Naslovna / Ishrana

Kiseli kupus bogat je vitaminom C, a fermentacija ga čini još zdravijim

Priredio/la: S. M.|13:00 - 23. 11. 2021.

Kiseli kupus, između ostalog, može doprineti zdravijem srcu jer sadrži veliku količinu vlakana i probiotika, koji pomažu u smanjenju nivoa holesterola

kiseli kupus Foto: Shutterstock

Kiseli kupus je mnogima omiljena namirnica na trpezi, pogotovo u zimskom periodu. To je vrsta fermentisanog kupusa sa velikim zdravstvenim koristima. Zna se da je prepun vitamina C, a sadrži ga isto kao i sveži kupus.

Kiseli kupus prvi su jeli Kinezi, a voleli ga i Balzak i Gete

Kiseli kupus je nastao u drevnoj Kini pre više od 2.000 godina. Tada je fermentacija bila jedna od metoda korišćenih za sprečavanje brzog kvarenja hrane. Mnogi su ga smatrali i hranom bogova. Kiseli kupus je preživeo test vremena i postao popularan prilog i začin u mnogim kulturama. Posebno je cenjen u Nemačkoj, odakle mu potiče i ime. Priča se da je kiseli kupus bila omiljena hrana književnim velikanima Geteu i Onore de Balzaku.

Kiseli kupus spasavao mornare

Zbog fermentacije kojoj je podvrgnut, kiseli kupus nudi ishranu i zdravstvene beneficije daleko od onih od svežeg kupusa. Nekada su mornari oboljevali od skorbuta zbog nedostatka vitamina C. Tada je čuveni kapetan Džejms Kuk naredio da se na brodove unesu burad sa kupusom i da se vrsti u ishranu posade. Skorbut je među mornarima ubrzo bio iskorenjen.

Kiseli kupus je veoma hranljiv

Kiseli kupus sadrži mnoge hranljive materije važne za optimalno zdravlje. Jedna šolja (142 grama) obezbeđuje:

Kalorije: 27

Masti: 0 grama

Ugljeni hidrati: 6 grama

Vlakna: 4 grama

Proteini: 1 gram

Natrijum: 41 procenata dnevne vrednosti (DV)

Vitamin C:23 procenata DV

Vitamin K1: 15 procenata DV

Gvožđe: 12 procenata DV

Mangan: 9 procenata DV

Vitamin B6: 11 procenata DV

Folat: 9 procenata DV

Bakar: 15 procenata DV

Kalijum: 5 procenata DV

Fermentacija stvara uslove za rast korisnih probiotika

Kiseli kupus je posebno hranljiv jer prolazi kroz fermentaciju, proces tokom kojeg mikroorganizmi na kupusu vare svoje prirodne šećere i pretvaraju ih u ugljen-dioksid i organske kiseline. Fermentacija počinje kada kvasac i bakterije koje su prirodno prisutne na kupusu i vašim rukama, kao i u vazduhu, dođu u kontakt sa šećerima u kupusu. Fermentacija kiselog kupusa stvara uslove koji promovišu rast korisnih probiotika, koji se takođe nalaze u proizvodima kao što su jogurt i kefir. Probiotici su bakterije koje pružaju snažne zdravstvene prednosti. Oni takođe pomažu da hrana bude svarljivija, što povećava sposobnost creva da apsorbuje vitamine i minerale koje sadrže. Međutim, za razliku od kupusa, kiseli kupus može biti bogat natrijuma. Imajte ovo na umu ako pazite na unos soli

Kiseli kupus poboljšava varenje

Naša creva sadrže preko 100 triliona mikroorganizama ili „crevnu floru“, što je više od 10 puta više od ukupnog broja ćelija u telu. Nepasterizovani kiseli kupus sadrži probiotike, korisne bakterije koje deluju kao prva linija odbrane od toksina i štetnih bakterija. Takođe, mogu da poboljšaju varenje i opšte zdravlje. Probiotici poput onih u kiselom kupusu mogu pomoći u poboljšanju ravnoteže bakterija u crevima nakon što je poremećena upotrebom antibiotika. Ovo može pomoći da se smanji ili spreči dijareja izazvana antibioticima.

Pomaže u smanjenju nadimanja i dijareje

Istraživanja takođe pokazuju da probiotici pomažu u smanjenju gasova, nadimanja, zatvora, dijareje i simptoma povezanih sa Crohnovom bolešću i ulceroznim kolitisom. Probiotički suplementi mogu da sadrže od 1 do 50 milijardi jedinica koje formiraju kolonije (CFU) po dozi. Za poređenje, 1 gram kiselog kupusa može da sadrži 1.000–100 miliona CFU. Različiti probiotički sojevi mogu pružiti različite prednosti. Dakle, konzumiranje širokog spektra sojeva može pružiti širi spektar zdravstvenih koristi. U tom pogledu, kiseli kupus može imati prednost. Istraživanja su objavila da jedna porcija može sadržati do 28 različitih bakterijskih sojeva. Kao i većina drugih fermentisanih namirnica, kiseli kupus sadrži razne enzime, koji pomažu u razgradnji hranljivih materija u manje, lakše svarljive molekule.

Kiseli kupus jača naš imuni sistem

Kiseli kupus je izvor probiotika i hranljivih materija za jačanje imuniteta. Za početak, bakterije koje naseljavaju vaša creva mogu imati snažan uticaj na vaš imuni sistem. Probiotici koji se nalaze u kiselom kupusu mogu pomoći u poboljšanju ravnoteže bakterija u crevima, što pomaže u održavanju zdrave sluznice creva. Jača obloga creva pomaže u sprečavanju neželjenih supstanci da „cure“ u vaše telo i izazovu imuni odgovor. Održavanje zdrave crevne flore takođe pomaže u sprečavanju rasta štetnih bakterija i čak može da podstakne proizvodnju prirodnih antitela. Štaviše, redovno konzumiranje probiotičke hrane kao što je kiseli kupus može smanjiti rizik od razvoja infekcija, kao što su prehlada i infekcije urinarnog trakta. Ako se ipak razbolite, redovno konzumiranje hrane bogate probioticima može vam pomoći da se brže oporavite.

Vitamin C i gvožde dobitna kombinacija

Osim što je izvor probiotika, kiseli kupus je bogat vitaminom C i gvožđem, a oba doprinose zdravom imunološkom sistemu. Konkretno, povećanje unosa vitamina C kada imate prehladu može vam pomoći da se brže rešite simptoma.

Kiseli kupus pomaže da smršate

Redovna konzumacija kiselog kupusa može vam pomoći da izgubite težinu i da je zadržite na željenom nivou. To je delimično zato što kiseli kupus, kao i većina povrća, ima malo kalorija i mnogo vlakana. Dijeta bogata vlaknima vas duže održava sitim, što vam može pomoći da prirodno smanjite broj kalorija koje unosite svakog dana. Sadržaj probiotika u kiselom kupusu takođe može doprineti oblikovanju struka trimera. Tačni razlozi još uvek nisu u potpunosti shvaćeni, ali naučnici veruju da određeni probiotici mogu imati sposobnost da smanje količinu masti koju telo apsorbuje iz vaše ishrane. Različite studije izveštavaju da su učesnici koji su konzumirali hranu ili suplemente bogate probioticima izgubili više težine od onih koji su uzimali placebo. Ovo sugeriše da ishrana bogata probioticima može čak pomoći u sprečavanju povećanja telesne težine.

Smanjuje stres i održava zdravlje mozga

Iako vaše raspoloženje može uticati na ono što jedete, smatra se da je i obrnuto. Ono što jedete može uticati na vaše raspoloženje i funkciju mozga. Sve veći broj studija otkriva intimnu vezu između vašeg creva i mozga. Otkriveno je da vrsta bakterija koja je prisutna u vašim crevima može imati sposobnost da šalje poruke vašem mozgu, utičući na način na koji funkcioniše i percipira svet. Na primer, fermentisana, probiotička hrana kao što je kiseli kupus doprinosi stvaranju zdrave crevne flore, što istraživanje pokazuje da može pomoći u smanjenju stresa i održavanju zdravlja mozga. Utvrđeno je da probiotici pomažu u poboljšanju pamćenja i smanjenju simptoma anksioznosti, depresije, autizma, pa čak i opsesivno-kompulzivnog poremećaja (OCD). Kiseli kupus takođe može da održi zdravlje mozga povećavajući apsorpciju minerala koji regulišu raspoloženje u crevima, uključujući magnezijum i cink. Uz to, neki istraživači upozoravaju da jedinjenja u kiselom kupusu mogu da interaguju sa inhibitorima monoamin oksidaze (MAOI), vrstom lekova koji se prepisuju za lečenje depresije, anksioznih poremećaja i Parkinsonove bolesti. Osobe koje uzimaju ove lekove treba da se konsultuju sa svojim lekarom pre nego što dodaju kiseli kupus u svoju ishranu.

Kiseli kupus smanjuje rizik od određenih karcinoma

Kupus sadrži antioksidante i druga korisna biljna jedinjenja koja mogu pomoći u smanjenju rizika od određenih karcinoma. Istraživači veruju da ova jedinjenja mogu pomoći u smanjenju oštećenja DNK, sprečavanju mutacija ćelija i blokiranju prekomernog rasta ćelija koji obično dovodi do razvoja tumora.Proces fermentacije kupusa takođe može stvoriti određena biljna jedinjenja koja suzbijaju rast prekanceroznih ćelija. Određeni geni su povezani sa povećanim rizikom od raka. Ekspresija ovih gena je ponekad modulisana hemijskim jedinjenjima u hrani koju jedete.

Smanjuje rizik od raka dojke

Dve nedavne studije sugerišu da sok od kupusa i kiselog kupusa može pomoći u smanjenju rizika od raka smanjenjem ekspresije gena povezanih sa rakom. U drugoj studiji, istraživači su primetili da su žene koje su jele mnogo kupusa i kiselog kupusa od tinejdžera do odrasle dobi imale smanjen rizik od raka dojke. Žene koje su konzumirale više od 3 porcije nedeljno imale su 72 osto manji rizik od raka dojke od onih koje su jele manje od 1,5 porcije nedeljno. Druga studija na muškarcima pokazuje da je kupus imao slične efekte na rizik od raka prostate

Može doprineti zdravijem srcu

Kiseli kupus može doprineti zdravijem srcu. To je zato što sadrži dobru količinu vlakana i probiotika, od kojih oba mogu pomoći u smanjenju nivoa holesterola. Probiotici poput onih koji se nalaze u kiselom kupusu takođe mogu pomoći u blagom snižavanju krvnog pritiska kod ljudi sa hipertenzijom. Kiseli kupus je jedan od retkih biljnih izvora menakinona, poznatijeg kao vitamin K2. Veruje se da vitamin K2 pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti sprečavanjem nakupljanja naslaga kalcijuma u ​​arterijama. U jednoj studiji, redovno uzimanje hrane bogate vitaminom K2 povezano je sa 57 procenata manjim rizikom od umiranja od srčanih bolesti tokom perioda studije od 7 do 10 godina. U drugom, žene su smanjile rizik od srčanih bolesti za 9 odsto za svakih 10 mcg vitamina K2 koje su konzumirale dnevno.

Kiseli kupus jača kosti

Kiseli kupus sadrži vitamin K2, koji igra važnu ulogu u zdravlju kostiju. Tačnije, vitamin K2 aktivira dva proteina koji se vezuju za kalcijum, glavni mineral koji se nalazi u kostima. Smatra se da ovo doprinosi jačim, zdravijim kostima. U stvari, nekoliko studija je pokazalo da vitamin K2 može biti od koristi za zdravlje kostiju. Na primer, trogodišnja studija na ženama u postmenopauzi primetila je da su one koje su uzimale suplemente vitamina K2 iskusile sporije stope gubitka mineralne gustine kostiju u vezi sa godinama. Slično tome, nekoliko drugih studija je izvestilo da uzimanje suplemenata vitamina K2 smanjuje rizik od preloma kičme, kuka i kičme za 60 do 81 odsto. Međutim, neke od ovih studija su koristile suplemente da obezbede veoma visoke doze vitamina K2. Dakle, nije poznato da li bi vitamin K2 koji biste dobili samo od kiselog kupusa pružio iste prednosti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo