Naslovna / Ishrana

Karfiol je zdrav, a NE GOJI: Evo jednostavnog recepta za čorbu koja jača imunitet

Priredio/la: eKlinika|13:00 - 07. 11. 2020.

Niskokaloričan i pun vitamina karfiol je namirnica koja zaslužuje mesto na vašoj trpezi. Čorba od karfiola je pravi način da pomognete svom imunitetu

karfiol

Karfiol – namirnica bogata vitaminima i mineralima Foto: Shutterstock

Kako da jedemo karfiol?

Karfiol je jedan od namirnica koje treba da se nađu u svakodnevnoj ishrani zbog svojih lekovitih svojstava. Čorbe od karfiola vrlo lako se spremaju, a kao odličan dodatak jelu možemo da spremimo i bareni karfiol. Takođe, karfiol je neizostavni deo zimnice. Prema jednom istraživanju sprovedenom u Norveškoj, karfiol ima sposobnost da zadrži veliku količinu vitamina C i nakon zamrzavanja u zamrzivaču.

Koje vitamine sadrži karfiol?

Prema pisanju portala WebMD mera od 100 grama karfiola može da vam nadomesti neophodnu dnevnu dozu vitamina C. To je takođe dovoljno da vam nadomesti četvrtinu preporučene dnevne doze vitamina K. Sa ovom namirnicom bogatom vitaminima unećete i kalijum, gvožđe, kalcijum, magnezijum.

Šta još dobijamo unosom karfiola?

Karfiol sadrži 92 posto vode. Jedan je od važnih sastojaka mnogih dijeta, posebno zbog toga što ne sadrži masti, a uz 100 grama karfiola unosimo samo 24 kalorije. Pored svih vitamina i minerala koje u sebi sadrži, karfiol pomaže da vaše srce ostane zdravo. Takođe, pozitivno deluje  na rad mozga, a reguliše i hormone estrogena što je dobra prevencija protiv raka dojke i repruduktivnih organa kod muškca i žena, piše BBC goodfood. Karfiol je generalno dobar i za naš imuni sistem jer pozitivno utiče na upale i infekcije.

Čorba od karfiola

Dolaskom hladnijeg vremena i sezone prehlade i virusa, čorba od karfiola je pravi način da pomognete svom imunom sistemu. Evo jednog jednostavnog recepta.

Recept za čorbu od karfiola (sastojci)

jedan karfiol
glavica luka
pola kašike brašna
dve kašičice začina C
jedno jaje
malo mleka

Priprema

Sitno iseckajte glavicu luka i izdinstajte u šerpi na malo ulja. Zatim dodajte pola kašike brašna. Nakon toga napunite šerpu vodom  i dodajte cvetove karfiola sa dve kašičice začina C. Sve to zajedno kuvajte pola sata. Na kraju umutiti jedno jaje sa malo toplog mleka i dodajte u čorbu.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo