Naslovna / Ishrana

FDA traži od restorana i proizvođača hrane da smanje količinu soli koju koriste

Priredio/la: S.M.|13:00 - 15. 10. 2021.

Kada se svakodnevno unosi u velikim količinama so loše utiče na srce i krvne sudove i razlog je pojave  visokog pritiska

Povećani unos soli dovodi do srčanih oboljenja i gojaznosti. Foto: Shutterstock

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) zatražila je od restorana u SAD, kao i od proizvođača hrane, da za 12 odsto smanje količinu soli koju koriste. Odluka je doneta u pokušaju da se smanji stopa srčanih bolesti i gojaznosti u ovoj zemlji. Uprava za hranu i lekove je navela da više od 70 odsto ukupnog unosa natrijuma dolazi iz soli dodate tokom proizvodnje hrane i komercijalne pripreme hrane.

Smanjiti unos natrijuma na 3.000 mg dnevno

U saopštenju Uprave za hranu i lekove navodi se da je cilj smanjenja količine soli u hrani da se smanji prosečan unos natrijuma sa približno 3.400 mg dnevno na 3.000 mg na dan, u naredne dve i po godine godine. Dr Janet Voodcock iz Uprave za hranu i lekove i direktorka Centra za bezbednost i primenu hrane dr Susan Maine, istakle su da je preporučena dnevna granica za osobe starije od 14 godina 2.300 mg/dan i da će čak i ovo skromno smanjenje koje se polako vrši, u narednih nekoliko godina značajno smanjiti bolesti povezane sa ishranom. Ovo inače nije prvi put da američka Uprava za hranu i lekove predlaže smanjenje soli u proizvodima, jer ista inicijativa je bila pokrenuta i 2016. godine.

Doprinos razvoju javnog zdravlja

U poslednjih 5 godina brojne kompanije su smanjile sadržaj soli u svojim proizvodima. Ocenjeno je da je to ohrabrujuće, ali da je potrebna dodatna podrška i edukacija javnosti kako bi se potrošačima pomoglo da ostvare unos natrijuma u preporučenim granicama. FDA posebno naglašava da su nova uputstva nešto na čemu bi prehrambena industrija u SAD morala ubrzano da radi kako bi se doprinelo razvoju javnog zdravlja u narednom periodu. Uprava će biti u stalnom kontaku sa prehrambenom industrijom i pratiće se sadržaj natrijuma u zalihama hrane. Takođe, u bliskoj budućnosti objaviće se i nove mere i uputstva za dodatno postepeno smanjenje sadržaja natrijuma  u hrani.

Uprava za bolesti srca traži dodatne mere

Sa druge strane, Američka organizacija za kardiovaskularne bolesti (AHA) pozdravlja preporuke FDA, ali i naglašava da, iako su te preporuke dobar početak, da je ipak potrebno učiniti mnogo više.

Snižavanje nivoa natrijuma u ​​hrani smanjilo bi rizik od hipertenzije, srčanih oboljenja, moždanog udara, srčanog udara i smrti. Osim toga, uštedele bi se milijarde dolara za zdravstvene troškove u narednoj deceniji. Smanjivanjem natrijuma na 2.300 mg moglo bi se sprečiti procenjenih 450.000 slučajeva kardiovaskularnih bolesti i uštedeti približno 40 milijardi dolara u zdravstvenim troškovima, u periodu od 20 godina, ističe se u saopšenju Organizacije za bolesti srca.

Edukacija u školama

I u školama širom SAD pokrenuta je kampanja “So je neophodna, ali velika količina je opasna po zdravlje”. Ustanovljeno je da mlađe generacije Amerikanaca, pogotovo putem brze hrane, unose velike količine soli u organizam. Prema istraživanjima, šestoro osoba od desetoro ispitanih će dodatno posoliti pomfrit ili čips pri konzumaciji. Preporuka lekara i nutricionista je da se umesto čipsa ili pomfrita, kao užina koristi kikiriki puter. Budući da ima veliki postotak nezasićenih masnoća, koje su dobre za srce i koje pomažu kod snižavanja holesterola, ljudi koji jedu puter od kikirikija vrlo verovatno neće razviti bolesti srca.

Pripaziti na pritisak i stvaranje kamenja u bubregu

Takođe, mladi se upozoravaju da će pretarano unošenje soli u organizam u kasnijoj životnoj dobi naneti velike štete po zdravlje. Kada se unosi u velikim količinama svakodnevno, so ima loš uticaj na srce i krvne sudove, pa je logično nastajanje visokog pritiska. Zbog velike količine soli, a samim tim i natrijuma u bubrezima može doći i do formiranja peska, ili čak i kamenja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo