Naslovna / Korona

Ovo su razlozi zbog kojih PCR test može da bude lažno negativan

Priredio/la: P.Ž.|19:51 - 28. 11. 2020.

Postoji nekoliko faktora koji mogu da utiču na tačnost rezultata prilikom uzimanja brisa na Covid 19

pcr PCR testiranje je najprecizniji test za dijagnostiku Covida 19 Foto: Shutterstock

Ruski virusolog dr Igor Metelkin objasnio je za portal AiF.ru koje su najčešće greške koje se događaju prilikom uzimanja PCR testa na Covid 19:

  • Da biste izbegli sumnjive i nepouzdane rezultate, pre nego što uradite PCR test na korona virus ne smete da pijete tečnost, jedete, pušite, perete zube ili da ispirate usta tečnostima za oralnu higijenu. Postoje dokazi koji pokazuju da rezultat neće biti tačan i ako koristite žvakaću gumu. Ne preporučuje se ni upotreba tableta za ublažavanje simptoma upale grla.
  • Period u kojem radite test takođe utiče na pouzdanost rezultata. Smatra se da je najbolje da uradite test 2-3 dana od početka bolesti, kada prisustvo virusa može da se pokaže uz pomoć brisa iz nazofarinksa.
  • Briseve može da uzima samo lekar ili obučeni laboratorijski tehničar. Izuzetno je teško samostalno dopreti do predela iz kojeg se vadi bris i izvaditi dovoljnu količinu biomaterijala – posebno zbog refleksa gaga.
  • Da bi uspešno izvršio test, medicinski tehničar mora nositi čiste rukavice za jednokratnu upotrebu i koristiti sterilne briseve i epruvete.

PCR test je zlatni standard u dijagnostici prisustva korona virusa. Ipak, on nije 100% pouzdan. Prilikom uzimanja uzorka moguće je da se “promaši” deo sluznice na kome se virus nalazi i da rezultat bude lažno negativan, što se dešava u oko 19% slučajeva. Zbog toga je kod pacijenata kod kojih se sumnja na infekciju korona virusom neophodna i druga dijagnostika, kao što je npr. radiološko ispitivanje pluća. Više o radiološkoj dijagnostici covid 19 pročitajte u članku Ova metoda najbrže i najpouzdanije otkriva da li imate koronu, a nije PCR test

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo