Naslovna / Korona

Naučnici pronašli način da smanje rizik od infekcije covid 19 – ali samo kod žena!

Priredio/la: P.Ž.|16:07 - 17. 12. 2020.

Veliko istraživanje došlo do novih informacija u vezi sa upotrebom suplementa kao prevencijom za Covid 19

žene Suplementi bolje reaguju kod žena Foto: Shutterstock

Rizik od zaraze novim korona virusom može da se smanji uzimanjem multivitamina, vitamina D, probiotika i omega-3 masnih kiselina. Međutim, efekat ovih vitamina može da se primeti samo kod žena, kažu naučnici. Smanjenje rizika bilo je postepeno i kretalo se do 9 odsto za vitamin D; do 14 odsto za probiotike; do  za multivitamine i do 12 odsto za omega-3.

Pitanje uticaja vitamina i suplemenata na ishod borbe protiv korona virusa istraživali su naučnici iz SAD-a, Švedske i Velike Britanije pod vođstvom Kristine Menej sa Kings Koledža u Londonu.

Preko 1,4 miliona korisnika aplikacije COVID Symptom Study iz Velike Britanije, SAD-a i Švedske odgovorilo je na pitanja o upotrebi suplementa tokom pandemije. Nešto manje od polovine njih je imalo pozitivan PCR ili serološki test na Covid 19.

Podaci su pokazali da su multivitamini, vitamin D, omega-3 i probiotički suplementi imali mali, ali statistički značajan zaštitni efekat protiv Covida 19.

Međutim, kada su istraživači razvrstali analizu prema polu otkrili su da su ovi zaštitni efekti neobično prisutni samo kod žena. Istraživači su ukazali da je ova pojava možda posledica razlika u imunom sistemu muškaraca i žene.

– Naše istraživanje je posmatračka studija, a ne kliničko ispitivanje, pa ne možemo da damo preporuke na osnovu podataka koje imamo. Dok ne dobijemo dodatne dokaze o ulozi suplemenata iz randomiziranih kontrolisanih ispitivanja, preporučujemo da sledite dosadašnje smernice o upotrebi vitamina kao dela zdrave uravnotežene ishrane – kaže dr Kristina Menej.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo