Medicinski informativni portal
Naslovna / Ishrana

Belance je u prednosti jer ne sadrži holesterol i masti

Priredio/la: S. M.
12:00 - 25. 11. 2021.

Belanca su odličan način da ishrani dodamo  proteine, ali ne i kalorije

belance Belanca su odličan način za dodavanje proteina vašoj ishrani bez dodavanja kalorija Foto:Shutterstock

Belance će svakako malo kome biti prva asocijacija na jaje ili na doručak. Obično ta „počast“ pripada žumancetu. Ipak, to nikako ne znači da belance nije izuzetno zdravo i korisno u ljudskoj ishrani.

Belance u prednosti zbog holesterola

Jaja su popularno jelo za doručak i takođe se koriste u mnogim drugim jelima i kulinarstvu generalno. Žumanca su bogata holesterolom, što će mnoge osobe koje paze na svoju ishranu i zdravlje, navesti da više konzumiraju belance nego žumance.

Holesterol iz jajaj nalazi se u žumancetu. Ali, kada uklonite žumance, gubite mnogo vitamina poput A, D, E, K, kao i DHA. Belanca imaju manje kalorija i nemaju masti i sadrži:

  • 4 grama proteina
  • 55 miligrama natrijuma
  • 1,3 mikrograma folata
  • 6,6 mikrograma selena
  • 2,3 miligrama kalcijuma
  • 3,6 miligrama magnezijuma
  • 4,9 miligrama fosfora
  • 53,8 miligrama kalijuma

Pazite se salmonele

Obično možete zameniti jedno jaje u receptu za dva belanca. Imajte na umu da odvajanje žumanca od belanca zahteva angažovanje ruku, što može povećati rizik od zaraze salmonelom. Obavezno dobro operite ruke nakon rukovanja jajima tokom kuvanja.

Belance je dobar izvor proteina i zdravo je za srce

Belanca su odličan način za dodavanje proteina vašoj ishrani bez dodavanja kalorija. Proteini pomažu vašem telu da izgradi jake mišiće i održi mišićnu masu dok starite. Dok je žumance u umerenim količinama dobro za organizam ako ste u opasnosti od srčanih bolesti ili moždanog udara, vaš lekar može preporučiti ishranu zdravu za srce. A to znači sa manje žumanaca. Bez holesterola, belanca su odličan dodatak. Takođe možete pomešati jedno celo jaje sa drugim belancetom za dodatni protein bez dodanog holesterola i masti drugog žumanca. Imajte na umu da se jaja često kombinuju sa mesom za doručak kao što su slanina i kobasica.

Belance i so – nikako

Možda ćete takođe biti u iskušenju da jaja začinite solju ili ih pržite na ulju. Dok su belanca zdrava, ovi dodaci vašoj ishrani nisu. Nemojte misliti da ako odlučite da kažete ne žumancetu da ćete napraviti bolji izbor ako belance posolite.

Rizici od belanaca

Većina alergija na jaja potiče od albumina.To je protein koji se nalazi posebno u belancetu. Ako imate alergiju na jaja, možete doživeti:

  • svrab,
  • vodene oči
  • koprivnjaču ili drugi osip
  • crvenilo i otok na koži
  • bol u stomaku i grčeve
  • dijareju ili zatvor
  • mučninu i povraćanje
  • kašalj i simptome slične astmi

Biotin

Biotin je vitamin koji je ključan za zdravlje vaše kose, kože i noktiju. Takođe pomaže u varenju hrane i metabolizmu. Uklanjanjem žumanceta, takođe se oslobađate vitalne hranljive materije biotina. Ali biotin možete nadoknaditi dodavanjem drugih namirnica u  ishranu:

  • zob
  • paradajz
  • pečurke
  • avokado
  • luk
  • blitva
  • suncokret
  • čia semenke
  • puter od kikirikija
  • karfiol
  • banana
  • soja
  • bobice
  • bademi

Vegetarijanska ishrana

Ako ste vegetarijanac i ne jedete crveno meso, žumanca mogu biti jedini izvor holesterola. Ako ste vegetarijanac, razgovarajte sa svojim lekarom o uključivanju jaja (uključujući žumance) u svoju ishranu. Razgovarajte sa svojim lekarom o tome da li su jaja zdrav izbor za vas. Zapamtite, konzumacija jaja je dobro za vašu ishranu sve dok dobijate zdravu raznovrsnu drugu hranu poput voća, povrća i celih žitarica.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend