Naslovna / Korona

Kada smete da primite vakcinu protiv gripa ako ste imali koronu

Piše: Dr Irina Radošević|8:00 - 11. 12. 2020.

Postoje preporuke kada možete da se vakcinišete protiv gripa, posebno u slučaju ako ste bili zaraženi korona virusom

vakcinacija

Vakcina protiv gripa važan je posebno za one koji nisu preležali covid 19 Foto: Pixabay

Reč grip je počela da se izjednačava sa rečju korona i covid 19. Međutim, većina ljudi do marta ove godine nije ni čula za korona viruse. Znali smo samo za sezonski „grip“, koji najčešće izaziva influenca virus. I naravno vakcinu protiv istog, koja se preporučuje svima starijim od šest meseci, odnosno 18 godina, u zavisnosti od tipa vakcine protiv gripa.

Stručnjaci kažu da sada, više nego ikada, moramo da shvatimo vakcinaciju protiv sezonskog gripa veoma ozbiljno, s obzirom da smo sada u situaciji epidemije dva, potpuno različita tipa virusa, koji izazivaju relativno slične simptome. Nisu objavljene još uvek neke ozbiljnije statistike što se tiče veličine epidemije influenca virusa kod nas, ali u nekim zemljama tvrde da je broj zaraženih opao za više od 15 odsto od uobičajenog (CDC- USA). Što jeste dobra vest, ali to ne znači da virusa nema.

Razlozi za vakcinaciju

Prvi razlog za vakcinaciju ove godine je taj da prema svim dosadašnjim statistikama, ko-infekcija korona i influenca virusom ima mnogo lošiji ishod od samostalne infekcije. Drugi razlog je taj da je do sada objavljen veliki broj studija na temu protektivnih efekata influenca vakcine na koronu, posebno u starijoj populaciji.

Međutim, šta je sa onima koji su imaju ili su preležali koronu? Sa sigurnošću znamo da nas preležana korona ne štiti od sezonskog gripa, odnosno influence. A sada takođe znamo i da ukoliko osoba ima koronu, u mnogo je većem riziku da se stanje pogorša ukoliko dobije i influencu.  Jasno je da ni jednu vakcinu ne smemo da primimo dok smo bolesni. Ali kada možemo da se vakcinišemo?

Kada možemo da se vakcinišemo

I dalje ima premalo podataka i ne postoji konkretan protokol za vakcinaciju tokom pandemije. Lekari nisu sigurni da li vakcina treba da se da kada prestanu simptomi, kada prođe period izolacije ili tek nakon završetka perioda konvalescencije od tri nedelje. Osim samog prisustva korona virusa i interakcije sa vakcinom, neka od pitanja koja se postavljaju su i: Da li određeni lekovi koji se koriste u terapiji covid 19, kao što je ramdesivir, mogu da utiču na efikasnost i imunogenost vakcine? S obzirom da znamo za nepovoljan uticaj visokih doza kortikosteroida na vakcinu, koji period treba da prođe između vakcine i administracije ovog leka?

Što se tiče ovih pitanja i uticaja lekova, to se primarno odnosi na pacijente koji su hospitalizovani.

Preporuka

Preporuka za pacijente koji imaju blaže oblike covid 19 je da sačekaju u izolaciji da se u potpunosti oporave i da se svi akutni simptomi povuku, i da je onda bezbedno da prime vakcinu protiv sezonskog gripa.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Rada
22:51, 12. 12. 2020.
Odgovori

Molila bih vas za savet ili kratak komentar na sledece pitanje: da li smem piti vitamin D, cink i selen jer koristim FARIN ( antikoagulans) .Malo se govori o koriscenju tog leka u odnosu sa preporucenim lekovima za podizanje imuniteta.Hvala

Aleksandar
19:06, 17. 09. 2021.
Odgovori

Imao sam sredinom augusta kovid iako sam vakcinisan, imao sam obostranu upalu pluća koja je bila u regresiji.Da li smem i kad da primim vakcinu protiv gripa obzirom da neosećam nikakve tegobe

Aleksandar
17:15, 24. 09. 2021.
Odgovori

Imao sam i pored vakcinisanju srednje teški oblik korone i bio sam u bolnici u drugoj polovini augusta. Kad mogu primiti vakcinu protiv gripa i kad bi bilo dobro da primim 3 dozu protiv kovida

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo