Naslovna / Ishrana

Dunje pomažu u prevenciji i lečenju čira na želucu

Priredio/la: M. M.|12:30 - 18. 11. 2021.

Dunje sadrže kvercetin i kaempferol koji smanjuju upale i štite od hroničnih bolesti, poput srčanih

dunje Neki od najčešćih simptoma tokom rane trudnoće su mučnina i povraćanje Foto: Shutterstock

Dunje se uzgajaju još od antičke Grčke i Rima. U to vreme bile su simbol ljubavi i plodnosti. Iako se danas znatno manje koriste u ishrani, dunje su bliski srodnik popularnog voća kao što su jabuke i kruške. Koriste se u narodnoj medicini decenijama, ali naučna istraživanja o njihovim zdravstvenim prednostima su još uvek u ranoj fazi, a ovo su 8 novih zdravstvenih prednosti dunje, plus nekoliko jednostavnih saveta za njeno uključivanje u ishranu.

Koliko su dunje bogata hranjljivim materijama

Dunje sadrže vlakna i nekoliko esencijalnih vitamina i minerala, što ih čini hranljivim dodatkom gotovo svakoj ishrani. Jedna dunja od oko 100 grama sadrži:

  • Kalorije: 52
  • Masti: 0 grama
  • Proteini: 0,3 grama
  • Ugljeni hidrati: 14 grama
  • Vlakna: 1,75 grama
  • Vitamin C: 15 procenata dnevne vrednosti (DV)
  • Tiamin (vitamin B1): 1,5 procenata DV
  • Vitamin B6: 2 procenta DV
  • Bakar: 13 procenata  DV
  • Gvožđe: 3,6 procenta DV
  • Kalijum: 4 procenta DV
  • Magnezijum: 2 procenta DV

Kao što vidite, ovo voće daje umerene količine vitamina C i bakra, plus male količine vitamina B, gvožđa, kalijuma i magnezijuma. Iako dunje nisu izuzetno bogate nekim specifičnim jedinjenjem, nude širok spektar hranljivih materija,uz vrlo malo kalorija.

Moćni antioksidant

Mnoge prednosti dunja mogu se pripisati bogatoj zalihi antioksidansa u voću. Antioksidansi smanjuju metabolički stres, smanjuju upalu i štite ćelije od oštećenja slobodnih radikala, koji su nestabilni molekuli. Istraživanja sugerišu da neki antioksidansi u dunjama, uključujući flavonole kao što su kvercetin i kaempferol, smanjuju upalu i štite od hroničnih bolesti poput srčanih.

Da li dunje pomažu kod mučnina u trudnoći

Neki od najčešćih simptoma tokom rane trudnoće su mučnina i povraćanje. Neka istraživanja pokazuju da dunja može da pomogne u ublažavanju ovih simptoma. Jedna studija sprovedena na 76 trudnica pokazala je da je jedna supena kašika (15 ml) sirupa od dunje značajno efikasnija od 20 mg vitamina B6 u smanjenju mučnine kod trudnica. Iako su ovi rezultati obećavajući, potrebno je više istraživanja.

Problemi sa varanjem

Dunja se dugo koristi u tradicionalnoj i narodnoj medicini za lečenje raznih digestivnih poremećaja. Nedavna istraživanja sugerišu da ekstrakt dunje može zaštititi tkivo creva od oštećenja koja su povezana sa inflamatornim bolestima creva (IBD), kao što je ulcerozni kolitis. U studiji koja je izvedena na pacovima sa ulceroznim kolitisom, oni koji su dobijali ekstrakt i sok od dunje imali su značajno smanjenje oštećenja tkiva debelog creva, u poređenju sa kontrolnom grupom. Za pouzdane rezultate potrebne su studije na ljudima.

Čir na želucu

Rana istraživanja pokazuju da biljna jedinjenja u dunjama mogu da pomognu u prevenciji i lečenju čira na želucu. U laboratorijskoj studiji, sok od dunja je inhibirao rast Helicobacter pylori, bakterije za koju se zna da izaziva čir na želucu. U međuvremenu, studija na pacovima otkrila je da ekstrakt dunje štiti od čira na želucu izazvanog alkoholom. Iako su ovi rezultati ohrabrujući, potrebna su dodatna istraživanja.

Da li dunja može da smanji simptome refluksa kiseline

Nekoliko studija sugeriše da sirup od dunje može da pomogne u regulisanju simptoma gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), obično poznate kao refluks kiseline. Sedmonedeljna studija na 80 dece sa refluksom kiseline otkrila je da je svakodnevna suplementacija sirupom od dunje podjednako efikasna kao i lekovi koji se uobičajeno koriste za ublažavanje simptoma ovog stanja.

U studiji na 137 trudnica, doza od 10 mg sirupa od dunje uzeta posle obroka, takođe se pokazala efikasnom kao i lekovi koji se koriste u terapiji za ublažavanju simptoma refluksa kiseline. Pored toga, u četvoronedeljnoj studiji na 96 dece sa refluksom kiseline, upotreba koncentrata dunje uz lekove poboljšala je simptome. Simptomi kao što su povraćanje, averzija prema hrani, podrigivanje i bol u stomaku koncentrant dunje je većoj meri ublažio nego uzimanje samog leka. Ipak potrebno je više studija za potvrdu rezultata.

Zaštitita od određenih alergijskih reakcija

Dunje mogu da ublaže različite simptome alergije suzbijanjem aktivnosti određenih imunih ćelija odgovornih za alergijske reakcije. Na tržištu postoji sprej za alergije koji kombinuje limunov sok i ekstrakt ploda dunje. Nekoliko malih studija podržava njegovu sposobnost da spreči i leči blage alergijske reakcije, kao što su curenje iz nosa i astma.

Pored toga, studije na miševima primećuju da ekstrakti ploda i semena dunje mogu da spreče i leče veštački izazvan alergijski dermatitis. Ipak, ostaje nejasno da li bi oni imali isti efekat na ljudima. Ipak neki stručnjaci spekulišu da proizvodi od dunje mogu da budu bezbedna alternativa postojećim lekovima za alergij. Potrebno je više istraživanja za potvrdu.

Dunje jačaju imunitet

Ovo voće može da pokrenu imuni sistem. Nekoliko studija otkriva da dunje imaju antibakterijska svojstva koja mogu da pomognu u sprečavanju prekomernog rasta određenih štetnih bakterija, kao što su Escherichia coli i Staphylococcus aureus. Pored toga, jedna dunja sadrži 15 procenata dnevnih potreba vitamina C, koji je neophodan za dobro funkcionisanje imunog sistema. Jedna dunja takođe obezbeđuje 6 do 8 procenata dnevne doze vlakana, a adekvatan unos vlakana pokreće zdrave bakterije koje žive u digestivnom traktu, poznate kao mikrobiom creva.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo