Naslovna / Korona

Za dve nedelje znaće se da li Pfizer vakcina deluje na novi soj korona virusa

Priredio/la: I. V.|13:05 - 22. 12. 2020.

Ukoliko se za 2 nedelje ustanovi da Pfizer vakcina ne deluje protiv novog soja korona virusa, za njenu adaptaciju biće potrebno mesec i po dana

covid-19-vakcina Za 2 nedelje biće poznato da li Pfizer vakcina deluje na novi soj Foto: Shutterstock

Izvršni direktor nemačke farmaceutske kompanije BioNTech Ugur Sahin danas je izjavio da će njegov tim u roku od dve nedelje znati da li Pfizer/BioNtech (Fajzer) vakcina protiv covid 19 deluje na novi soj korona virusa koji se pojavio u UK ili je potrebna adaptacija. Kako je istakao, uveren je da njihova vakcina protiv korona virusa deluje protiv nove britanske varijante virusa, ali da su ipak potrebne dalje studije.

Vakcina verovatno deluje i na novi soj virusa

– Trenutno ne znamo da li je i naša vakcina u stanju da pruži zaštitu protiv ove nove varijante. Ali, naučno je vrlo verovatno da se imunološki odgovor ove vakcine takođe može nositi sa novim varijantama virusa – rekao je Sahin dan nakon što je vakcina odobrena za upotrebu u Evropskoj uniji. Sahin je rekao da su proteini u UK verziji virusa 99 odsto isti kao i oni kod preovlađujućih sojeva, pa je stoga BioNTech imao „naučno uverenje“ da će njihova vakcina biti efikasna. „Verujemo da nema razloga za zabrinutost ili zabrinutost“ – naglašavaju iz nemačke farmaceutske kompanije BioNTech.

Adaptacija vakcine za 6 nedelja

Ako vakcinu treba prilagoditi novoj varijanti, kompanija BioNTech bi to mogla da učini za otprilike 6 nedelja, rekao je Sahin, iako bi regulator možda morao da odobri promene pre nego što se vakcine mogu koristiti. Vakcina BioNTech, razvijena sa američkom farmaceutskom kompanijom Pfizer, odobrena je za upotrebu u više od 45 zemalja, uključujući Britaniju i SAD.

Lothar Vieler, direktor Instituta Robert Koch, rekao je da je uobičajeno da se genetski materijal virusa menja, i da to može uticati na to koliko su prenosivi.

– Da li je to zaista slučaj sa varijantom u Engleskoj, još uvek nije potpuno jasno. Ono što je jasno je da što se više  virusi šire, to imaju više prilika za promenu. – izjavio je Lothar Vieler. Vodeći nemački virusolog, koji je u početku bio skeptičan prema izveštajima da je novi soj prenosiviji, izrazio je zabrinutost nakon što je video dodatne podatke. Christian Drosten, profesor virusologije u berlinskoj bolnici Charite, objavio je na tviteru da „nažalost ne izgleda dobro“. Ali je i dodao: „Ono što je pozitivno je to što su se slučajevi sa mutacijom do sada povećavali samo u oblastima u kojima je ukupna incidencija bila velika ili je rasla. Dakle, smanjenje kontakata takođe deluje protiv širenja mutacije. “

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo