Naslovna / Korona

Evo šta sve do sada znamo o kineskoj vakcini protiv covid 19

Priredio/la: eKlinika|11:26 - 11. 12. 2020.

U čemu se razlikuje od vakcina drugih proizvođača  i koliko je efikasna…

vakcine covid 19 korona Kineska vakcina je sve traženija na svetskom tržištu Foto: Shutterstock

Kineska kompanija Sinovac, jedan od vodećih kandidata za masovnu proizvodnju vakcine, već se uveliko probila na inostrano tržište. Pošiljke ove kompanije sa Covid 19 vakcinom stigle su u Indoneziju gde je u pripremi masovnu kampanja za vakcinaciju, a još 1,8 miliona doza treba da stigne do januara, prenosi BBC.

Ali, ova vakcina tek treba da završi poslednje faze ispitivanja što nam da je za pravo da se zapitamo: šta tačno znamo o kineskoj vakcini?

Koja je razlika između vakcine Sinovac i nekih drugih vakcina?

CoronaVac vakcina koju proizvodi Sinovac  je inaktivisana vakcina koja deluje tako što koristi ubijene virusne čestice kako bi izložila imuni sistem tela virusu bez rizika od ozbiljnog odgovora na bolest.

Vakcine Moderna i Pfizer su mRNK vakcine – što znači da se deo genetskog koda koronavirusa ubrizgava u telo što pokreće telo da počne da proizvodi virusne proteine, ali ne i ceo virus, što je dovoljno za stvaranja imunološkog odgovora.

– CoronaVac vakcina je napravljena tradicionalnijom metodom koja se uspešno koristi prilikom izrade mnogih drugih vakcina, kao na primer one protiv besnila, rekao je za BBC saradnik prof. Luo Dahai sa Tehnološkog univerziteta Naniang.

– Vakcine protiv mRNK su nova vrsta vakcine i trenutno nema uspešnih primera njihove upotrebe u populaciji, dodaje profesor Luo.

Jedna od glavnih prednosti Sinovac vakcine je ta što se može da se čuva u standardnom frižideru na dva do osam stepeni Celzijusa poput Oksfordske vakcine.

Vakcina američke Moderne treba da se čuva na -20 stepeni, a Fajzerova vakcina na -70 stepeni.

To znači da su i Sinovac i vakcina Okford-AstraZeneca mnogo korisnije zemljama u razvoju koje možda neće biti u mogućnosti da skladište velike količine vakcine na tako niskim temperaturama.

Efikasnost vakcine

Profesor Luo objašnjava da je u ovom trenutku teško davati komentare o efikasnosti vakcine „s obzirom da smo ograničeni sa dostupnim informacijama“.

– Na osnovu preliminarnih podataka…CoronaVac je verovatno efikasna vakcina, ali moramo da sačekamo rezultate faze tri ispitivanja, rekao je Luo.

Ova ispitivanja su zatvorenog tipa, niko sa strane ne može da posmatra, koristi se i kontrolisan placebo sa hiljadama učesnika. Ovo je jedini način da se dokaže da je vakcina sigurna i efikasna za upotrebu na nivou populacije.

Proizvodnja

Firma Sinovac će u svom novoizgrađenom pogonu od 20.000 kvadratnih metara imati kapacitet da proizvede 300 miliona doza vakcine godišnje, rekao je njihov predstavnik državnoj kineskoj televiziji CGTN.

Kao i kod svih ostalih vakcina i ovde su potrebne dve doze, što znači da je trenutno u stanju da inokuliše samo 150 miliona ljudi godišnje – nešto više od desetine kineske populacije.

Međutim, već su isporučene doze Indoneziji, a Sinovac je obezbedio i nove poslove sa Turskom, Brazilom i Čileom.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo