Naslovna / Korona

Kako deluje mRNK vakcina koja je stigla u Srbiju

Priredio/la: V. Marić Brajković|9:00 - 22. 12. 2020.

Vakcina  je dizajnirana novom tehnologijom, bezbedna je i efikasna

vakcina protiv korona virusa

mRNK vakcine se prvi put primenjuju na ljudima foto: Shutterstock

U pandemiji korona virusa spas od njenog širenja i fatalnih ishoda bolesti covid 19 svet vidi u vakcini. U trci farmaceutskih giganata da stvore spasonosno sredstvo protiv korona virusa, u prvi plan su izbile vakcine Fajzer-Biontek, Moderna, koje su mRNK vakcine i ruska Sputnjik V.

Prvi kontigent sa 4.800 Fajzer-Biontek vakcina  stiže danas avionom u 10.30. sati i u Srbiju.

Tehnologija mRNK vakcina je široj javnosti nepoznata, razlikuje se od dosadašnjih načina dobijanja vakcina. Ali to nikako ne znači da je manje efikasna. Nova tehnologija omogućila je  brže pronalaženje bezbedne vakcine.

Kako deluju mRNK vakcine?

Većina vakcina sadrži infektivni patogen ili njegov deo, ali mRNK vakcine isporučuju genetska uputstva našim ćelijama da same proizvode virusne ili bakterijske proteine. Naš imunološki sistem reaguje na njih i gradi imunitet.

Messenger RNA (mRNA) je jednolančani molekul koji je prirodno prisutan u svim našim ćelijama. Sadrži uputstva za stvaranje proteina od naših gena, smeštenih u ćelijskom jezgru, do citoplazme, glavnog tela naših ćelija.

Enzimi u citoplazmi zatim prevode informacije uskladištene u mRNK i stvaraju proteine.

mRNK vakcina daje uputstva za stvaranje bakterijskog ili virusnog proteina u našim ćelijama. Naš imunološki sistem tada reaguje na ove proteine i razvija mehanizme za reagovanje na buduće infekcije patogenom.

Tehnologija mRNK vakcina nije nova, ali  donedavno nisu bile odobrene  za primenu kod ljudi.

Kako radi Pfizer vakcina

Foto: Eklinika

U čemu se razlikuje mRNK vakcina od drugih?

Neke vakcine koriste ceo virus ili bakteriju da nauče organizam da izgradi imunitet na patogen. Ovi patogeni  mikroorganizmi su inaktivirani ili oslabljeni. U drugim vakcinama se koriste delovi virusa ili bakterija.

Tehnologija rekombinantne vakcine koristi ćelije kvasca ili bakterija da bi napravile mnogo kopija određenog virusnog ili bakterijskog proteina ili ponekad malog dela proteina.

Vakcine mRNK zaobilaze ovaj korak. Hemijski se sintetišu bez potrebe za ćelijama ili patogenima, što pojednostavljuje proces proizvodnje.

mRNK vakcine nose informacije koje našim sopstvenim ćelijama omogućavaju da same naprave proteine ili fragmente proteina patogenog mikroorganizma.

Ne izaziva bolest

Obe mRNK vakcine protiv covid 19 koje su razvili  Fajzer-Biontek i Moderna, ne mogu da izazovu bolest covid 19. RNK koji  dobijamo preko vakcine nosi informaciju za sintezu virusnog proteina na koji mi odgovaramo proizvodnjom antitela. Na taj način ona imitira prisustvo virusa, tako da ne postoji mogućnost infekcije. Nakon vakcinisanja osoba može samo da oseti simptome slične prehladi.

Iako koncept mRNK vakcina može delovati jednostavno, tehnologija je prilično sofisticirana.

To potvrđuje i izuzetno logistički složena distribucije Fajzerove vakcine budući da mora da se čuva na temperaturi od minus 70 stepeni, što zahteva posebne zamrzivače.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo