Medicinski informativni portal
Naslovna / Ishrana

Ljuta papričica za zdravije srce. Evo kako i zašto

Priredio/la: V. M. B.
11:00 - 27. 11. 2020.

Istraživači su ukazali na hemijsku komponentu „kapsaicin“, odgovornu za ljutinu paprike, kao potencijalno objašnjenje za lekovitost čilija

ljute papričice

Ljute papričice sadrže vitamine A, B6 i E Foto: Pixabay

Začin koji dodajete da bi začinili odnosno zaljutili svoju hranu,  takođe može da vam pomogne da spasite život.

Konzumiranje čili papričice može da smanji rizik od smrti od srčanih bolesti, raka i drugih uzroka, zaključak je preliminarnog američkog istraživanja posle analize više studija koje su otkrile da čili papričica povoljno deluje na čitav organizam.

– Mislim da će mnogim ljudima ove informacije biti sasvim nova i prijatno iznenađenje – rekla je Peni Kris-Eterton, profesor nutricionizma na Univerzitetu Pensilvanija.

Za ovu studiju istraživači sa klinike Klivlend u Ohaju pregledali su zdravstvene i dijetetske podatke više od 570.000 učesnika u četiri velika istraživanja sprovedena u Sjedinjenim Državama, Italiji, Kini i Iranu. Istraživači su upoređivali zdravstveno stanje ljudi koji su jeli čili papričicu sa onima koji su je retko jeli ili nije bila na njihovom jelovniku.

Povoljni rezultati

Rezultat – Oni koji su jeli čili papričicu imali su 26 odsto manji rizik od smrti izazvane srčanim oboljenjima, 23 odsto manji rizik smrtnosti od raka i 25 odsto manje smrtnih ishoda od svih uzroka tokom perioda istraživanja.

– Iako su se prehrambene i kulturne prakse razlikovale, slični trendovi viđeni su u sve četiri zemlje – rekao je viši autor dr Bo Ksu, kardiolog.

Ali šta je čarobno u čili papričici?

Istraživači su ukazali na hemijsku komponentu nazvanu „kapsaicin“ – koja je odgovorna za ljutinu paprike – kao potencijalno objašnjenje za zdravstvenu korist od čilija.

Lekovita svojstva kapsaicina već su do sada proučavana. Ljudi ga promovišu kao nešto dobro protiv upala, raka i protiv gojaznosti – rekao je dr Ksu koji pretpostavlja da upravo da je kapsaicin odgovrona za očigledne zdravstvene prednosti čili papričice.

Ali Ksu je dodao da su potrebne dodatna istraživanja da bi se to potvrdilo. U međuvremenu, Ksu podstiče pacijente u svojoj kardiološkoj praksi da jedu mediteransku ishranu koja je bogata voćem i povrćem, kao i određenim vrstama orašastih plodova, proteina, ribe i maslinovog ulja.

– Obratite pažnju na svoju ishranu, jer prehrambeni faktori mogu biti i pozitivni i negativni. Mislim da je zaista važno obratiti pažnju na to šta jedete zbog svog ukupnog i kardiovaskularnog zdravlja – rekao je Ksu.

Kris-Etherton je primetila da su prethodne studije pokazale da kapsaicin pomaže u suzbijanju rasta ćelija karcinoma, što može igrati ulogu u smanjenju smrtnosti od raka i svih drugih uzroka.

Obara pritisak, zamena je za so

– Čili papričica sadrži kalijum, vlakna i vitamine A, B6 i E, što može da ima pozitivan uticaj na krvni pritisak – rekla je Kris-Eterton.

A dodavanje čili bibera moglo bi zameni i određenu količinu soli koju osoba inače dodaje u hranu.

Mnogi ljudi jedu veoma slanu hranu. Umesto da samo izostave so u ishrani, ljudi traže kao zamenu začine i arome. Ovo stoga može da ima dvostruku korist, smanjenje natrijuma u ishrani i dodavanje nekih antioksidanata i  bioaktivnih komponenti poput kapsaicina – dodala je Kris-Eterton.

Ne preterujte

Ali i previše dobrog može da stvori probleme. Ljuta papričica može izazvati mučninu, povraćanje, dijareju i gorušicu.

Ako želite da dodate čili biber u svoju ishranu, Kris-Etherton predlaže da se koristi kao začin.

Istraživanje još nije pokazalo koliko je čilija dobro za zdravlje. Ksu je takođe rekao da je prerano u istraživanju davati smernice za konzumiranje čili paprike radi poboljšanja zdravlja.

Istraživači nastavljaju sa analizom podataka i  uskoro će objaviti ceo rad. 

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend