Naslovna / Ishrana

Galveston dijeta olakšava život ženama u menopauzi

Priredio/la: D. T.|8:55 - 16. 01. 2022.

Žensko telo se menja u menopauzi, a pod uticajem hormona dodatno salo nagomilava se oko struka. Promena načina ishrane ipak može da olakša život žena u ovom periodu

galveston dijeta Galveston dijeta ublažav simptome menopauze Foto: Shutterstock

Galveston dijeta nije samo način da žene u menopauzi izgube poneki višak kilograma. To je pre svega vrsta ishrane koja poboljšava zdravlje i reguliše simptome menopauze, kao što su noćno znojenje, valunzi i gomilanje sala oko struka. Ova dijeta, i pored nekih kontroverzi i otvorenih protivljenja, postaje sve popularnija u nekim delovima sveta.

Galveston nije dijeta samo za mršavljenje

Dr Mary Claire Haver iz Teksasa osmislila je poseban način ishrane za žene u menopauzi i nazvala ga Galveston, prema mestu u kojem je rođena. Dr Haver naglašava da Galveston nije dijeta za mršavljenje u klasičnom smislu. To je doživotni plan ishrane s ciljem da se osećate bolje i da lakše prebrodite neprijatne simptome menopauze, objašnjava dr Haver koja je ovu dijeu počela da primenjuje kada je imala 53 godine.
Nisam brojala kalorije, ali kilogrami su počeli da se tope, bolje sam spavala i bilo je manje valunga – kaže dr Haver.

Manje od 1.200 kalorija i kilogrami koji se ne gube

Prvobitni plan dr Haver nije bio da kreira način ishrane, samo je htela da „skine dodatnih 20 kilograma“, koliko se ugojila tražeći utehu u hrani, posle bratovljeve smrti i hormonalnih promena u menopauzi. Primenila je pristup iz lekarske prakse, imajući na umu da je najbolje dodatne kalorije sagoreti – redukcijom u ishrani i fizičkom aktivnošću.

Zapazila je, ipak, da i pored unosa manje od 1.200 kalorija dnevno i redovnog vežbanja, ne gubi kilograme. Razgovarala je sa nutricionistima koji su joj ukazali na moguće razloge, kao, na primer, na neka upalna stanja. Odlučila je da ne broji kalorije, nego da nastoji da brine o kvalitetu namirnica koje koristi u ishrani i da ima obroke u određenim vremenskim razmacima i kilogrami su, kako kaže, nestali.

Hrana koja izaziva upale

Galveston dijeta se zasniva na nekim činiocima koji su veoma bitni. Jedan od njih je izbegavanje hrane koja može da bude okidač za upalne procese. Šećeri, prerađene žitarice, pržena hrana, obrađeno meso, zasićene masti, dijetalni gazirani napici i druga nezdrava jela su faktori koji utiču na inflamaciju. Ove namirnice se, zato, ne koriste u ovoj dijeti.

Način ishrane zasnovan je na unosu namirnica sa što manje ugljenih hidrata, a što više voća i povrća. Naglasak je na hrani za koju se veruje da smanjuje upale, kao što su masna riba, bobice, beli luk, orah, paradajz i maslinovo ulje.

Galveston dijeta sprovodi se po planu 16/8

Ideja je da se produži vremenski period između obroka, kako bi se ćelije prilagodile na stresne faktore. Galveston dijeta se zasniva i na principu unosa hrane tokom 8 sati, i posta u trajanju od 16 sati, tokom kojeg može da se koristi voda i nezaslađeni biljni čajevi.

Dr Haver savetuje da se ovaj način ishrane primenjuje postepeno, kako bi se telo prilagodilo. To znači da bi, na primer, prvi obrok u toku dana bio oko 10 sati, a poslednji oko 18 časova. Dr Haver ipak, kaže da bi prema njenoj proceni, prvi oborok trebalo da bude oko podneva.

70 odsto masti, 21 odsto proteina i 9 odsto ugljenih hidrata

Galveston dijeta nastoji da svede ugljene hidrate na najmanju moguću meru. Princip ovog načina ishrane jeste da najveći broj kalorija dolazi od zdravih masti. Dnevni unos kalorija predviđa 70 odsto masti, 21 odsto proteina i 9 odsto ugljenih hidrata.

Naglasak je na pilećem i goveđem mesu, lososu i ribi sa dosta omega 3 masti. Izbegava se krompir, a podstiče upotreba spanaća, brokolija, karfiola, kupusa, tikvica, paradajza, celera, krastavaca. Galveston dijeta preporučuje nezasićene masnoće iz orašastog voća kao što su orah, badem, lešnik. Ističe se značaj maslinovog ulja, kao načina da se deluje na upale.

Da li je ženama u menopauzi potreban poseban način ishrane?

Žensko telo se menja u menopauzi pod uticajem hormona, a dodatno salo se nagomilava oko struka.  Skoro svaka žena dobije barem neki kilogram viška u menopauzi, kaže ginekolog dr Nanette Santoro i stručnjak za probleme menopauze sa University of Clorado School of Medicine u Aurori.

Jedan deo žena dobije u kratkom roku više kilograma. Pored hormonskih promena, dolazi i do starenja. Većina žena uđe u menopauzu u 51. godini, a pre toga jednu godinu nema menstruaciju. Menopauza utiče i na mišićnu masu, koja počinje da se gubi, a ovaj podatak se povezuje sa starenjem, a ne hormonskim promenama. Metabolizam se takođe usporava, kod oba pola.

Postoje li dokazi da Galveston dijeta koristi ženama u menopauzi?

Kratak odgovor je „ne“.  Nema kliničkih istraživanja koja bi potvrdila značaj ove dijete kod žena u menopauzi.

Nema dokaza da je Galveston dijeta neka posebna vrsta magije za žene srednjih godina. Ova dijeta je primer marketinškog alata zasnovanog na slutnjama – kaže Santoro, koja naglašava značaj kliničkih istraživanja. Navodi o antiinflamatornom uticaju namirnica i ishrani, koja bi mogla da vrati hormone u ravnotežu, samo su pretpostavke bez jasnih dokaza, smatraju stručnjaci.
Oni naglašavaju da bi žene, kada je u pitanju ova dijeta, trebalo samo, da se usmere na način ishrane koji se odnosi na upotrebu celovite hrane, ne prerađevina i na konzumaciju povrća, ali sve u umerenim količinama.

Studije koje potvđuju činioce Galveston dijete

Iako ih nema previše, postoje i studije koje pozitivno ocenjuju Galveston dijetu. Studija EMPOVIR, koja je pratila žene u menopauzi sa insulinskom rezistencijom, otkrila je da je smanjenje unosa ugljenih hidrata imalo pozitivan uticaj na zdravlje ovih žena. Članak u časopisu Nutrition iz februara 2018. pronašao je, kako se kaže „ubedljive dokaze o korisnim efektima ishrane sa visokim sadržajem masti i malo ugljenih hidrata“. Autori ove studije su naglasili i da su potrebna duža klinička ispitivanja pre konačnih zaključaka.

S druge strane, sve više je dokaza, koji podržavaju ideju da povremeni post može pomoći da se izgube suvišni kilogrami. Fizička aktivnost, upotreba neprerađenih namirnica, izbegavanje šećera, neke su od osnova potvrđenog načina zdrave ishrane.

Preskakanje doručka i upotreba masti

Mnoge od namirnica koje se preporučuju u Galveston dijeti koriste se i u mediteranskoj ishrani, koja stavlja naglasak na upotrebu povrća, ribe, voća, maslinovog ulja. Ključna razlika u odnosu na druge dijete je u tome što predloženi planovi obroka ne uključuju nikakve stavke za doručak.

Povremeni post u Galveston dijeti, koji može da traje do podneva, kao i oslanjanje na masti i kombinacije koje se retko primećuju u drugim načinima ishrane, kao što su na primer slanina i tikvice, krem sir na štapićima celera, pavlaka, brokoli uz piletinu, najveće su razlike izneđu Galveston i drugih redukcijskih dijeta.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo