Naslovna / Ishrana

ZELENI DETOKS: Sok od celera čisti organizam od toksina i pomaže u mršavljenju

Priredio/la: I. V.|13:00 - 08. 11. 2020.

Celer je prirodni diuretik, istovremeno vam obezbeđuje tečnost, ali i olakšava oslobađanje nakupljene vode, posebno toksina iz organizma

sok od celera Sok od celera regeneriše organizam Foto: Schutterstock

Sok od celera koji se pravi od stabljike ove biljke jedan je od zdravijih svežih napitaka koji će vam pomoći da regenerišete svoj organizam. Ne spada baš u najukusnije sokove, ali, zbog zdravlja se valja žrtvovati!

Stabljika celera bogata je vodom – sačinjena je od oko 83 odsto vode i vlakana. Zbog ovakvog sastava i bogatstva vodom stabljika celera dobro će vas okrepiti kada osetite da je organizam dehidrirao.

Celer je prirodni diuretik

Sok od celera pomaže u otklanjnju nadutosti i nakupljanja vode u organizmu. S obzirom na to da je celer prirodni diuretik, istovremeno će i hidrirati vaš organizam, ali i olakšati oslobađanje nakupljene vode. Celer je bogat kalijumom i natrijumom koji pomažu regulaciji telesnih tečnosti, a osim toga stimuliše proizvodnju urina. Pravilno usmerava bubrežne funkcije, a uklanjajući toksine sprečava nastanak kamenca.

Zeleni napitak kao deo dijete

Ovaj zdravi zeleni napitak pomaže i kod dijeta, posebno onih kojih se pridržavate kako bi ste se rešili viška kilograma. Energetska vrednost 100 g celera je mala i iznosi 14 kcal/59 kJ. Od toga je 0,69 odsto proteina, 2,97 odsto ugljenih hidrata i 0,17 odsto masti. Niskokaloričnost ove biljke sok od celera čini zdravijim od soka pomorandže, jer jedna šolja celera sadrži samo 15 kalorija i gram šećera, a sveže pomorandže oko sedam grama.

Protivupalna svojstva

Celer se preporučuje osobama koje pate od artritisa, reume i bolova u zglobovima. Njegova protivupalna svojstva pomažu u smanjenju otoka i boli oko zglobova, a oslobađaju od grčeva u mišićima. Protivupalna svojstva celera takođe pomažu očuvanju zdravlja creva i regulirišu probavu.

Celer je bogat i magnezijumom koji dobro utiče na mišiće, probavu i san, dok nitrati potpomažu cirkulaciju i snižavaju krvni pritisak.

Recept za sok od celera

Sok od celera jednostavno se pravi.
– Stabljiku i lišće potpopite u toplu vodu i stavite da odstoji oko sat vremena
– Nakon toga dobro operite biljku, posebno listove
– Stabljiku naseckajte na delove i zajedno sa lišćem stavite u blender
– Za bolji ukus možete dodati šargarepu, bananu ili jabuku.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo