Naslovna / Ishrana

Spas u doba korone: Pileća supa podiže imunitet i raspoloženje, ali samo ako je pripremate na ovaj način

Priredio/la: V. Marić Brajković|13:00 - 06. 11. 2020.

Toliko  dobrog ima u tanjiru pileće supe, a tako je laka za pripremu. Jedite je i uživajte i kada niste bolesni, savetuje Branka Mirković, nutricionista

 

supa

Samo jedan tanjir pileće supe doprineće da se osećate bolje Foto: Pixabay

Ukus i miris dobre pileće supe uvek vezujemo za nedeljne ručkove,  ali i za periode kada smo imali  prehladu, grip, temperaturu. Kada smo kao bili bolesni uvek se prvo spremala pileća supica da nas brzo okrepi i  podigne iz kreveta. Bake i mame su verovale da su tako lečile. I bile su u pravu.  Naučnici su dokazali da je pileća supa lekovita, povoljno utice na telo,  umiruje kada smo u stresu, opušta…

Šta je to tako dobro u pilećoj supi

– Temperatura i znojenje uvek dehidriraju organizam i izgubi se dosta minerala. Zato lekari savetuju što više tečnosti, kao i  pileću supu sa rezancima. Supa se posoli, a ponekad i malo više jer kod viroza se izgubi ili smanji čulo mirisa i ukusa. Slana supa hidrira organizam, a i dodatno podstiče potrebu za unos više tečnosti.  Ugreje nam posebno grlo – kaže Branka Mirković, nutricionista.

Slana supa se ne preporučuje bubrežnim bolesnicima i ako postoje problemi sa  srčanom insuficijencijom, sa hipertenzijom. Ako imate takve  zdravstvene probleme, dovoljno je da smanjite količinu natrijuma, odnosno soli.

Piletina je puna proteina koji se lako vare, i odlična su podrška imunološkom  sistemu. Sadrži dosta vitamina i minerala, posebno vitamina B grupe koji povoljno  deluje na imunitet i pomaže u regulisanju varenja – dodajte nutricionista.

Popravlja raspoloženje

– Pileća supa bogata je triptofanom, i tako pomaže našem telu da proizvodi serotonin  koji popravlja raspoloženje, umiruje ceo organizam i proizvodi osećaj sigurnosti i  mira. Pileća supa sa rezancima može da bude kompletan obrok. Rezanci ili knedle su  ugljeni hidrati koji nam brzo vraćaju energiju u mišićima i neutrališu osećaj  slabosti – objašnjava Mirković.

Jede se topla, isparenja od tople supe povoljno deluje na organe za disanje kao  prirodni inhalator.

Branka Mirković

Branka Mirković, nutricionista Foto: privatna arhiva

Pravilna priprema je veoma važna

Nutricionista kaže da svaki sastojak ima svoj značaj, zato treba da sledite njenouputstvo za pripremu.

Sastojci:

– pile ili delovi pileta (poželjan batak i karabatak)

– korenasto povrće (celer, peršun, paškanat, šargarepa…)

– pečeni luk

– so, biber

Priprema:

Pile ili delove pileta stavite u sud i nalijte hladnom vodom. Ako pravite supu od  delova pileta, obavezno stavite batak i karabatak jer povoljno utiču na gvožđe, belo meso ostavite sa grudnom koskom. Prirodni želatin koji kuvanjem ostane u supi,  povoljno deluje na zglobove, kožu, kosu i nokte. Korenasto povrće daje puno  minerala, posebno je važna šargarepa jer poboljsava ukus supe prirodno je zasladi. Dodajte i koren  celera, ali i prepečen luk sa žutom opnom. Luk smiruje kašalj, poboljšava ukus.

Kada supa provri, skinite penu ako hoćete da ostane bistra, a nije greška i ako ne  skinete penu. Dodajte luk i kuvajte na umerenoj temperaturi. Na pola kuvanja dodajte korenasto povrće.

Poznato je da su se kuvali čajevi od lukovine, ali oni se mnogo teže piju. Zato je  potrebno staviti luk u supu, dobićete dobar ukus, a izbeći ćete da pijete neukusan čaj. Dodajte i malo belog luka koji je prirodni antibiotik, par zrna bibera za ukus i da podstakne preznojavanje.

Svež peršunov list stavite na kraju ili suv peršun na sredini kuvanja. Peršun je  prirodni diuretik.  Kada je supa gotova procedite jer povrće je iskuvano i sve hranljive vrednosti se nalaze u supi. Zato je najbolje da ga bacite, ukoliko želite,  dodajte na samom kraju dodajte šargarepu sečenu na kolutiće, samo malo da prokuvaju.  Meso može da se isecka i jede sa supom i rezancima.

Pileća supa se jede…

– Pileća supa je odlično predjelo, može biti i kompletan obrok, ručak ili večera. Ukoliko se na kraju doda i drugo povrće i skuva malo gušće, možete da pripremite i pileću čorbu. Dodavanjem pavlake u supu,  knedli ili testenine zaista dobijate kompletan obrok – savetuje nutricionista.

Odlična je i kao lagani obrok posle napornog dana da vam se povrati energija i  dobro raspoloženje, uvek je jedna od prvih obroka posle raznih operacija,  rehabilitacija ili ako vodite računa o telesnoj težini.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo