Naslovna / Ishrana

Vitamin C pomaže organizmu da se brani i zaštiti od prehlade

Priredio/la: M. M.|13:00 - 04. 11. 2021.

Vitamin C ne može da spreči prehladu, ali unos ovog hranljivog sastojka može da pomogne i skrati vreme trajanja bolesti

vitamin C- voće i povrće Uzimanje vitamina C ne može da spreči prehladu, ali unos ovog hranljivog sastojka može malo da pomogne i skrati vreme trajanja bolesti Foto: Shutterstock

Napunite svoj tanjir namirnicama koje sadrže vitamin C, a za koje neka istraživanja pokazuju da mogu da izgrade odbranbeni mehanizam i tako zaštite organizam od prehlade i gripa. Dnosimo listu 12 super namirnica koje imaju veći sadržaj vitamina C, a samim tim će ishrana postati raznovrsna.

Vitamin C i hrana

Ako se popije čaša soka od pomorandže svaki put kada se jave simptomi poput šmrkanja nosa, možda ste na dobrom putu da se zaštitite od prehlade. Iako studije pokazuju da uzimanje vitamina C zapravo ne može da spreči prehladu, unos ovog hranljivog sastojka može malo da pomogne i skrati vreme trajanja bolesti i smanji težinu simptoma. Pomorandža srednje veličine sadrži vitamin C u količini od samo 69,7 mg a to je zapravo manje vitamina C nego u nekom drugom voću i povrću.

Paprika je bogata vitaminom C

Čili papričice

Pola šolje narendanih ili na kockice iseckanih čili papričica sadrži 107,8 mg vitamina C. Osim toga, istraživači sa University of Buffalo otkrili su da kapsaicin, jedinjenje koje se nalazi u čili papričici, pomaže u ublažavanju bolova u zglobovima i mišićima.

Crvena paprika

Šolja seckane crvene paprike sadrži skoro tri puta više vitamina C od pomorandže – 190 mg. Crvena paprika je takođe odličan izvor vitamina A, koji je glavni adut u očuvanju zdravlja očiju.

Zelena paprika babura

Šolja seckane zelene babura paprike sadrži vitamin C u manjoj količini nego njena „sestra“ crvena paprika. Ali sa 120 mg vitamina C, to je i dalje 2oo procenata više od preporučene dnevne doze. Zelena paprika je takođe odličan izvor vlakana.

Kelj

Pored dvostruko više od preporučenog dnevnog unosa vitamina A i sedam puta više od preporučene količine vitamina K, porcija od jedne šolje kelja daje 80,4 mg vitamina C. Takođe kelj sadrži značajnu dozu minerala i omega masnih kiselina.

Brokoli

Ovo krstasto povrće obezbeđuje 132 mg vitamina C. Brokoli plus sadrže vlakana koja daju osećaj sitosti, a imaju samo 30 kalorija po porciji. Osim toga, istraživanja pokazuju da brokoli ima osobine koje pomažu u prevenciji raka.

Papaja

Istraživanja pokazuju da unos papaje može da pomogne u čišćenju sinusa, vraćanju sjaja koži i jačanju kostiju. Porcija od jedne šolje papaje daje organizmu 88,3 mg vitamina C.

Jagode

Šolja ovog supervoća sadrži 84,7 mg vitamina C. Jagode su bogate odgovarajućim količinama folata i drugih jedinjenja za koje se pokazalo da čuvaju zdravlje srca. Još jedna neočekivana korist od jagoda? Jagode na prirodan način bele zube.

Karfiol

Bilo da ga pečete, kuvate na pari ili pravite pire, ako pojedete malu glavicu karfiola, dobijate dozu od 127,7 mg vitamina C, plus 5 grama vlakana i 5 grama proteina.

Prokelj

Ovi mali kupusi prepuni su fitonutrijenata (biljne hranljive materije) i vlakana koji čuvaju od pojave raka. Uz to sadrže 74,8 mg vitamina C. Mnoge ljude obično odbija gorak ukus prokelja tako da nije redovan u ishrani. Jedan od kulinarskih trikova je da pečenjem istaknete prirodnu slatkoću ovog povrća.

Tropsko voće i vitamin C

Ananas

Pored 78,9 mg vitamina C, ananas sadrži bromelain, digestivni enzim koji pomaže u razgradnji hrane i smanjenju nadimanja. Redovan je u mnogim dodacima ishrane za redukciju kilograma. Bromelain takođe deluje kao prirodno protivupalno sredstvo koje pomaže da se brže oporavite nakon teškog treninga.

Kivi

Jedna porcija kivija (oko 2 ploda) sadrži 137,2 mg vitamina C. Ovo voće je takođe bogato kalijumom i bakrom.

Mango

Probajte „ukus raja“ koji dolazi iz tropskih krajeva da biste dobili 122,3 mg vitamina C. Mango je takođe odličan izvor vitamina A, koji poput vitamina C igra ključnu ulogu u imunitetu i dodatno održava vaše oči zdravim.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo