Naslovna / Ishrana

Varenje hrane biće lakše uz zdravije navike i neke jednostavne trikove

Priredio/la: S. M.|9:00 - 23. 01. 2022.

Gorušicu može da izazove i previše alkohola ili cigareta, a gasove i nadimanje preterano brzo žvakanje hrane

Varenje hrane Dovoljno vode, fizička aktivnost, pravilan izbor namirnica i izbegavanje nekih poboljšava varenje i ukupno zdravlje Foto: Shutterstock

Varenje je složen proces u kome se veliki molekuli hrane razlažu u manje čestice koje se apsorbuju u organizmu. Počinje već u ustima, gde se žvakanjem sitni i natapa pljuvačkom koja sadrži sluz i ptialin, što je potrebno za razlaganje ugljenih hidrata. Neredovni obroci i stres ne samo da otežavaju proces varenja, već i pretvaranje hrane u energiju koja nam je potrebna.

Vlakna za bolje varenje

Biljna hrana je najbogatija vlaknima. Da bi proces varenja bio uravnotežen, smatra se da je organizmu svakodnevno potrebno od 20 do 35 grama vlakana. Savet je da se u ishranu ubaci što više povrća, na primer, paprika, mahunarki, pasulja, ali da budu uključene i integralne žitarice i koštunjavo voće, poput oraha. Ove namirnice pospešuju varenje i sprečavaju zatvor, dobre su za srce, a regulišu i nivo šećera u krvi. Imaju sposobnost da brzo zasite, što je važno za održavanje normalne telesne težine.

Žvakaća guma protiv gorušice

Žvakanje daje signal telu da luči pljuvačku, i tako utiče i na želudačnu kiselinu. Žvakaće gume nekada mogu biti od pomoći, ali je bitno znati da neki sastojci u njima, poput peperminta, pojedinim osobama mogu da smetaju. Najbolje je opredeliti se za žvake bez šećera, i žvaćite polako, da se ne biste naglo nagutali vazduha. To može da dovede do nadimanja i gasova.

Nekoliko kilograma pravi razliku, smanjite količinu hrane u obrocima

Višak kilograma može biti uzrok nelagodnosti u stomaku, gorušice, gasova i podrigivanja. Fizička aktivnost i izbalansirana ishrana najbolji su put da na zdrav način izgubite kilograme viška. Gojaznost ugrožava srce, zglobove, povećava rizik od dijabetesa i utiče na opšte zdravstveno stanje. Stručnjaci preporučuju manje i češće obroke, kao odličan način da se reguliše varenje i spreče probavne smetnje. Hranu takođe treba polako jesti, dobro žvakati, a ne samo progutati u brzini.

I hidratacija utiče na bolje varenje

Tečnost pomaže telu da se oslobodi štetnih materija i toksina. Pre svega, neka to budu čajevi i voda. Jedite kuvana jela, supe ili čorbe, jer je i to način da unosite tečnost. Unos tečnosti može da varira u odnosu na vrstu aktivnosti kojom se bavimo, doba godine, ili neke pridružene bolesti. Ne treba se ni nalivati vodom, ali bi bilo dobro piti između 2 i 3 litra svakog dana, ravnomerno raspoređeno.

Pobedite nadimanje i loše varenje fizičkom aktivnošću

Vežbanje može da pomogne kod većine onih koji nemaju neku bolest digestivnog trakta, pa je ona razlog problema sa varenjem. Fizička aktivnost ubrzava metabolizam, podstiče pokretljivost creva, varenje, smanjuje nivo stresa i tako ujedno doprinosi dobrom funkcionisanju stomaka.

Probajte probiotike

Probiotici su dobre bakterije, a pored samog organizma, ima ih u fermentisanoj hrani, jogurtu, suplementima. Istraživanja kažu da mogu da pomognu u slučaju dijareje, sindroma iritabilnog creva (IBS) ili inflamatorne bolesti creva (IBD). U vezi sa primenom i vrstom idealnog probiotika za vas posavetujte se sa lekarom.

Stres je neprijatelj dobrog varenja

Mozak i probavi sistem su povezani, i nije čudo što se stomak lako uznemiri i reaguje kada smo pod stresom. Dugotrajne i stalne stresne situacije među glavnim okidačima su nekih bolesti kao što je sindrom iritabilnog creva ili neka druga zapaljenska stanja. Razgovor sa osobama u koje imate poverenja, tehnike opuštanja, šetnja, fizička aktivnost, meditacija i kvalitetan san smanjuju stres, a samim tim utiču i na proces varenja.

Izbegavajte namirnice koje vam ne prijaju

Izbegavajte i izbacite potpuno neke namirnice. Pojedine osobe teško vare pasulj, gazirana pića, masne namirnice poput pržene hrane i sira. Nekom nikako ne odgovara kisela hrana kao što su citrusi. Kafa, čaj i paradajz mogu izazvati probleme.

Ostavite cigarete i smanjite alkohol

Pušenje, posebno ako preterujete, može da dovede do refluksa kiseline i gorušice. Osobe koje puše sklonije su zapaljenskim bolestima probavnog sistema. Ograničite unos alkoholnih pića, jer i to, kao i prekomerna konzumacija duvana, izaziva pojavu gorušice, dijareje, probleme sa jetrom i rak jednjaka.

Ograničite unos soli

Čak i samo malo više soli u ishrani može da bude uzrok nadimanja. Imajte na umu da su prvenstveno neke grickalice, iako su ukusne i „zarazne“, prepune soli. So nam je potrebna, ali u razumnim količinama. To nije važno samo za normalno varenje, već i za izbegavanje kardiovaskularnih problema i visokog pritiska.

Intolerancija na laktozu

Neke osobe teško vare laktozu, prirodni šećer iz mleka, i zbog toga imaju probleme sa nadutošću i gasovima. Ukoliko patite od ovog problema, izbegavante laktozu, jer problem drugačije, nažalost, ne može da se reši.

Kada bi trebalo otići kod lekara?

Ukoliko su simptomi u vidu nadimanja, gorušice ili mučnine učestali zatražite stručnu pomoć. Potražite medicinsku pomoć ako uz loše varenje imate i povišenu temperaturu, teškoće sa gutanjem, kravu stolice ili urin.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo