Naslovna / Ishrana

Čorba od bundeve: zdrava, okrepljujuća, a jeftina!

Priredio/la: I. V.|9:00 - 22. 10. 2020.

Bundeva se u narodu tretira i kao i hrana i kao lek, jer je bogata vitaminima i mineralima, hranljiva je, a uopšte ne goji. Sezona jesen/zima uglavnom je obojena nijansama bundeve. Lepa je kao ukras u domu, a još lepša na trpezi

čorba od bundeve Bundeva je i hrana i lek Foto: Shutterstock

Zbog bogatstva vitamina i minerala koje u sebi sadrži bundeva ne samo da je zdrava hrana, već je možemo tretirati i kao prirodni lek. Sam plod sadrži oko 90 odsto vode, masnoća skoro i nema, a 100 grama ovog ploda sadrži samo tridesetak kalorija i lako se vari. Kao takva, idealna je namirnica za dijetu kojom želite da skinete višak kilograma. Međutim, mnogo važnije od toga je što je ovaj jesenji plod bogat vitaminima C i B grupe – B1, B2, B3, B6, sadrži provitamin A, karotin, folnu kiselinu. Kalijum, kalcijum, fosfor i gvožđe su minerali kojima obiluje bundeva. Bogata je biljnim proteinima, belančevinama. Sadrži i pektine, celulozu, razna biljna vlakna…

I predjelo i kompletan obrok

Sezona jesen/zima uglavnom je obojena nijansama bundeve. Lepa je kao ukras u domu, a još lepša na trpezi. Bundeva je jedna od omiljenih namirnica domaćica, jer osim što je zdrava, ovaj plod može da se kupi za malo novca a da se njime nahrani cela porodica. Tako je, na primer, čorba od bundeve omiljena tokom hladnih dana. Može da posluži kao predjelo, ali i kao kompletan obrok. Probajte naš recept!

bundeva čorbaČorba od bundeve može biti kompletan obrok   Foto: Jade Aucamp/Unsplash

Recept za čorbu od bundeve (sastojci)

600 g očišćene bundeve, iseckane na kockice
litar vode, po potrebi dodajte još
2 lovorova lista
3 šargarepe
čaša pavlake
komad piletine (karabatak ili belo meso) ili teletine (komad rebra)
glavica crnog luka
prstohvat soli
kašika zejtina
kašičica maslinovog ulja
malo seckanog peršuna
so i biber

Priprema

Iseckati očišćenu bundevu i šargarepu na kockice. U loncu propržite seckani crni luk. Sipajte vodu i dodajte meso (ako spremate čorbu s mesom). Ostaviti vodu s mesom da se krčka oko pola sata. Zatim dodajte seckanu bundevu, lovor, so, biber i ostaviti da se kuva na umerenoj vatri. Kada bundeva i šargarepa smekšaju izvadite meso, odvojte ga od kostiju (ako ih ima) i sitno ga iseckajte. Skuvanu bundevu i šargarepu izmiksajte/propasirajte mikserom, dodajte sitno seckano meso, ako je masa previše gusta, dodajte još malo vode, sitno seckani peršun i kašiku maslinovog ulja.
Pavlaku možete celu dodati u sjedinjenu smesu ili dodati po kašiku u svaku porciju. U čorbu takođe možete staviti komadiće dvopeka, krotone, kuglice za supu ili komadiće starog prepečenog hleba kako biste dobili kompletan obrok.
Prijatno!

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo