Naslovna / Ishrana

Naučno dokazano: Jedite prokelj, bićete srećniji

Priredio/la: I. V. |10:04 - 08. 12. 2020.

Iako i izgleda minijaturno i tepamo mu „kupusić“ prokelj je prava riznica zdravlja koja sprečava i ublažava brojne zdravstvene tegobe

prokelj ishrana zeleno povrće Prokelj sadrži aminokiselinu koja stvara horomon sreće – serotonin Foto: Schutterstock

S obzirom na to koliko je hranljiv i zdrav, prokelj je, nažalost, vrlo zapostavljen u našoj ishrani i namirnica koja se retko sreće na ovdašnjoj trpezi. Izgledom podseća na mini kupus pa ga mnogi i zovu „mini kupusić“. Ali, iako je majušna, ova biljka prava je riznica zdravlja.

Riznica zdravih sastojaka

Prokelj je bogat proteinima, dijetetskim vlaknima, omega 3 i omega 6 masnim kiselinama, vitaminima C, A, K, E i B kompleksa, mineralima, a najviše ima kalijuma, mangana, bakra, kalcijuma, gvožđa i fosfora. Kalijum je važan sastojak ćelija i telesnih tečnosti koje pomažu kontrolu rada srca i krvnog pritiska. Mangan je važan kao kofaktor za antioksidansne enzime, dok je gvožđe neophodno za stvaranje krvnih zrnaca. Prokelj sadrži i folnu kiselinu, celulozu, kao i flavonoide.

Saveznik protiv brojnih tegoba

Pravi je saveznik u borbi protiv širokog dijapazona zdravstvenih tegoba – sprečava nastanak osteoporoze, odličan je izvor antioksidanasa, podiže imunitet, čisti organizam od štetnih sastojaka jer pospešuje probavu i bolji rad creva. Lutein i zeaksantin čuvaju oči, a preporučuje se i osobama koje imaju hronične bolove usled degenerativnih promena kao što su reuma, artritis i išijas.

Preventiva je najbolji lek

Nutricionisti ističu da prokelj ima snažno antikancerogeno svojstvo i zbog toga se preporučuje da se konzumira preventivno jer je posebno delotvoran kao zaštita od pojave raka prostate i debelog creva.

Istraživanja su pokazala da prokelj sadrži specijalnu kombinaciju sastojaka, od kojih je najvažniji sinigrin, koji blagovremeno deluje na kancerogene ćelije i uništava ih, dok vitamin K ograničava oštećenja neurona u mozgu, što je važno za sprečavanje nastanka Alchajmerove bolesti.

„Biljka sreće“

Za prokelj se kaže da je „biljka sreće“ zato što u sebi sadrži jednu važnu aminokiselinu zvanu triptofan koja stvara horomon sreće – serotonin. Zato, jedite prokelj što više da biste bili srećni!

Minimum termičke obrade

A kada ga pripremate odnosno kuvate, nemojte ga termički obrađivati duže od pet minuta jer u suprotnom plod gubi sve aktivne komponente, lekovita i hranljiva svojstva. Najednostavniji način da pripremite zdrav obrok od prokelja je da ga obarite pet minuta, ostavite par minuta da se procedi, a zatim ga u tiganju, na koji ste istopili kockicu putera, uvaljajte u prezle ili miks mlevenih žitarica.

Tako pripremljeni prokelj služite sa mladim sirom, pavlakom, krem sirom… kao prilog uz neko meso ili testeninu, a može da posluži i kao samostalan obrok.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo