Naslovna / Ishrana

Gorušicu možete da pogoršate određenom hranom, a nekom i da smirite

Priredio/la: S.M.|11:00 - 17. 10. 2021.

Određena vrsta hrane i napitaka može da izazove iritaciju želuca i bude uzrok pojave gorušice

citrusi-gorušica Određena vrsta hrane može izazvati iritaciju želuca Foto: Shutterstock

Kada oseti bol u grudima većina ljudi prvo pomisli na srce i infarkt, a malo njih na želudac i gorušicu. Takav bol može se pojaviti kada se želudačna kiselina vrati, ili se refluksira, i iritira jednjak. Određena vrsta hrane može izazvati iritaciju želuca i zbog toga je potrebno znati koja hrana može da nam pomogne kako bi izbegli žgaravicu.

Prepun stomak izaziva gorušicu

Na prvom mestu treba razmisliti o količini hrane koju unosimo u organizam. Ma koliko nam hrana koju lepo izgledala i prijala nam, treba znati da prepun stomak povećava gorušicu. Mnogi zbog toga pri obedovanju koriste manje tanjire kako bi izbegli unošenje više hrane nego što je potrebno. Takođe, ne treba hranu prebrzo unositi u sebe i svaki zalogaj trebalo bi dobro sažvakati.

I paradajz izaziva gorušicu

Hrana sa visokim sadržajem masti zadržava se duže u stomaku i što je duže tamo, veća je verovatnoća da će biti neprijatnosti. Uvek treba obratiti pažnju kada jedemo prženu piletinu ili čips. Uklonite masnoću sa mesa i živine, a sa piletine skinite kožicu, iako je to najlepši i najhrskaviji deo, jer ipak je to najnezdarviji deo. Ovakve izmene mogu biti dovoljne da smanje  gorušicu. Paradajz (uključujući salsa i marinara sos) i agrumi poput pomorandži, grejpa i limuna, mogu izazvati žgaravicu. Sirće, takođe, jer reć je o još jednoj kiselini koja je uobičajen sastojak preliva za salate i drugih jela.

Probajte drugo voće i povrće sa manje kiseline kako biste stomaku dozvolili da malo „odmori“. Dobro je i ograničiti količinu kisele hrane i zameniti je nečim drugim. Na primer, na testeninu treba stavljati manje paradajz sosa ili bi obrok mogao da izgleda ovako – manje mesa i više povrća, u isto vreme.

Izbegavati gazirana pića i čokoladu

Određena pića mogu pojačati problem zvani gorušica. Pića sa kofeinom (to je i kafa bez kofeina) pojačavaju kiselinu u želucu. Alkohol može opustiti ventil između jednjaka i želuca, omogućavajući kiselini da lakše izađe. A karbonizacija iz gaziranih pića može naduti stomak. Sokovi od paradajza i citrusa takođe sadrže kiselinu. Ukoliko vas muči gorušica, birajte pića bez mehurića i kofeina, kao što su biljni čajevi, mleko i obična voda. Ako baš ne možete bez kafe onda smanjite unos ovog napitka na dnevnom nivou.

I mnogima omiljena čokolada može dovesti do gorušice jer sadrži kofein. Čokoladu nikako ne treba jesti na prazan stomak i svakako ne u velikim količinama. Najbolje je svesti je na nekoliko kockica dnevno i izbegavati je posle obilnih obroka. Pored čokolade, i ljuti sosovi, beli i crni luk, sve to takođe može izazvati gorušicu.

I menta može biti problem

Svakako je očekivano da sve navedeno izazvi gorušicu, ali, mnogi će biti iznenađeni činjenicom da gorušicu može izazvati i menta, odnosno nana. Iako ima rashlađujući efekat i „hladan“ukus u ustima, i menta može da prouzrokuje žgaravicu.

Krilca bez čilija

Ako ste ljubitelj pečenih pilećih krilaca, a ne možete ih zamisliti bez čili sosa, trebalo bi da se odreknete ovog pikantnog umaka. Barem ako želite da se rešite gorušice. Pokušajte da sami sebi odredite koliko ljutine će sadržati vaš obrok. 

Može pomoći i žvaka

Gorušicu može da smiri žvakaća guma. Žvakanjem žvake nakon obroka i stvaranjem pljuvačke stvara se i dodatna tečnost. Ona pomaže u neutralisanju kiseline i podstiče želudac da brže isprazni sadržaj u tanko crevo. Ali zapamtite, izbegavajte žvakaće gume sa aromom mente.

Tri sata između večere i odlaska na spavanje

Bez obzira da li to praktikujete u životu, zapamtite da ne treba otići na počinak odmah nakon obroka. Ostavite barem tri sata da prođe između večere i spavanja. Višak kilograma takođe može dovesti do žgaravice. Probajte da ostavite i cigarete ako ste pušač. Osim opšte koristi za zdravlje, pomoći če vam i da se rešite gorušice.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo