Naslovna / Korona

Zašto nam lekari propisuju baš ovu kombinaciju suplemenata u borbi protiv COVID-19

Piše: Dr Irina Radošević|9:10 - 26. 11. 2020.

U lečenju covid 19 preporučuju se vitamini D, C, A, kao i cink koji pomažu organizmu da se izbori sa infekcijom

Suplementacija u vreme korone Vitaminski protokol za koronu

Trenutni protokoli za lečenje pacijenata obolelih od korona virusa su različiti za različite forme bolesti. Kod pacijenata sa pozitivnim testovima, bez ili sa veoma blagim simptomima, i bez udruženih hroničnih bolesti, preporučuje se samo vitaminska i simptomatska terapija, dok se, na primer, kod pacijenata sa blagom kliničkom slikom, uz vitamine, uvodi i antikoagulatna i antivirusna terapija.

Ove lekove nikako ne bi trebalo uzimati na svoju ruku, već tok terapije određuju lekari.

Unositi vitamine i kroz hranu i suplemente

Vitaminska terapija je svakako nešto što možemo i sami da kupimo u svakoj apoteci, ali da li je neophodno da ih uzimamo i kao prevenciju ako nismo pozitivni?

Svakako je u borbi protiv infekcije ključan imunitet – i u prevenciji i u lečenju. Vitamini i mikronutritienti su važni za rad imunog sistema i treba prvenstveno da se trudimo da sve unosimo ishranom, odnosno namirnicama koje su bogate potrebnim nutritijentima.

Pročitajte više o zdravoj ishrani u vreme pandemije korone

Vitamin C i jak imunitet su u kiselom kupusu
5 eliksira za bildovanje imuniteta u vreme korone
Detaljan vodič za ishranu u vreme pandemije

Preporuke su da se tokom pandemije poveća unos vitamina i preventivno. Prema trenutnim protokolima za lečenje korone, vitaminska i suplementarna terapija se sastoji od vitamina C, D i A, cinka i alfalipoinske kiseline.

Vitamin C

Vitamin C je jedan od najvažnijih vitamina za ljudski organizam. Veoma je jak antioksidant i ima i protivupalno dejstvo, i štiti ćelije od oštećenja. Preporučena dnevna doza C vitamina za decu od 4-8 godina je 25 mg, od 9-13 godina 45 mg, za decu od 14-18 godina i za žene 75 mg, za odrasle muškarce 90 mg, za trudnice 85 mg a za žene tokom laktacije 120 mg.

Dobri izvori vitamina C su citrusi, paprike, jagode, brokoli, ribizle…

Kod potvrđene infekcije covid 19, savetuje se unos dva grama vitamina C, ukoliko ne postoje bubrežne smetnje.

Ali, iako je vitamin C esecijalni nutritijent za naš organizam, preterane količine mogu da budu štetne po organizam, i da izazovu dijareju, mučninu, povraćanje, bolove u stomaku i glavobolju. Zato je važno da se posavetujete sa lekarom pre uzimanja većih količina ovog vitamina što je neophodno samo ukoliko vam je potvrđena infekcija korona virusom.

Vitamin D

Mnoge studije se trenutno bave izučavanjem povezanosti vitamina D i korone. Iako se ovaj vitamin do sada spominjao samo u kontekstu jačanja kostiju, zuba i mišića, mnoge studije su u prethodnim decenijama otkrile da vitamin D igra i ključnu ulogu u radu imunog sistema.

Naše telo samo proizvodi vitamin D pod uticajem sunčevih zraka, pa je šansa da imate manjak ovog vitamina manji tokom sunčanih meseci. Što se tiče hrane, nema mnogo namirnica koje sadrže vitamin D (masna riba, goveđa džigerica – ali u veoma malim količinama), pa je zato neophodno da se, posebno tokom zime, uzima suplementacija.

Preporučene dnevne doze vitamina D za odrasle osobe su 400-1000 jedinica, mada su neke studije pokazale da je bezbedno uzimati i doze do 4000 jedinica. I dalje ne postoji studija koja sa sigurnošću tvrdi da li vitamin D ima udela u lečenju korone i koje su tačne preporučene doze.

Međutim, trenutno u okviru protokola za lečenje potvrđene korone stoji preporuka da se daje Alpha D3 (analog vitamina D) u dozi od 2mcg.

Cink

Cink dokazano utiče na imuni sistem i razne metaboličke funkcije. U toku su i studije koje proučavaju važnost cinka u prevenciji i lečenju korone, ali trenutno još uvek nema podataka. Preporučen dnevni unos cinka za muškarce je 11 mg, a za žene 8 mg. Kao što važi i za ostale suplemente, moguće je predozirati se cinkom. Preterane količine cinka dovode do kontra-efekata – pada imuniteta, pada nivoa bakra, pada nivoa HDL („dobrog“ holesterola). Znaci predoziranja cinkom su mučnina, povraćanje, gubitak apetita, bolovi u stomaku…

Vitamin A

Vitamin A je neophodan za vid, nastanak ćelija, imunitet i integritet sluznica i kože. U protokolu za lečenje korone, preporučuje se korišćenje ovog vitamina u vidu kapi za nos, dva puta po dve kapi, pogotovo u slučaju anosmije – gubitka čula mirisa.

Alfalipoinska kiselina

Ova supstanca nalik vitaminu je jak antioksidant i primarno se koristi kao suplementacija kod dijabetesa za zaštitu nerava od oštećenja. U prethodnom periodu objavljeno je nekoliko studija na temu alfa-lipoinske kiseline i korone, iako neke ukazuju na smanjenje zapaljenskog odgovora kod obolelih, sve studije su previše malog obima da bi bile od značaja.

I pored toga, ALA se nalazi u protokolu za lečenje pacijenata sa potvrđenom koronom, u preporučenoj dozi od 200mg dnevno.

Zaključak je da sve navedene vitamine i mikronutritiente treba da se trudimo da unosimo u dovoljnim količinama prvenstveno ishranom, tokom celog života i nevezano za koronu, s obzirom da nas oni štite od mnogih bolesti potpomažući pravilan rad našeg imunog sistema.

Tokom infekcije koronom, neophodno je da uzimamo malo veće količine ovih preparata, i preventivno i tokom lečenja, ali nikako ne treba preterivati.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo