Naslovna / Ishrana

Suve smokve sadrže više vitamina od svežih, ali i više kalorija koje daju energiju

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 06. 01. 2022.

Suve smokve koje sadrže manje vode, imaju veću koncentraciju kalorija i šećera pa se ne preporučuje konzumiranje velikih količina

suve smokve Suve smokve imaju visok sadržaj prirodnih šećera Foto: Shutterstock

Suve smokve svojom jedinstvenom teksturom i slatkoćom jesu egzotično, a u isto vreme dostupno voće tokom čitave godine, koje pripada porodici dudova. Bilo da više volite sveže ili sušene smokve, možete u odnosu na doba godine imati pri ruci zdravu poslasticu sa brojnim koristima za zdravlje. Treba znati da sveže i sušene smokve imaju različitu nutritivnu vrednost, i da sadrže dosta prirodnih šećera.

Suve smokve spadaju u superhranu zbog vitamina i minerala

Suve smokve svrstane su u superhranu prvenstveno zbog velike količine vitamina C i K, kalijuma, fosfora, magnezijuma, kalcijuma i vlakana. Takođe, prepune su kvercetina, kempferola, epikatehin galata i drugih moćnih antioksidanata. Zbog toga što sadrže visok sadržaj prirodnog šećera, ne preporučuje se konzumiranje velike količine. To posebno važi za suve smokve koje sadrže i manje vode, pa je u njima veća koncentracija kalorija i šećera. Čak i mala porcija suvih smokava nudi veliku količinu vlakana, vitamina i antioksidanata. Pored toga, smokve imaju i dokazano antioksidativno, antikancerogeno, antiinflamatorno, hipoglikemijsko i hepatoprotektivno dejstvo.

Više kalorija, ali i energije

Sveže smokve sadrže manje vitamina i minerala od suvih, ali i manje kalorija. Ako se, recimo, porede sa urmama, i tu su smokve nadmoćne. Sadrže manje kalorija, manje ugljenih hidrata, a i manje šećera. Neka vas ne brine nešto veća količina kalorija u smokvama, jer one nude energiju koja je telu neophodna. Važno je samo ograničiti količine kako bi telo moglo da obradi proces dobijanja dovoljno energije, a upravo to kao namirnica nude suve smokve.

Suve smokve za zdravije kosti

Jedna šolja suvih smokava donosi skoro četvrtinu preporučenog dnevnog unosa kalcijuma za odrasle osobe. Ovaj mineral štiti nas od gubitka koštane mase i pojave osteoporoze, kada se unosi kao deo uravnoteženog režima ishrane. Jedna studija iz 2018.godine ukazala je na snažnu vezu između konzumiranja suvih smokava i zdravlja kostiju. Prema navodima istraživača, mineralni sadržaj ovog voća je veoma sličan ljudskom mleku. Još neke studije su izvestile o tome da suve smokve mogu da pomognu pomoći u prevenciji osteoporoze zbog visokog nivoa kalcijuma, magnezijuma, kalijuma i fosfora. Kalcijum i kalijum usporavanju proces smanjivanja gustine kostiju.

Odlične i za režime skidanja kilograma

Kada se konzumira u umerenim količinama, ovo voće može poboljša rezultate režima gubitka kilograma. Vlakna u suvim smokvama povećavaju sitost i suzbijaju osećaj gladi. Inače, dijete koje podrazumevaju unos namirnica bogatih vlaknima ne samo da efikasno smanjuju kilograme, već štite od srčanih bolesti i dijabetesa. Studija iz 2017. objavljena u Journal of Nutrition and Metabolism otkrila je vezu između unosa vlakana i visokog indeksa telesne mase. Naučnici kažu da konzumiranje više vlakana poboljšava i opšte zdravlje.

Smokvama ne trebaju dodatni šećeri

Suve smokve su prirodno slatke i ne sadrže dodate šećere. Stoga su svakako zdravija alternativa drugim slatkišima, mlečnoj čokoladi, kolačima i drugoj prerađenoj hrani. Ako pokušavate da smršate, dodajte malo smokava u pecivo, vafle, palačinke i smutije umesto šećera. Jedite ovo voće posle vežbanja, jer ćete brzo popuniti zalihe glikogena i pomoći mišićima da se oporave od treninga.

Suve smokve pomoć za zdraviju kožu i kosu

Ishrana ima direktan uticaj na izgled naše kose, kože i noktiju. Suve smokve su pune antioksidansa i drugih mikronutrijenata koji utiču na zdravlje kože i jačaju kosu. Prema Journal of Pharmacognosy and Phitochemistry, antioksidativna i antibakterijska svojstva su jak adut suvih smokava u industriji kozmetike. Odličan su izvor galne kiseline, katehina, saponina i drugih fenolnih jedinjenja koja štite od oksidativnog stresa, važnog faktora starenja i oštećenja ćelija.

Svojim antimikrobnim svojstvima, suve smokve mogu da pomognu i u sprečavanju bakterijskih infekcija kože. Cink i gvožđe, dve ključne hranljive materije u smokvama, podstiču rast i smanjuju gubitak kose.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo