Naslovna / Korona

Covid detektivi ove nedelje stižu u Wuhan, mesto odakle je virus počeo da se širi

Priredio/la: I. V. |10:00 - 04. 01. 2021.

Nauka traži odgovor na pitanje gde i kako je nastao virus koji je izazvao pandemiju covid 19, a potraga se ovog januara nastavlja vraćanjem na kontroverzno mesto u Kini

kina wuhan Potraga za poreklom virusa vraća se na pijacu u Wuhanu Foto: Shutterstock

Radna grupa, poznatija pod imenom „covid detektivi“, koju je osnovala Svetska zdravstvena organizacija SZO ovog janura 2021. kreće put Kine kako bi pokušala da identifikuje izvor pandemije covid 19 i poreklo korona virusa. Grupa uključuje epidemiologe, virusologe i istraživače javnog i zdravstvenog stanja životinja, potragu će započeti u Vuhanu, kineskom gradu u kojem su infekcije korona virusom SARS-CoV-2 prvi put identifikovane 2019. godine. Otkrivanje porekla virusa moglo bi da potraje godinama, ali stručnjaci misle da će neke nove informacije ipak biti poznate do kraja godine. Ovaj projekat SZO opisuje kao globalnu studiju porekla SARS-CoV-2.

Projekat pronalaženja korena infekcije covid 19

Početna faza ovog „detektivskog“ projekta u planu ima pregled mesa i životinja koje se prodaju na pijaci Huanan u Wuhanu, koju su posetili mnogi od prvih ljudi kod kojih je dijagnostifikovan covid 19. Takođe, biće istraživano gde su se zaraženi kretali u okviru Kine, kao i van granica zemlje. Majkl Rajan, izvršni direktor zdravstvenog programa SZO, rekao je krajem prošle godine da su kineski naučnici već započeli studije na otkrivanju porekla korona virusa. Na osnovu onoga što kineski stručnjaci budu otkrili, SZO će rasporediti međunarodni tim u Kinu, kako bi zajedno sa brojnim kineskim vrhunskim naučnicima radili na pronalaženju korena infekcije covid 19.

Lov na „domaćina“

Zvaničnici SZO ističu da je planiranje ove akcije zapravo započelo u februaru 2020, kako bi se napravila studija za bolje razumevanje porekla ovog virusa. Planirano je da pojekat obuhvati epidemiološke studije slučajeva covid 19, biološke i genetske analize i istraživanja zdravlja životinja. Iz SZO poručuju da istraživanje porekla pandemije nije moglo da počne ranije, jer su prve misije u borbi sa covid 19 u Kini morale da daju prioritet rešavanju efekata virusa na ljudsku populaciju. U to vreme ništa nije moglo da ima prednost nad pitanjima „kako medicinski lečiti ovu bolest, koji faktori utiče na širenje zaraze, koje strategije daje efekat kako bi se infekcija zaustavila…“ Bilo je neophodno brzo naučiti šta je SARS-CoV-2 virus i koji su najbolji načini za sprečavanje bolesti i smrti. U međuvremenu, višemesečno istraživanje genetike došlo je do saznanja da je pandemija započela takozvanim prelivanjem zoonoze, situacije u kojoj virus prelazi sa životinje na čoveka.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo