilo bezbedno sve zavisi od tzv. „hladnog lanca“ – skladištenja injekcija pod kontrolisanom temperaturom na svakom koraku – od proizvođača do otpremnih centara, zatim od aviona, preko kamiona do zdravstvene ustanove. S obzirom na to da je Moderna vakcina sigurna na standardnim temperaturama zamrzivača i ne zahteva izuzetno posebno rukovanje izvan onoga što je već dostupno u hladnom lancu, njena distribucija trebalo bi da bude relativno jednostavna.

Suv led i posebni rashladni uređaji

Međutim, Pfizer vakcina je druga priča. Pakuje se u suv led i isporučuje u posebnim kontejnerima, zajedno sa senzorima koji prate lokaciju i temperature, kako bi se osiguralo da je stalno na propisanoj temperaturi. Jednom kada vakcina stigne na odredište, dan ili dva kasnije, kompanije Pfizer/BioNtech preporučuju da se vakcina stavi u zamrzivač veoma niske temperature – što je skupa, specijalizovana oprema koja često nije dostupna izvan velikih gradskih bolnica. U SAD je poznato da se na veoma niskim temperaturama čuva njihov čuveni Dippin ‘Dots sladoled, a kako piše Popular Science, distributeri vakcina, bolnice i apoteke su čak kontaktirale ovu kompaniju da od nje iznajme opremu za covid 19 vakcine. 

Distribucija prepuna izazova

Zdravstvene ustanove takođe imaju mogućnost da Pfizer vakcine drže u svojim termo kontejnerima i dodaju svež suv led na svakih 5 dana (najviše mesec dana tako) ili da ih čuvaju u frižideru do 5 dana. Ali, između straha od nestašice suvog leda i poteškoća u planiranju da se osigura da svaka odmrznuta doza bude iskorišćena za vakcinaciju pre nego što istekne, distribucija Pfizer vakcine nekim zajednicama, posebno ruralnim oblastima, prepuna je izazova.

Kako da znamo da je vakcina pravilno čuvana?

Kako covid 19 vakcine, od proizvodnje do krajnje tačke, prolaze kroz hladni lanac, obavezno je praćenje temperature na kojoj se nalaze. Svakodnevno se nadgledaju na odredištima koristeći digitalni zapisnik podataka sa sondom koja može tačno da pokaže temperaturu na kojoj se vakcine nalaze. Dvostruka provera – da li je vakcina koju treba da primite sigurna – može da bude jednostvana. U SAD, na primer, kažu da se jednostavno može tražiti na uvid digitalni dnevnik temperature ili odštampani primerak, a nadležni u apotekama, za državne inspektore već prate ove informacije. Ovakav model dostupnosti informacija usmeren je, pre svega, na pacijenta, jer pacijenti moraju da se osećaju sigurno po pitanju bezbednosti vakcine. Međutim, u ovom trenutku nije jasno da li će svaka zdravstvena ustanova ponuditi taj nivo transparentnosti. U nekim slučajevima, pacijenti će možda morati jednostavno da veruju sistemu i zaštitnim merama koje on ima.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo