Naslovna / Ishrana

Zdrave palačinke, bez glutena i previše šećera, moguće je napraviti, samo zamenite brašno

Priredio/la: M.R.|13:00 - 06. 09. 2021.

Palačinke sadrže dosta sastojaka koji danas smetaju sve većem broju ljudi, a uz ove recepte možete ih jesti i ako vam je zabranjen gluten ili šećer 

Palačinke, gluten free Zdrave palačinke su ukusne i bez glutena Foto: Shutterstock

Retko ko može da odoli palačinkama, a za one tradicionalne, kako su nam ih pravile naše bake i mame, teško da ima zamene. Činjenica je, međutim, da sadrže dosta sastojaka koji danas smetaju sve većem broju ljudi, prvenstveno zbog velike količine šećera ili prisustva glutena. Dodamo li tome i omiljene nadeve, poput kombinacije mlevenog keksa i krema, slatkih džemova sa dodacima veštačkih šećera ili sladoleda, jasno je zašto se mnogi odlučuju da ipak preskoče ovu ukusnu kalorijsku bombu. Ipak, uz malo truda, mašte i volje za kombinovanje, moguće je napraviti i zdravu varijantu koja će biti ukusna, uz nabavku i upotrebu namirnica zdravije hrane.

Zamena za klasično pšenično brašno

Osobe koje su intolerantne na gluten, treba da izaberu neku vrstu brašna koje ne sadrži pšenicu. Na deklaraciji obavezno proverite da li brašno koje uzimate za zamenu možda sadrži gluten u tragovima, jer moguće je da se to dogodi na trakama u proizvodnim pogonima. Evo nekih od opcija:

Trikovi za „omekšavanje“ brašna i zamenu jaja

Sve ove vrste brašna su krute i oštrije od pšeničnog, pa je dobro međusobno ih mešati, kako se masa ne bi krunila i bila previše rastresita. Ono što sigurno može da pomogne je dodavanje jogurta ili čia semena. Čia semenke mogu da posluže i kao odlična zamena za jaje. Uzmite jednu kašiku čia semenki, stavite ih u činiju i dodajte 3 kašike vode. Sačekajte 5 minuta i dobićete nešto kao čia – jaje, masu koja će po strukturi podsećati na jaja.

Ideje za zdravije nadeve i  filovanje palačinki

Izbor preliva, fila, zavisi od toga da li želite da pravite slane ili slatke palačinke.

Slatki predlozi:

    Slani predlozi:

  • listići šunke sa mladim lukom
  • pečurke
  • šparoge (špargla, asparagus)
  • nemasne vrste sira
  • tikvice
  • tunjevina i praziluk

Pripremite testo za zdravije palačinke

Potrebno:

  • 2 jajeta (ili smesa od čia semena)
  • 3 velike kašike jogurta
  • 2/3 šolje brašna (nekog integralnog, po izboru, ili mešavina navedenih prethodno)
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • puter za podmazivanje tiganja

Priprema:

Spremite brašno po izboru, neka bude što sitnije mleveno. U činiji umutite jaje sa jogurtom i dodajte sodu bikarbonu. Zatim polako dodajte brašno, uz kašiku vode. Teflonski tiganj premažite puterom. Budući da je ovakvo brašno drugačije teksture, ne možete očekivati glatku masu i glatke, lagane palačinke. Biće nešto između onih na koje ste navikli, i debljih – američkih.

Pravite ih tako što ćete napraviti grudvu mase na sredini i polako širiti krug, do pune površine tiganja. Kada mehurići počnu da se pojavljuju, a sredina je pečena, lagano idite oko ivica kako se masa ne bi lepila. Pažljivo okrenite i na drugu stranu, kada palačinka porumeni. Prelijte ili punite nadevom kojim želite, „smotajte“ ih ili ostavite na tanjiru sa nadevom, i jedite dok su tople.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Svetlana
1:52, 08. 09. 2021.
Odgovori

Jecam i ovas sadrze gluten

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo