Naslovna / Korona

Saveti lekara iz Moskve: Kako izbeći recidive covid 19

Priredio/la: J. M.|13:16 - 20. 12. 2020.

Posle otpusta iz bolnice, kada nestanu simptomi bolesti, pacijenti često zanemaruju savete lekara i na kraju ponovo završe u bolničkom krevetu. Kako izbeći recidiv koronavirusa i koliko dugo treba da traje rehabilitacija?

Posle bolničkog, lečenje nastaviti kod kuće, slušati savete lekara i odmarati Foto: Shutterstock

Posle otpusta iz bolnice, pacijenti često zanemaruju savete lekara i na kraju ponovo završe u bolnici. Kako izbeći recidiv koronavirusa i koliko dugo treba da traje rehabilitacija nakon bolnice?

U bolnici se niko ne izleči do kraja!

− Ako pacijent ne posluša savete lekara za lečenje covid 19, to može dovesti do ponovnog obolevanja, odnosno recidiva infekcije i ponovne hospitalizacije nakon otpusta iz bolnice − kaže ruski pulmolog Andrej Kondrakhin. Prema njegovim rečima, najčešće se to dešava zbog činjenice da osoba jednostavno nije imala vremena da se izleči.

− Mnogi naši pacijenti radije napuštaju bolnice što je pre moguće i prestaju da uzimaju lekove čim simptomi nestanu − rekao je ovaj specijalista za list „Vecherniaia Moskva“.

Pulmolog Marina Kazakova potvrdila je da se pacijenti često otpuštaju iz bolnice pre nego što se potpuno oporave.

− Ovo je uobičajena svetska praksa. Bolnice su svugde prepune, pa se često pacijenti otpuštaju na ambulantno praćenje. Lekari se prilikom otpuštanja pacijenata ne vode negativnim rezultatima testa za covid 19, već drugim pokazateljima. Oni se oslanjaju na stabilno stanje pacijenta i opšti test krvi. Ako je sve normalno, osoba može biti puštena kući – izlavila je Kazakova, a njen kolega glavni lekar klinike „Semeinaia“ Aleksandar Lavriščev kaže:

− Zdravstveni sistem je trenutno preopterećen, pa lekari pokušavaju da isprazne krevete što je pre moguće. Prema uputstvima Ministarstva zdravlja, moguće je iz bolnice otpustiti osobu čija je bolest prešla u blagu formu – odnosno da ima normalan nivo kiseonika u krvi, bez otežanog disanja.

Terapiju uzimati i kod kuće, iako se osećate zdravo

Lavriščev je takođe kaže da ako pacijent bude premešten na ambulantno praćenje, lokalni lekar u mestu prebivališta treba da ga nadgleda, ali…

I sam pacijent mora da shvati da je nemoguće odmah da se vrati na stari način žvota, već mora da nastavi sa terapijom. Dakle, neki lekovi koje je pacijen počeo da uzima u bolnici, mora da uzima i nakon otpusta. Brojni lekovi kao što su antibiotici i antikoagulanti (razređivači krvi) moraju se uzimaju „do kraja“, onoliko koliko je lekar prepisao.

Ponekad lekari pacijentu kažu i da ponovi neke testove i posle oporavka kod kuće, kako bi znali da su zaista izlečeni.
Međutim, pacijenti to često zanemaruju, odlučujući da, s obzirom da nema simptoma, nema ni bolesti, trče na posao, a zatim dobiju recidiv – dodala je pulmolog Marina Kazakova.

Pijte vodu, šetajte toplo obučeni, uzimajte vitamine

Doktorka Ekaterina Jašina kaže da je imunitet nakon covida-19 veoma oslabljen i da oporavljenom  od covida 19 prete drugi virusi, poput gripa ili obične prehlade, što može dodatno da pogorša stanje. Ona je objasnila da je nakon bilo kakvog respiratornog oboljenja neophodno proći rehabilitaciju nakon otpusta iz bolnice. To znači mnogo odmora, malo rada, odvikavanje od pušenja i šetnja na svežem vazduhu, ali samo na mestima gde je malo ljudi. Pored toga, neophodno je pratiti kompletnu ishranu sa dovoljnim sadržajem proteina i visokim sadržajem vitamina, a nivo vlažnosti u stanu ne bi trebalo da prelazi 40%.

Prema rečima svih ovih ruskih lekara, važno je i hidrirati organzama. Činjenica je da virus provocira lošu cirkulacije krvi u kapilarama. Ako nema dovoljno tečnosti, krv se zgušnjava, a to može pogoršati ne samo tok bolesti, već i njene posledice.

Takođe bih preporučila uzimanje kompleksa multivitamina nekoliko meseci nakon oporavka, kao i vitamina grupa B, A i D. To će pomoći u obnavljanju imuniteta i vraćanju tela u zdravo stanje naglasila je Jašina.

Ruski lekari naglašavaju da je posle oporavka važno i ostati fizički aktivan što će pomoći da se vrati pokretljivost zglobova i normalan rad respiratornih mišića nakon dužeg boravka u bolnici ili kod kuće.

Šetajte. Smireno i polako, nekoliko krugova u blizini svog doma, toplo obučeni, a posebno utoplite noge i grudi – kaže dr Jašina.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
jocapadobranac@gmail.com
18:26, 23. 12. 2020.
Odgovori

Витамини, шетња, утопљавање

Olivera Radlovacki
17:54, 28. 12. 2020.
Odgovori

Pohvalno za ove neprocenljivo važne savete, hvala u ime moje porodice i mene, pozzdrav 🤗

Gogi
16:22, 30. 12. 2020.
Odgovori

Preležala sam i pokušavam da se pridržava upravo svih ovih saveta,ali Korona je nepridvidiva i oštećuje nenajavljeno druge org ne.Čuvajte se.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo