Naslovna / Korona

Dr Ana Gligić: Ovako su pravljene vakcine koje treba da spreče pandemiju

Priredio/la: V. M. B.|10:35 - 14. 12. 2020.

Sadašnje vakcine protiv covid 19 daju imunitet do dve godine

vakcina protiv covid 19

Za pravljenje klasične vakcine potrebne su godine Foto: Shutterstock

Sve vakcine protiv covid 19 pokazale su efikasnost od 92 do 95 odsto, ali ovo su brze vakcine kojima se želi zaustaviti pandemija i daju imunitet od dve godine, a u međuvremenu treba napraviti klasičnu vakcinu koje će dati dugoročan imunitet, rekla je virusolog dr Ana Gligić u Jutarnjem programu RTS.

Dr Ana Gligić prokomentarisala je  i prioriret vakcinisanja starih osoba u Velikoj Britanji.

– Ne znam po kom kriterijumu su krenuli , treba krenuti od najugroženijih a to su svakako zdravstveni radnici koji su direktno izložni virusu ali i mladi koji seju virus . Stare su možda izabrali jer imaju najslabiji imunitet – objašnjava dr Gligić.

Kako su se pravile vakcine

Sve vakcine rade se dugo, kaže virusolog, i one ne bi smelo da izazivaju posledice.

– Ovo su vakcine pripremljene na specifičan način, dizajnirane na papiru, a napravljene u laboratoriji, nije bilo klasičnog testiranja. Proizvođači smatraju da ovakve mogu da se koriste – kaže dr Gligić.

Sputnjik V, Oksfordska, su pravljenje drugačije, na RNK nosačima.

Sve te vakcine su napravljene na nosaču, korišćeni su adenovirusi koji inače ne daju probleme. Na te viruse udenuli su deo korona virusa iz cirkulacije kako bi ispovocirali imunitet na stvaranje antitela. Rusi su prvo uradili vakcinu na jednom adenovirusu, a drugu dozu, revakinaciju, na drugom adenovirusu da bi više isprovocirali imunitet  – objašnjava dr Gligić.

Ona je istakla da je za rusku vakcinu jer iza nje stoji veliki tim stručnjaka i njihov objavlje naučni rad gde je do detalja objašnjeno delovanje vakcine.

– Zamerali su da ‘Sputnjik V’ vakcina nije dovoljno testirana na ljudima, ali je 18.794 ljudi primilo. Oni su otklonili i sumnju koju im je Zapad stavljao, nedovoljan broj testova na ljudima – rekla je virusolog.

Fajzer i Moderna su napravljene kao RNK, odnosno  stvaranje imunosti na virus kroz pokretanje imunskog odgovora na delove virusa koji su u stanju da ovaj odgovor pokrenu, ali nisu dovoljno veliki da izazovu bolest kod osobe koja primi ovu vakcinu.

Tri parametra važna u testiranju

– Svaka vakcina testira se na imunogenost, netoksičnost i neškodljivost.  Ovo su brzometne vakcine kojima se želi zaustaviti pandemija. Ove vakcine daju imunitet do dve godine, u međvremenu treba napraviti klasičnu vakcinu koja će dati dugoročan imunitet  – kaže dr Gligić.

 

Ona veruje da Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ može napraviti takvu vakcinu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo