Medicinski informativni portal
Naslovna / Ishrana

Skrobno povrće jeste zdravo, ali ne bi trebalo da dominira u ishrani

Priredio/la: S.M.
13:00 - 03. 11. 2021.

Ne dozvolite da vas ubede da nikada ne bi trebalo da jedete skrobno povrće zato što ono goji

povrće skrob Problem je u tome što se mnogi ljudi previše oslanjaju na skrobno povrće Foto: Shutterstock

Skrobno povrće je kod nutricionista uvek bilo izvor dilema. Da li krompir, grašak i kukuruz, povrće bogato hranljivim materijama, treba jesti manje i ređe jer sadrže više ugljenih hidrata koje mogu povisiti nivo šećera u krvi? Neka nova istraživanja pokušala su da otkriju razlike između određenih vrsta povrća i voća, uključujući one problematične skrobne, i njihov odnos prema telesnoj težini.

Konzumacija voća i provrća povezana sa gubitkom težine

Istraživači su više od dve decenije pratili veliku grupu muškaraca i žena i davali upitnike kako bi procenili promene u njihovoj težini, kao i šta su jeli u redovnim intervalima. Osobe  koji su prijavile povećanje ukupnog unosa povrća ili voća tokom studije su češće prijavljivali gubitak težine. Istraživači su takođe otkrili da je konzumacija određenog voća i povrća povezana sa gubitkom težine. Naime, lisnato povrće, brokoli, karfiol, paprika, šargarepa, tofu i druga hrana od soje, bobičasto voće, grejpfrut, jabuke i kruške doprinosili su gubitku telesne mase.

Pomfrit i čips „oslobođeni krivice“

S druge strane, učesnici studije koji su prijavili da su povećali unos krompira, graška i kukuruza imali su veću verovatnoću da nagomilaju dodatne kilograme. Za krompir to ne bi bio nimalo iznenađujuće da je uključivao pomfrit i čips, ali je bio ograničen na nepržene oblike – pečene, kuvane ili pire krompir. Prema tome, moglo bi se zaključiti da konzumacija voća i povrća neće garantovati gubitak težine.

Ne upadajte u kolotečinu sa krompirom

Krompir, grašak i kukuruz su loše ocenjeni jer imaju više kalorija i ugljenih hidrata od drugog povrća i imaju viši glikemijski indeks, što znači da brže podižu šećer u krvi tokom varenja. Ali, oni nikako nisu slatkiši i ne mogu to da budu. Grašak je dobar izvor vlakana sa 4 grama za 1/2 šolje. Krompir (beli i slatki) je među najboljim izvorima kalijuma. Ovo povrće ima hranljivu vrednost. Problem je u tome što se mnogi ljudi previše oslanjaju na njih. Oni ne jedu dovoljno široku paletu drugih vrsta poput lisnatog povrća, brokolija i boranije, koji sadrže mnoštvo vitamina i minerala za minimalne kalorije. Krompir, kukuruz i grašak su jeftini, blagog ukusa i generalno ih vole deca, što znači da neke porodice upadaju u kolotečinu da ih služe svakodnevno. Ključ za uživanje u ovoj hrani je umerenost, kontrola porcija i pametne tehnike pripreme.

Koristite karfiol, brokoli ili tikvice

Ako redovno uživate u gomilama pire krompira umućenog sa gustom pavlakom, pečenog krompira prepunog pavlake, graška u masnim tepsijama i kukuruza premazanog puterom, onda je vreme za intervenciju sa povrćem. Umesto da kombinujete skrobno povrće sa drugom stranom bogatom ugljenim hidratima, kao što je pirinač ili testenina za obrok, uživajte u njima sa povrćem bez skroba, kao što su karfiol, brokoli ili tikvice. Ako volite grašak, kupite i smrznute mešavine koje uključuju i šargarepu. Pomešajte smrznuti kukuruz sa zelenim pasuljem. I pazite na prelive.  Uživajte u kukuruzu ili ga pospite crnim biberom ili sokom od limete umesto da ga premažete maslacem.

Jedite pečeni krompir sa korom

Jedite pečeni krompir sa korom kako biste iskoristili vlakna, a ako su veliki (kao i većina), držite se polovine jednog po obroku. Prelijte ga grčkim jogurtom i mladim lukom ili probajte malo cimeta na slatkom krompiru. Ne dozvolite da vas ubede da nikada ne bi trebalo da jedete skrobno povrće jer vas ono goji. Pojedini mediji čak upozoravaju zdrave osobe da ga izbegavaju po svaku cenu. Ne bi trebalo tek tako odustajati od kukuruza ili brze večere od pečenog krompira prelivenog usitnjenim sirom.  Ako volite ovo povrće, uključite ga u svoju rotaciju obroka, ali obavezno uključite i lisnato povrće.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend