Naslovna / Ishrana

Da li je bezalkoholno pivo zaista pravo pivo

Priredio/la: S.M.|13:00 - 28. 10. 2021.

Proizvesti bezalkoholno pivo je mnogo teži i dugotrajniji proces nego napraviti „obično“ alkoholno

bezalkoholno pivo I bezalkoholno pivo može da poveća nivo alkohola u krvi Foto: Shutterstock

Pivo je za mnoge omiljeno piće, pogotovo u letnjem periodu, a na tržištu je sve više bezalkoholnih piva koje, zatim ona sa voćnim ukusima, bezbedna za konzumaciju dok radite ili vozite… Međutim, da li je bezalkoholno pivo stvarno pivo, i da li je ono bolja i zdravija opcija od “pravih” piva…

Pandemija pojačala konzumaciju alkohola

Dvogodišnja pandemija covid 19 donela je mnoge promene na globalnom nivou pa je globalno povećana i proizvodnja i korišćenje alkoholnih pića. Procenjuje se da će se  tržište alkoholnih i bezalkoholnih pića do 2024. godine  globalno povećati za 31 odsto. Iako mnogi tokom pandemije i lockdauna bekstvo od surove realnosti traže u alkoholu, sve je više onih koji propagiraju način života bez upotrebe žestine. Osloboditi se akohola jedan je od glavnih ciljeva trenutno u SAD, ali i u Evropi.

Nova generacija bezalkoholnih piva

Sa ovim trendom došla je nova generacija bezalkoholnih piva.  Bezalkoholna piva su odličan način za pojedince da smanje unos alkohola, a da i dalje uživaju u ukusu piva. Uklanjanjem alkohola iz piva uklanja se jedinjenje koje je štetno i koje povećava rizik od hroničnih bolesti. Prema kategorizaciji Svetske zdravstvene organizacije, zbog alkohola se beleži tri miliona smrtnih slučajeva u svetu godišnje. Novih ukusa je sve više, prvenstveno voćnih, a ima i bezalkoholnih piva sa nula odsto alkohola. Da li se onda takvo pivo sa voćnim ukusom i sa nula odsto alkohola može nazvati pivom i koja je razlika između običnog soka? I šta je na kraju krajeva bezalkoholno pivo…

Ugljen dioksid umesto alkohola

Bezalkoholna piva su ona piva kojima je ili uklonjen alkohol ili sadrže manje alkohola od zakonske granice. Prema propisima, pića se mogu smatrati bezalkoholnom sve dok ne prelaze granicu od 0,5 procenata alkohola po zapremini. Glavni problem kod proizvodnje bezalkoholnog piva je kako se što je moguće više približiti ukusu običnog piva. Alkohol daje pivu karakterističan ukus i u bezalkoholnom pivu taj nedostatak se rešava sa ugljen dioksidom koji napitku daje osvežavajući ukus.

Teže je napraviti bezalkoholno pivo

Proizvesti bezalkoholno pivo je teži i dugotrajniji proces nego kod „običnog“, alkoholnog piva.  Pivo se proizvodi fermentacijom zrna, što znači da mikroorganizmi, obično kvasac, razlažu šećer u zrnu do alkohola i drugih nusproizvoda.

I bezalkoholno pivo može izazvati zavisnost

I alkoholno i bezalkoholno pivo sadrže vitamine B, gvožđe i neke minerale. Nemojte misliti ako bezalkoholno pivo nema alkohola u sebi da ne može izazvati zavisnost. I te kako može ako se konzumira više nego što je potrebno. Kao što ne treba preterivati sa klasičnim pivom, tako ne treba ni sa bezalkoholnim.

Može povećati i alkohol u krvi

Konzumacija bezalkoholnog piva može naglo povećati nivo alkohola u krvi. To se doduše dešava u retkim slučajevima, ali je moguće. Zato oprez kada sedate za volan automobila posle popijenog bezalkoholnog piva. Rutinska konrola može pokazati da ipak imate povećan nivo alkohola u krvi.

Bezalkoholno pivo tokom trudnoće

Trudnice bi trebalo da izbegavaju i alkoholno i bezalkoholno pivo. Najbolja opcija je da se tokom trudnoće piju prirodni, nezaslađeni sokovi.

Svakako da je uvek bolje umesto običnog piva odabrati bezalkoholno, ali, zapamtite da iako su niskokalorična nisu bez ugljenih hidrata i kalorija. Kao i u svemu drugom, i u bezalkoholnom pivu treba uživati umereno. I bez obzira što na njima piše da su sa nula posto alkohola i sa aromama maline ili jagode, ipak deci nemojte davati bezalkoholno pivo. Za mališane je uvek najbolje da popiju sveže ceđeni voćni sok.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Ljiljana
14:53, 09. 07. 2023.
Odgovori

Hvala na lepim informacijama.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo