Naslovna / Ishrana

Praziluk je bogat K1 vitaminom, neophodnim za zgrušavanje krvi i zdravlje srca

Priredio/la: M. M.|12:00 - 17. 11. 2021.

Oni koji redovno konzumiraju praziluk mogu da imaju do 46 procenata manji rizik od raka želuca od onih koji ga retko jedu

praziluk Jedna porcija kuvanog praziluka od 100 grama ima samo 31 kaloriju Foto: Shutterstock

Praziluk pripada istoj porodici povrća kao i luk, ljutika, mladi luk, vlašac i beli luk. Izgleda kao džinovski zeleni luk, ali ima mnogo blaži, donekle slatki ukus i kremastiju teksturu, kada je kuvan. Sve vrste praziluka su hranljive, a smatra se da imaju veliki broj korisnih dejstava na ljudsko zdravlje.

Hranljive materije

Praziluk je bogat hranljivim materijama, što znači da ima malo kalorija, ali mnogo vitamina i minerala. Jedna porcija kuvanog praziluka od 100 grama ima samo 31 kaloriju. Praziluk je posebno bogat karotenoidima provitamina A, uključujući beta karoten. Telo pretvara ove karotenoide u vitamin A, koji je važan za vid, imunološku funkciju, reprodukciju i ćelijsku komunikaciju. Takođe je dobar izvor vitamina K1 koji je neophodan za zgrušavanje krvi i zdravlje srca. Dobar je izvor mangana, koji pomaže u smanjenju simptoma predmenstrualnog sindroma (PMS) i podržasava zdravlje štitne žlezde. Štaviše, obezbeđuju male količine bakra, vitamina B6, gvožđa i folata.

Praziluk je pun korisnih biljnih jedinjena

Praziluk je bogat izvor antioksidanata, posebno polifenola i jedinjenja sumpora. Antioksidansi se bore protiv oksidacije, koja oštećuje ćelije i doprinosi bolestima poput dijabetesa, raka i bolesti srca. Praziluk je posebno odličan izvor kaempferola, biljnog polifenolnog antioksidansa. Smatra se da kaempferol štiti od srčanih bolesti i nekih vrsta raka. Odličan je izvor alicina. To je isto korisno jedinjenja sumpora koje daje belom luku antimikrobna svojstva, snižava holesterol i potencijalno štiti od raka.

Da li praziluk može da smanji upalni proces i zaštiti srce?

Praziluk pripada familiji Allium koja uključuje i luk i beli luk. Nekoliko studija povezuje familiju Allium sa manjim rizikom od srčanih bolesti i moždanog udara. Većina ovih studija testirala je luk ili beli luk. Za praziluk se pokazalo da sadrži nekoliko korisnih jedinjenja za koje se smatra da smanjuju upalu i štite zdravlje srca.

Na primer, kaempferol u praziluku ima antiupalna svojstva. Hrana bogata kaempferolom povezana je sa manjim rizikom od srčanog udara ili smrti usled srčanih bolesti. Štaviše, praziluk je dobar izvor alicina i drugih tiosulfinata – jedinjenja sumpora, korisna za zdravlje srca. Ova jedinjenja smanjuju holesterol, krvni pritisak i mogućnost stvaranja krvnih ugrušaka.

Gubitak telesne težine

Kao i većina povrća, praziluk može da podstakne gubitak težine. Obezbeđuje rastvorljiva vlakna koja formiraju gel-masu u crevima, a ta vlakna posebno su efikasna u smanjenju gladi i apetita.

Da li praziluk može da zaštiti od raka?

Praziluk može da se pohvali nizom jedinjenja koja se bore protiv raka. Na primer, kaempferol u ovom povrću povezan je sa manjim rizikom od hroničnih bolesti, posebno raka. Istraživanja koja su obavljena u epruvetama pokazuju da se kaempferol može boriti protiv raka smanjujući upalu, ubijajući ćelije raka i sprečavajući širenje ovih ćelija. I alicin iz praziluka ima slična svojstva u borbi protiv raka.

Štaviše, studije na ljudima pokazuju da oni koji redovno konzumiraju povrće iz familije Allium, uključujući praziluk, mogu imati do 46 procenata manji rizik od raka želuca od onih koji ga retko jedu. Slično tome, visok unos povrća iz ove biljne familije može da bude povezan sa manjim rizikom od kolorektalnog karcinoma.

Zdravlje sistema za varenje

Praziluk može da poboljša varenje. To je delom zbog toga što je ovo povrće izvor rastvorljivih vlakana, uključujući i prebiotike, koji rade na održavanju zdravih creva. Ove bakterije zatim proizvode kratkolančane masne kiseline (SCFA), kao što su acetat, propionat i butirat. SCFA mogu da smanje upalu i ojačaju zdravlje creva. Istraživanja sugerišu da ishrana koja je bogata prebioticima može da pomogne telu da apsorbuje važne hranljive materije. Ovakva ishrana poboljšava opšte zdravlje organizma.

Potencijalne koristi

Iako se praziluk ne proučava tako pomno kao crni i beli luk, nova istraživanja sugerišu da on može da ponudi još neke dodatne zdavstvene koristi organizmu:

  • Može da smanjiti nivo šećera u krvi. Pokazalo se da jedinjenja sumpora u familiji Allium efikasno snižavaju nivo šećera u krvi.
  • Povoljno utiče na moždane fukcije. Ova jedinjenja sumpora takođe mogu da zaštitite mozak od opadanja mentalnog zdravlja  i bolesti povezanih sa starenjem.
  • Bori se protiv infekcija. Istraživanja na životinjama pokazuju da kaempferol, koji je prisutan u praziluku, može da zaštititi organizam od bakterijskih, virusnih i gljivičnih infekcija.

Lako se kombinuje uz svu hranu

Praziluk je ukusan i hranljiv dodatak svakoj ishrani. Da biste ga pripremili, odrežite korenje i tamnozelene krajeve. Zadržavaju se samo beli i svetlozeleni delovi. Zatim ga isecite po dužini i isperite pod tekućom vodom. Očistite prljavštinu i pesak koji su se možda nakupili između njegovih liski. Praziluk može da se jede sirov, ali može i da se pošira, prži, peče, dinsta, kuva ili kiseli. Odličan je dodatak supama, umacima, varivima, raznim punjenjima, salatama, kiševima, pomfritu i jelima od krompira. Sirovi praziluk može da se čuva u frižideru oko nedelju dana, a kuvani oko dva dana.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo