Naslovna / Korona

5 razloga da se nadamo uspešnim vakcinama u 2021. godini

Piše: I. R.|11:00 - 18. 12. 2020.

Da li će dolazak vakcine pomoći da se život bar donekle vrati u normalu…

vakcine protiv korona virusa

Da li će svet konačno da odahne sledeće godine… Foto: Shutterstock

Sve veći broj proizvođača testira vakcine, bliži se kraj ove mračne 2020. godine. Da li ima nade za 2021? Ovo su pet razloga zbog kojih bi mogli barem malo optimističniji da dočekamo novu godinu, u nadi da će se život barem delimično vratiti u normalu…

1. Naš sopstveni organizam je sposoban da izleči COVID-19

Naučnici konstantno prate slučajeve infekcije i oporavke, ali nažalost imaju podatke samo o potvrđenim inficiranim pacijentima. Međutim, procenjena stopa oporavka je između 97 i 99.75 odsto. Dakle u 99 odsto slučajeva, virus u potpunosti nestaje iz organizma. Neki od inficiranih pacijenata mogu da imaju veoma niske koncentracije virusa u organizmu do tri meseca nakon infekcije, ali u većini slučajeva, oni nisu zarazni već nakon 10 dana od pojave simptoma.

Dakle, pravljenje vakcine je u ovom slučaju mnogo lakše nego u slučaju na primer, HIV virusa gde je naš imuni sistem neosposoban da se bori protiv infekcije. Takođe, SARS-CoV-1 ne mutira na načine na koje mutira HIV, i samim tim je lakša meta za imuni sistem i vakcinu.

2. Antitela usmerena protiv „šiljastog“ proteina sprečavaju infekciju

Vakcina će, delimično, štititi na taj način što će stimulisati proizvodnju antitela protiv proteina na površini SARS-CoV-2 virusa.

Taj protein na površini je neophodan virusu da se „zakači“ i uđe u ćeliju našeg organizma. Antitela se vezuju upravo za taj protein, neutrališući ga i samim tim sprečiti infekciju ćelije korona virusom.

Vakcine su tokom testiranja upravo pokazale svoju uspešnost u stimulisanju imuniteta da stvara ova antitela. Druge kompanije su razvile „već gotova“ monokolonska antitela koja prepoznaju ovaj „šiljasti“ protein, i ona pokazuju i veliki potencijal u lečenju koronavirusne infekcije.

3. „Šiljasti“ protein ima više meta

Ovaj protein na sebi ima više mesta na koje antitela mogu da se vežu i neutrališu virus. Ovo je veoma dobra vest jer sa toliko slabih tačaka, virusu će biti veoma teško da mutira i izbegne dejstvo vakcine.

4. Naučnici znaju kako da naprave bezbednu vakcinu

Bezbednost covid 19 vakcine se poboljšava razumevanjem potencijalnih neželjenih efekata vakcine i načinom kako da se ona izbegnu.

Jedan od neželjenih efekata vakcina u prošlosti je bilo pojačavanje infekcije zavisno od antitela. Ovo se događa kada antitela ne uspeju da neutrališu virus već mu „ dopuste“ da uđe u ćeliju preko receptora koji su predviđeni za antitela. Kod imunizacije sa „šiljatim“ proteinom, moguća je proizvodnja velikog broja antitela, što smanjuje rizik od ovog neželjenog efekta.

Drugi problem su alergijske rekacije koje izazivaju infekcije u plućima, što se recimo dogodilo sa vakcinom protiv respiratornog-sincicijalnog virusa 60-tih godina. Međutim, dovoljno je vremena prošlo od tada i naučnici su sada naučili kako da dizajniraju vakcine da ne izazivaju alergijsku reakciju.

5. Sve je veći broj vakcina u fazi testiranja

Vakcine tipično zahtevaju godine istraživanja i testiranja pre nego što mogu da se puste u promet, ali ove godine, proizvođači su u trci da naprave vakcinu u rekordnom roku. Prema poslednjim brojkama, 61 vakcina se trenutno nalazi u fazi kliničkih testiranja na ljudima, a njih 17 je stiglo u poslednje faze testiranja. Za svet je dovoljno da samo jedna bude uspešna.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo