Medicinski informativni portal
Naslovna / Ishrana

Ren brzo vari tešku i masnu hranu, a kao neobičan umak još je ukusniji

Priredio/la: Ma.R.
13:00 - 24. 11. 2021.

Ren otklanja umor i podiže energiju, dobar je za obolele od dijabetesa, a ako ga ne volite kao klasičan dodatak mesu, probajte neki od 6 novih recepata 

Ren, umak, sos Ren može da se kombinuje i sa slanim i sa slatkim sastojcima Foto: Shutterstock

Ren se kod nas najčešće koristi kao dodatak pečenom mesu, a mnogi muškarci ga smatraju pravom gurmanskom poslaticom, posebno kad je najljući. Pomaže organizmu da tešku i masnu hranu lakše svari, čisti ga, ubrzava metabolizam, otklanja umor i podiže energiju. Podstiče razmnožavanje i razvoj korisnih bakterija u crevima i ima nizak sadržaj glukoze i zbog čega je pogodan i za osobe sa dijabetesom. Evo nekih neobičnih ideja za kombinovanje rena sa drugim sastojcima.

Ren ađika – ukrajinski crveni sos

Autentični recept za abhasku ađiku sastoji se od ljutih crvenih paprika, belog luka i začina. U ukrajinskoj tradiciji i kuhinji koristi se i ren. Neverovatna kombinacija namirnica do kojih možete lako da dođete jer ih koristite inače, oduševiće vas. Pored toga, ova kombinacija je vitaminsko – antiinflamatorna „bomba“.

Potrebno:

Priprema: Uklonite semenke sa ljutih papričica, sameljite sve sastojke, začinite solju po ukusu, i na kraju dodajte šećer.

Veganski ren umak

Ovaj umako od rena nudi vasabi efekat sa decentnom ljutinom rena. Odličan je kao prilog povrću, veganskim hamburgerima, ili vitaminskim salatama.

Potrebno:

  • 200 grama mekog tofua
  • 1/4 šolje sojinog mleka (ili drugog mleka od orašastih plodova)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašike limunovog soka (1 sveže ceđeni limun)
  • 8 kašika korena rena (sveže oljuštenog i narendanog)
  • 1 kašičica kamenog mlevenog senfa
  • 1 kašičica ljutog sosa
  • 1 čen belog luka (iseckan)
  • mleveni biber
  • so

Priprema: Budući da se radi o brzom, nekuvanom sosu, možete ga spremiti kada god poželite. Jednostavno, pomešajte sve sastojke i dobro sjedinite. Može da stoji u frižideru najduže dve nedelje.

Ren sa zelenim jabukama

Potrebno:

  • 3 kisele zelene jabuke (oljuštene, očišćene od semenki i isečene na kockice)
  • 1 šolja vode
  • 2 kašike limunovog soka
  • 1/2 šolje šećera
  • 1/4 kašičice cimeta
  • 3 kašike rena (pripremljen)

Priprema: Skuvajte jabuke sa vodom i limunovim sokom u loncu srednje veličine, do ključanja. Umešajte šećer i cimet. Kuvajte uz stalno mešanje dok se šećer ne ukuva. Uklonite sa vatre, ohladite, poklopite i stavite u frižider. Pre serviranja dodajte ren. Poslužite hladno ili na sobnoj temperaturi.

Zamrznuti umak od rena za biftek i drugo meso

Potrebno:

  • ½ šolje oceđenog rena
  • 1 kašiičica belog šećera
  • ½ kašičice soli
  • ½ šolje posnog majoneza
  • 1 šolja umućene pavlake sa niskim procentom masti

Priprema: U srednjoj činiji pomešajte oceđeni ren sa šećerom, majonezom, pa dodajte so. Zatim umešajte umućenu pavlaku. Zamrznite smesu u plastičnoj posudi najmanje 2 sata, i izvadite 15 minuta pre serviranja.

Preliv sa renom i brusnicom za ćuretinu

Potrebno:

Priprema: Brusnice, ren, šećer i vodu kuvajte u loncu od na umerenoj vatri, mešajući drvenom kašikom dok se šećer ne rastvori. Krčkajte, nepoklopljeno, mešajte i gnječite bobice brusnice dok ne postanu kašaste, najviše do 10 minuta. Ovaj preliv je fantastičan i hladan, i topao.

Začinjeni sos od rena za pomfrit ili škampe

Potrebno:

  •  1/2 šolje preliva za salatu po želji ili posnog majoneza
  • 2 kašike čili sosa
  • 3 kašike pripremljenog rena

Piprema: Sjedinite sve sastojke i dobro promešajte. Pokrijte i stavite u frižider da se ohladi dok ne bude vreme za serviranje. Poslužite kao sos za hladne, kuvane škampe, pomfrit, naćose ili čips. Čuvajte ostatke u zatvorenoj posudi u frižideru najduže 5 dana.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend