Naslovna / Korona

Pratite ova uputstva o maskama: Ovako se pravilno stavljaju, koriste, skidaju i odlažu

Priredio/la: J. M.|16:05 - 12. 12. 2020.

Rizikujemo da se zarazimo svaki put kad pogrešno koristimo masku

žena sa maskom Maske igraju ključnu ulogu u zaštiti od korone Foto: Shutterstock

Svi smo već naučili koliko su maske važne u prevenciji o koliko mogu da nam pomognu u zaštiti od korona virusa, ali i dalje su mnogi u dilemi kako se maske pravilno koriste da bi bile najdelotvornije. Evo osnovnih parvila kojih svi treba da se pridržavamo kako bi najbolje zaštitili i sebe i druge.

Najvažnije pravilo je – masku nosite svaki put kada izlazite napolje i u kući ako imate simptome koji mogu da ukazuju na zarazu korona virusom.

Pre nego što masku uzmete u ruke, operite ruke sapunom i dezinfikujte ih sredstvom na bazi alkohola (najmanje 60%).
Svaku masku treba da proverimo, da možda na njoj nema rupica ili nekih oštećenja. Ukoliko ima, nju bacamo, oštećena maska nema zaštitni efekat. 

Obojenu stranu maske stavljamo spolja! Masku prislonimo na lice i oblukjemo je prema svom obliku lica. Ukoliko koristite hirurške maske, plava ili zelena strana idu spolja, bela iznutra, a elastične trake oko ušiju. Ukoliko koristite drugi tip maske stavite je tako da se oblikuje u obliku vašeg nosa i zakačite oko glave.

Maska mora da bude spuštena tako da pokriva usta i bradu.

Dok skidate masku, drćžite je za tračice koje idu oko ušiju. Masku držite dalje od lica i odeće da ne biste dodirnuli potencijalno kontaminirane površine maske.

Upotrebljenu masku bacajte u zatvorenu kantu odmah nakon upotrebe. Ukoliko koristite pamučne platnene maske, iskuvajte ih, dezinfikujte i onda su spremne za ponovnu upotrebu.

Posle skidanja maske, obavezno operite ruke sapunom i dezinfikujte ih sredstvom na bazi alkohola (najmanje 60%).

Sve ovo trebalo bi da nam postane rutina i da se zapamti dok god traje pandemija, jer pravilno korišćenje maski znači odgovorno ponašanje najpre prema sebi ali i prema članovima porodice, prijateljima, kolegama sa kojima radimo u istom prostoru…

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo