Naslovna / Ishrana

Čorba od paradajza snižava nivo triglicerida i preporučuje se ženama u menopauzi

Priredio/la: J. M.|13:00 - 28. 09. 2021.

Čorba od paradajza može da nas zasiti isto kao i neko visokokalorično jelo, pokazuju istraživanja

paradajz čorba- triglideridi-menopauza Foto: Shutterstock

Bez obzira da li ćete da uživate u toploj činiji čorbe od paradajza kao prilogu ili glavnom jelu, dobro je da znate da je čorba od paradajza mnogo više od ukusnog obroka koji baš prija u hladne dane. Kao prvo, čorba od paradajza vam može pomoći da popravite svoj dnevni unos povrća. Takođe, prepuna je vode koja vam pomaže da ostanete hidrirani, a tu su i vlakna, koja daju osećaj sitosti. Istraživanja pokazuju da konzumiranje čorbe od paradajza može pružiti isti nivo sitosti kao i visokokalorično jelo.

Zdravstvene prednosti čorbe od paradajza

Čorbe na bazi paradajza mogu ponuditi dodatne zdravstvene benefite, velikim delom zbog visokog sadržaja likopena u paradajzu, pokazala su neka ranija istraživanja. Likopen je karotenoid, koji je vrsta antioksidansa i daje ružičastu nijansu proizvodima, uključujući ružičasti grejp, paradajz i papaju…

Studija objavljena u avgustu 2019. godine u British Journal of Nutrition pokazala je da je konzumiranje paradajza, i druge hrane bogate likopenom, povezano sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja i svih uzroka smrti. Druga studija, objavljena u aprilu 2015. u časopisu Nutrition Journal, sugeriše da sok od paradajza može da smanji nivo triglicerida, pomoći u ublažavanju simptoma menopauze i smanjiti anksioznost kod žena srednjih godina. Paradajza čorba je zato idealan način za konzumiranje likopena. To je zato što ova metoda pripreme omogućava vašem telu da bolje apsorbuje antioksidans, prema studiji objavljenoj u španskom časopisu Nutricion Hospitalari.

Zašto je domaća čorba zdravija od one iz konzerve

Svaka vrsta prerađenog paradajza, koji se kupuje u prodavnicama, ima mnogo više soli nego što bi to ima domaće pripremljen sok od paradajza. Da biste smanjili unos soli, pravite čorbu prema jednom od ovih zdravih ukusnih, hranljivih recepata.

Tradicionalna krem čorba od paradajza

Sa šest sastojaka i dva jednostavna koraka, ovaj recept je savršen za početnike. Priprema traje oko sat vremena. Stavite paradajz, luk i beli luk na pleh obložen papirom za pečenje. Prelijte maslinovim uljem, začinite solju i biberom i pecite oko 40 minuta. Stavite pečeni paradajz, luk i beli luk u blender. Dodajte bosiljak i miksirajte dok ne postane glatko. Dodajte mleko ili mleko na biljnoj bazi i promešajte. Začinite po ukusu sa dodatkom soli i bibera po želji.  Sipajte u činiju, stavite još malo svežeg bosiljka i uživajte!

Pasta od paradajz čorbe

Dodavanjem testenine, čorba je još ukusnija, može biti predjelo ili obrok za sebe. Evo kako se priprema: Zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri i dinstajte jedan crni luk osrednje veličione i čen belog luka, dok ne postanu „staklasti“ (oko 4 minuta). Umešajte dva sveža paradajza iseckana na sitne komadiće, tucanu papriku  (pola kašičice, ako volite ljutu, ao ne može i slatka), bosiljak. Pokrijte i dinastajte na srednjoj vatri 15 minuta. Dodajte kašiku vinskog sirćeta i kašičicu šećera. Mešajte blenderom dok ne postane pire. Na srednjoj vatri, uz stalno mešanje, dodajte testeninu i kuvajte do “al dente” (oko 10 minuta). Sklonite sa vatre i razljte u činije, pospite parmezanom. Poslužite uz svežu salatu.

Paradajz čorba sa sirom

Za ovu čorbu biće vam potebna dve sveža paradajza isečena na kockice, 250 gr domaćeg soka od paradajza, četvrtina šolje svežeg bosiljka, sitno iseckanog, 1 kašika tucanog belog luka, pola kačičice soli, pola kašičice bibera, 1 beli luk srednje veličine – isečen na kockice, šolja pavlake za kuvanje, sa manjim sadržajem masti, kao i jedna skuvana supa od povrća, šolja rendanog parmezana ili nekog drugog sira po želji, kašika putera, četvrtina šolje brašna.

Paradajz, sos od paradajza, luk, začine i supu kuvajte na laganoj vatri oko 2 sata. Otprilike 30-40 minuta pre serviranja prebacite supu u blender miksajte dok ne postane glatka, a zatim sve vratite u šerpu. U drugoj šerpi otopite maslac na tihoj vatri, dodajte brašno i mešajte dok se ne zgusne. Polako dodajte pavlaku za kuvanje dok se smesa ne zgusne i ne postane glatka. Dodajte parmezan ili neki drugi sir po izboru i promešajte da se sjedini. Ostavite da se kuva još 20-30 minuta dok se sir potpuno ne otopi. Dodajte paradajzu, dobro promešajte pre serviranja. Po želji dodajte još bosiljka i parmezana.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo