Naslovna / Ishrana

Kikiriki puter je sve češći dodatak hrani – da li je zdrav i šta sve sadrži

Priredio/la: Ma.R.|13:00 - 01. 10. 2021.

Kikiriki puter daje osećaj sitosti i može biti vaš saveznik u borbi za idealnu kilažu, jer duže vreme nećete osetiti glad

kikiriki buter- Kikiriki puter je pun mononezasićenih masti koje se povezuju sa smanjenjem holesterola i srčanim oboljenjima Foto: Shutterstock

Puter od kikirikija i kod nas sve više stiče popularnost kao sastojak različitih jela, grickalica i deserta. Bogat je hranljivim materijama i predstavlja čvrst izvor proteina i masti. Možda je njegov najbolji opis ipak dao jedan nutricionista iz Njujorka rekavši: „Sve što vam je potrebno da napravite puter od kikirikija je – kikiriki“. Upravo jedna od njegovih najvećih prednosti i jeste to što puter od kikirikija, u svom najosnovnijem obliku, nastaje od mlevenog kikirikija. Ostali dodaci, sem malo soli po ukusu, u njemu mogu da budu, ali i ne. 

Šta od korisnih materija sadrži kikiriki

Kikiriki je, inače, odličan izvor proteina, masti, niacina, magnezijuma, vitamina E, biotina i bakra, a kao tako bogat izvor hranljivih materija, predstavlja dobar izbor za dodatak ishrani iz više razloga. Neki proizvođači u njega dodaju so, šećer ili biljna ulja i to je stvar njihovog izbora, što onda u određenom procentu pojačava količinu kalorija, međutim, ukus kikirikija na koji smo navikli – ne menja dramatično. Zbog toga se preporučuje da pri kupovini pogledate proizvođačku deklaraciju.

Pazite, moguće su alergijske reakcije

Ako imate alergiju na kikiriki, vaš imunološki sistem reaguje tako što prepoznaje sastojke proteina kikirikija kao nekoga ko napada vaš organizam. Kako bi došlo do odbrane, telo oslobađa određene hemikalije u krvotok. Sve to može izazvati simptome kao što su kožne reakcije (osip, crvenilo ili oticanje), svrab, stezanje grla, otežano disanje, probavni problemi (grčevi, proliv ili povraćanje), a može da dođe i do anafilaksije, po život opasnog stanja koje zahteva hitnu injekciju adrenalina i hitnu medicinsku pomoć.

Za duži osećaj sitosti i bolju kontrolu kilaže

Od nekih osoba ćete čuti da je puter od kikirikija na lošem glasu zbog sadržaja masti, ali, nutricionisti podsećaju da se određena količina masti mora unositi u organizam, i da je ključ u umerenosti. Ako, na primer, uz perece ili voće dodate i malo kikiriki butera, sigurno ćete osećati da ste više siti nego da ste konzumirali samo pecivo, ili samo voće. Upravo taj osećaj sitosti može biti vaš saveznik u borbi za idealniju kilažu, jer duže vreme posle konzumiranja hrane sa puterom od kikirikija nećete osetiti veliku glad. 

Proteini jačaju mišiće

U jednoj porciji kikirikija ima 8 grama proteina koji su ključni u izgradnji i obnavljanju mišića. Dostupna istraživanja su pokazala da povećani unos proteina doprinosi mišićnoj snazi i omogućava očuvanje mišićne mase tokom života, bez obzira na starosnu dob i zdravstveno stanje. Puter od kikirikija je pun magnezijuma i kalijuma, esencijalno važnih minerala za funkciju i razvoj mišića, objavio je časopis Food and Nutrition Sciences. Fosfor, koga u kikirikiju takođe ima, pomaže u sintezi proteina za rast i obnavljanju tkiva, a kikiriki obezbeđuje oko 50 odsto našeg dnevno preporučenog unosa fosfora.

Može da smanji rizik od srčanih oboljenja i dijabetesa

Ovaj omiljeni namaz je puna mononezasićenih masti koje se povezuju sa smanjenjem holesterola i srčanim oboljenjima. Kada zdrave masti zamene zasićene masne kiseline u vašoj ishrani, snižavaju nivo LDL – lošeg holesterola, ali i ostavljaju nivoe HDL – dobrog holesterola u ravnoteži, kažu zapisi iz Nacionalne medicinske biblioteke. Takođe, prema Američkom udruženju za dijabetes, zdravije masti koje se nalaze u puteru od kikirikija mogu pomoći u smanjenju rizika od razvoja dijabetesa tipa 2.

Vlakna pomažu zdravlju i radu creva i jačanju njihov mikrobiom

Porcija kikirikija sadrži oko 2 grama vlakana, za koja je nedvosmisleno utvrđeno da su korisna za zdravlje i funkcionalniji rad creva. Prema časopisu Cell Host & Microbe, vlakna jačaju mikrobiom naših creva koji je zaslužan za ravnotežu bakterija i regulisanje probave, pojačava opšti imunitet i smanjuje upalne procese  u organizmu.  Sa jakim mikrobiomom, ljudsko telo može da se zaštiti od bilo kakvih štetnih patogenih organizama, koji nam dolaze kroz vodu ili hranu. 

Moguća antikancerogena svojstva

Kikiriki puter sadrži bioaktivna jedinjenja kakva su resveratrol, fitosterois i p-kumarne kiseline, koja mogu da pomognu u borbi protiv raka. Još jedan jak antioksidant koji se nalazi i u kikirikiju i u puteru od kikirikija je vitamin E, koji štiti ćelije od oštećenja slobodnih radikala, a koji su, prema Nacionalnom institutu za zdravlje, često prethodnici razvoja malignih oboljenja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo