Naslovna / Ishrana

Mleko od krompira – nova vrsta biljnog napitka, zdravo i jeftinije od ostalih

Priredio/la: J. M.|13:00 - 13. 09. 2021.

Od krompira se mogu napravita brojna jela, a sada je počela i proizvodnja biljnog mleka od ovog krtolastog povrća

mleko od krompira- vegansko mleko- Krompirovo mleko je daleko održivije od bilo kog drugog biljnog mleka koje je trenutno dostupno. Foto: Shutterstock

Švedski istraživači hrane pronašli su način da od krompira naprave napitak, a švedska kompanija DUG trenutno prodaje mleko od krompira u nekoliko zemalja. Ova verzija, koja se našla na rafovima prodavnica, zapravo je mešavina vode, krompira, uljane repice, šećera i nekoliko drugih sastojaka, poput emulgatora, vitamina D i regulatora kiselosti. Za ovaj proizovd kompanija DUG osvojila je nagradu „World Food Innovation Awards 2021„, kao i nagradu „Najbolje piće na biljnoj bazi“. Naravno, ovom novom i sve popularnijem proizvodu najviše su se obradovali vegani, ali i ljudi koji imaju intoleranciju na mleko.

Zašto je mleko do krompira dobro

Krompirovo mleko je daleko održivije od bilo kog drugog biljnog mleka koje je trenutno dostupno. Proizovodnja krompira najmanje šteti životnoj sredini, a u poređenju sa sojom, bademima, ovsom ili običnim mlečnim proizvodima, krompir je dvostruko efikasniji u korišćenju zemljišta. U poređenju sa bademima, krompir koristi 56 puta manje vode da bi se proizveo. A sam krompir sadrži mnogo minerala, vitamina, ali i ugljenih hidrata i vlakana. Krompir je hrana rasprostranjena u celom svetu, mnogima omiljen obrok, može se pripremati na bezbroj načina, a sada je postao i ukusno, zdravo i jeftino mleko.

Kako da ga sami napravite

Domaće mleko od krompira, koje možete sami da napravite kod kuće nema emulgatore, dodatke sa vitaminima ili šećer, pa je mnogo zdravije, ali nema dug rok trajanja, svega nekoliko dana. Zato pravite manje količine.

Za mleko od krompira možete koristiti beli ili crveni krompir, takoreći sve verzije krompira, ali je najbolje da birate vrstu koja je slađa. Biće vam potrebna voda za stvaranje savršeno glatke teksture. Previše vode daće razblaženo mleko, pomalo gorkasto. Premalo vode će pak mleko pretvoriti u previše gustu masu. Prstohvat soli će učiniti da se uravnoteži ukus.

Zaslađivač je važan kako bi se uravnotežio blagi ukus, ali zaslađivač neka bude javorov sirup, stevija, brezin šećer ili smeđi šećer. Kad pronađete savršenu količinu zaslađivača za svoj recept, držite se toga. Dakle, zaslađivač se dodaje po ukusu. Dodajte i mlevene bademe ili orahe, takođe po ukusu. Ovi sastojci učiniće da mleko bude masnije i glatkije strukture. Nakon što se svi sastojci pomešaju, mleko od krompira treba da se procedi.

Kako se koristi

Mleko od krompira možete da koristite kao i svako drugo mleko biljnog porekla – sa žitaricama za doručak ili u jutarnjoj kafi. Možete napraviti toplo ili hladno mleko od krompira. Za toplo mleko od krompira jednostavno sačuvajte ključalu vodu u kojoj ste kuvali krompir da se sjedini sa krompirom. Ili jednostavno zagrejte hladno mleko od krompira, da biste ga poslužili toplo.

Recept za mleko od krompira

Sastojci:
260 grama sirovog oljuštenog krompira
3 1/2 po šolje vode
1 do 2 kašike mlevenih badema ili oraha
prstohvat soli
4 kašike javorovog sirupa ili nekog drugog zaslađivača
možete dodati i malo vanile, radi bogatijeg ukusa
Priprema:
Ogulite krompir, kuvajte ga dok ne omekša. Sačuvajte vodu u kojoj se krompir kuvao. Krompir stavite u blender i dodajte po malo vode dok ne postignete gustinu koju želite. Dodajte u blender sve ostale sastojke i miksajte nekoliko minuta dok ne postignete ujednačenu teksturu. Procedite kroz cediljku ili gazu. Mleko od krompira može se čuvati u frižideru nekoliko dana.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo