Naslovna / Ishrana

Pravilna ishrana može da smanji rizik od pojave karcinoma

Priredio/la: M. M.|12:01 - 08. 12. 2021.

Pravilna ishrana i odabir kvalitetnih namirnica treba da bude u funkciji zdravog života. Izborom pravih namirnica možemo da smanjimo rizike od mnogih bolesti

pravilna ishrana Rutina pravilne ishrane započinje u našoj kuhinji Foto: Shutterstock

Pravilna ishrana nije teška za pridržavanje, a donosi mnogo zdravstvenih koristi. U početku može da bude teško da se odreknete nekih nezdravih namirnica, ali vremenom ovakav način ishrane postaje rutina. Stručnjaci naglašavaju da pravilna ishrana moe da smanji rizik od dobijanja raka. Kako da zdrava ishrana postane vaša rutina? Jednostavno – tako što će te neku hranu izbegavati, a neku uvrstiti u svakodnevnu ishranu. A jedno od najboljih mesta da započnete taj „projekat“ je vaša kuhinja, gde ćete pripremati zdrave obroke.

Hrana koja treba više da se konzumira

Riba: U ishranu posebno ubacite masnu ribu koja sadrži omega-3 masne kiseline kao što je losos, tuna, pastrmka i morska riba.

Integralne žitarice: Prilikom kupovine posebno potražite robne marke koje na svojoj deklaraciji imaju reč „cela zrna“.

Voće i povrće: Razmislite o raznovrsnosti voća i povrća koje kupujete. Uključite u ishranu i krstasto povrće poput kelja, raštana i karfiola. Ovo povrće bogato je vitaminima A, C i manganom, a u umerenim količinama sadrži kalcijum i vitamin B6.

Orasi: Odličan su izvor proteina i zdravih masti.

Bilje i začini: Iako se dodaju u hranu gram po gram, imaju najviši nivo antioksidansa od bilo koje grupe hrane.

Hrana koja treba da se izbegava

Crveno meso: Ovde se ne misli samo na govedinu, već i na svinjetinu i jagnjetinu.

Prerađene žitarice: Odmah se pomisli na hleb, krekere, peciva i beli pirinač.

Pića puna šećera: Ova pića odmah izbaciti iz svakodnevne upotrebe. Probajte da vodi dodate ukus tako što ćete dodati limun ili limetu. Takođe, umesto slatkih pića možete da koristite gaziranu vodu.

Prerađeno meso: Nemojte da pretpostavljate da ako na etiketi piše „bez nitrata“ da to smanjuje rizik od karcinoma.

Alkohol: Kada je upitanju alkohol ne radi se o vrsti alkoholnog pića koje se konzumira, već se radi o količini koja se unosi u organizam. Količina je ono što izaziva rizik od dobijanja raka.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo