Naslovna / Ishrana

Semenke bundeve ili golica dobro regulišu dijabetes, srčana oboljenja, imunitet…

Priredio/la: D.T.|13:00 - 07. 10. 2021.

Semenke bundeve ili golica, između ostalog, već tradicionalno su posebno važne za zdravlje  muškaraca

semenke bundeve Seme bundeve zove se i golica energetski je visoko kalorična namirnica Foto: Shutterstock

Semenke bundeve su dragocen izvor minerala i vitamina. Nisu samo „zanimacija za zube“ već i dobra hrana koja može ojačati zdravlje. Semenke bundeve su odlična grickalica za regulaciju dijabetesa tipa 2, namirnice koje jačaju  imunitet, sprečavaju upalne procese, štite srce… Semenke bundeve su već tradicionalno posebno važne za zdravlje  muškaraca jer se smatra da aktivni sastojci semenki štite plodnost muškarca, jačaju kvalitet sperme i prostatu.

Visoko kalorična namirnica

Seme bundeve zove se i golica i energetski je visoko kalorična namirnica jer 100 grama sadrži oko 545 kalorija, 30 gr proteina, 12 gr ugljenih hidrata i 6 gr vlakana. Ove semenke imaju oko 20 puta veću kalorijsku vrednost od ploda, sadrže više masti, belančevina, ugljenih hidrata. Bundeva (Cucurbita pepo) je vekovima bila hrana američkih Indijanaca, a u Evropu je stigla u 16. veku i veoma brzo počela da se koristi u narodnoj medicini.

Pune su magnezijuma i minerala

Sirovo seme bundeve dobar je izvor magnezijuma, mangana, gvožđa, cinka i bakra. Magnezijum pomaže u poboljšanju raspoloženja, omogućava bolji noćni san, a mangan je bitan za proizvodnju kolagena, jačanje kože i kostiju. Gvožđe i bakar učestvuju u proizvodnji energije, jer gvožđe transportuje kiseonik do naših ćelija. Cink osnažuje imunitet, čini kožu elastičnom, a čuva i vid. Samo jedna porcija semena bundeve može obezbediti 14 do 42 odsto dnevnih esencijalnih hranljivih materija.

Bogate su antioksidansima

Semenke bundeve nisu samo bogate mineralima, već i antioksidansima koji čuvaju zdravlje naših ćelija i vitaminom E. Osim što smanjuju upale, antioksidans štite i od preranog starenja i hroničnih bolesti.

Dobre masti

Semenke bundeve pune su korisnih masti i jedan su od najboljih izvora biljnih alfa-linolenskih kiselina (ALA) omega-3 masnih kiselina. ALA kiseline, kako se, smatra, štite od srčanih oboljenja, smanjuju rizik od stvrdnjavanja arterija i sprečavaju upale.

Kontrola šećera u krvi

Osim što imaju malo ugljenih hidrata, a mnogo biljnih proteina, istraživanja pokazuju da semenke bundeve štiti od pojave dijabetesa tipa 2. Smatra se da semenke smanjuju moguće komplikacije usled dijabetesa tipa 2, regulišu insulin i štite organe od posledica dijabetesa.

Jačaju imunitet

Semenke bundeve poboljšavaju imunološki sistem. Osim cinka i gvožđa, koji su esencijalni za dobar imunitet, golica ima i antigljivična i antivirusna svojstva. Baš zbog toga skoro nikad nisu pokretač alergije ili netolerancije na hranu.

Za bolji kvalitet sperme

Istraživanja su pokazala da semenke bundeve mogu da poboljšaju kvalitet sperme. Takođe, analize su pokazale da  semenke i ulje bundeve štite zdravlje prostate. Sadržaj cinka u semenkama može ojačati plodnost muškaraca, jer bundeva je bogata ovim mineralom koji se dovodi u vezu sa smanjenim kvalitetom sperme.

Za rast kose

Bundevino ulje se koristi i kao eliksir za bolji rast kose. Prema studiji iz 2019. objavljenoj u časopisu Avicenna Journal of Phytomedicine, masne kiseline, vitamin E i fitoestrogeni iz ulja bundeve mogu pomoći i ubrzati rast kose.

Upotreba u ishrani

Semenke bundeve mogu da budu deo skoro svakog jela. S njima možete dopuniti omlet od jaja, salatu, variva, slana peciva, ali i deserte. Iako imaju dosta kalorija u umerenim količinama mogu ubrzati metabolizam i povećati osećaj sitosti.  Zbog dobrih esencijalnih masnih kiselina i cinka, semenke bundeve često se koriste i u ishrani sportista, kao i ljudi koji rade naporne fizičke poslove.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo