Naslovna / Korona

Kako deluje Pfizer vakcina koja je odobrena za primenu u Velikoj Britaniji?

Priredio/la: V. M. B./I.R.|11:15 - 02. 12. 2020.

Vakcina deluje tako što u telo unosi genetski materijal, nazvan mRNK, koji sadrži uputstva za pravljenje takozvanog „spike“ proteina korona virusa

vakcina za korona virus

Vakcina protiv korona virusa je efikasna 95 odsto, tvrde proizvođači Fajzer i Biontek Foto: Shutterstock

Velika Britanija odobrila je upotrebu vakcina kompanija „Fajzer “ i „Biontek“ i one će moći da se koriste već sledeće nedelje. Biontek i Fajzer su nakon kliničkog ispitivanja saopštili  da je stopa efikasnosti njihove vakcine od 95 odsto, prenosi theguardian.com.

Tehnologija mRNA, (skraćenica od messenger RNA), novina je među vakcinama

Fajzerova i Biotek vakcina  je mRNK vakcina – za koju je korištena najsavremenija tehnologija. Vakcina deluje tako što u telo unosi genetski materijal (kod), nazvan mRNK, koji sadrži uputstva za pravljenje takozvanog „spike“ proteina korona virusa.

Kao odgovor na ove proteine, aktivira se imunološki sistem – odgovor koji nudi zaštitu ukoliko naiđemo na sam virus.

Poređenja radi, konvencionalne vakcine sadrže inaktivirani virus ili proteine tog virusa koji kada se ubrizga u organizam pokreće imuni odgovor.

Kako radi Pfizer vakcina

Foto: Eklinika

Brže i lakše za proizvodnju

Iako su se mRNK vakcine razvijale nekoliko godina za viruse, uključujući grip, citomegalovirus, HIV, besnilo i ziku, dolazak covid 19 je ubrzao proces.

Prednost mRNK vakcina je u tome što se potencijalno brže razvijaju i lakše se proizvode od nekih drugih tehnologija.

Drugi kandidati za mRNA za covid-19 su u fazi izrade u Moderni u SAD, u CureVac-u u Nemačkoj i Imperial Koledž London u Velikoj Britaniji.

Fajzerova i Biontekova vakcina donosi logističke izazove, jer vakcina mora da se čuva i transportuje na oko -70 stepeni Celzijusa.

Da bi se vakcina održala na potrebnoj ultra niskoj temperaturi, doze će biti spakovane pod posebnim uslovima i stavljene u kontejnere. Fajzer tvrdi da ove kutije  drže vakcinu na tačnoj temperaturi 10 dana.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo