Naslovna / Ishrana

Menopauza i njeni simptomi mogu se ublažiti hranom bogatom fitoestrogenima

Priredio/la: I. V.|13:00 - 30. 08. 2021.

Namirnice bogate fitoestrogenima mogu da nadoknade manjak određenih hormona u organizmu, posebno kada je žena u menopauzi

fitoestrogeni- menopauza- hormoni Fitoestrogeni bi mogli da posluže kao vrsta prirodne hormonske zamenske terapije Foto: Shutterstock

Fitoestrogeni su jedinjenja koja se prirodno nalaze u biljkama. Ako jedemo voće, povrće, mahunarke i neke žitarice, iz ishrane dobijamo fitoestrogene. Uravnotežena ishrana bogata vitaminima jako je važna, kaže ginekolog dr Irmgard Zierden iz Nemačke. Ona navodi da su fitoestrogenske biljke one koje prirodno sadrže fitoestrogene, spojeve slične ljudskom estrogenu. Takve prirodne namirnice mogu, kako navodi, da nadoknade njegov manjak u organizmu, posebno kada je žena u menopauzi, pri kraju reproduktivnog doba, kada se količina estrogena smanjuje, što može da prouzrokuje neugodne simptome menopauze.

Estrogen je ženski hormon

„Phyto“ je grčki koren reči koji znači „biljka“. Estrogen je ženski hormon koji reguliše funkcije i kod žena i kod muškaraca. Fitoestrogeni, iako na biljnoj bazi, deluju slično kao i životinjski estrogen kod ljudi. Kada jedemo fitoestrogene, naše telo može reagovati kao da je u telu prisutan naš sopstveni estrogen. Tim povodom dr Zierden smatra da valunzi, promene raspoloženja, noćno znojenje, problemi sa spavanjem, koji za mnoge žene u menopauzi predstavljaju pravo mučenje, ipak mogu da se i ublaže, i to fitoestrogenima.

Šta fitoestrogeni mogu da učine za naše zdravlje?

Biljna ishrana veoma je bogata prirodnim fitoestrogenima u zdravim količinama, posebno onim iz soje. U ograničenoj meri, fitoestrogeni bi mogli da posluže kao vrsta prirodne hormonske zamenske terapije. Ovo je posebno slučaj sa suplementima fitoestrogena. Budući da imitiraju sopstveni estrogen u našem telu, fitoestrogeni postižu neke iste stvari. Druge potencijalne prednosti fitoestrogena uključuju:

Olakšanje od naleta vrućine
Perimenopauza je reproduktivna faza u životu osobe koja obično počinje u kasnim 40. godinama. Za to vreme, telo žene prestaje da proizvodi mnoge ženske hormone, pa i estrogen. Perimenopauza može izazvati mnoge neprijatne simptome. To uključuje valunge, promene raspoloženja i smanjeni libido. Ovi simptomi se mogu nastaviti i nakon menopauze. Studija iz 2014. godine pokazala je da fitoestrogeni u velikoj meri mogu da smanje valunge. Druga istraživanja, uključujući studiju iz 2016, takođe su pronašla pozitivne efekte na valunge i druge simptome perimenopauze.

Prevencija osteoporoze kod žena
Istraživanja su pokazala da bi fitoestrogeni mogli da pomognu u sprečavanju gubitka koštane mase kod starijih žena. Poznato je da prirodni estrogen pomaže u održavanju normalne gustine kostiju. Kada žene stare, nivo estrogena opada, čineći ih ranjivijima na osteoporozu. Budući da fitoestrogeni deluju slično kao i estrogen, njihovo uzimanje može sprečiti da se to dogodi.

Ublažava menstrualne tegobe 
Neke žene koriste fitoestrogene kao prirodne ili biljne lekove za ublažavanje menstrualnih problema ili nepravilnosti. Nivo estrogena može pasti tokom određenog perioda menstrualnog ciklusa, uzrokujući neprijatne simptome. Ako se estrogen može zameniti (poput fitoestrogena ili tablete), ovi simptomi se mogu ublažiti.

Lečenje akni
Lečenje akni fitoestrogenima takođe je moguće. Ideja je da estrogen suprotstavlja androgene (muške hormone), koji mogu doprineti aknama kod žena. Budući da fitoestrogeni deluju slično estrogenu, oni mogu da se suprotstave androgenima i kao rezultat toga ublaže ili spreče akne.

Hrana bogata fitoestrogenima

U hranu bogatu fitoestrogenima spadaju proizvodi od soje, semenke lana i bundeve, mahunarke, žitarice, bobičasto i koštunjičavo voće, kao što su borovnice i šljive. Brokuli i rukola takođe ublažavaju simptome menopauze, a može da pomogne i beli luk.

Osim na ono što jedu, dr Irmgard Zierden smatra da bi žene trebalo da pripaze u koje vreme dana jedu. Njen savet je da se sirovo voće i salate ne jedu uveče, jer tada „creva moraju previše da rade tokom noći“ što može dovesti do nesanice i valunga. Mnoge žene se u menopauzi, kako ističe, ugoje uprkos tome što ne jedu više nego pre. To je normalno jer se s godinama gubi mišićna masa, a metabolizam usporava. Zbog toga bi žene u menopauzi trebal da smanje unos kalorija.

Treba li biti oprezan sa uzimanjem fitoestrogena?

Kao i kod svih hranljivih materija, najbolje je fitoestrogene unositi prirodno iz namirnica biljnog porekla. Poslednjih godina sintetički estrogen dobio je lošu reputaciju zbog negativnih nuspojava. Ovo uključuje povećane rizike od gojaznosti, raka, reproduktivnih poremećaja i kardiovaskularnih bolesti. Ali takvi rizici nisu dokazani tokom konzumiranja biljnih fitoestrogena. Jedan primer je soja, biljni izvor proteina koji takođe sadrži grupu fitoestrogena zvanih izoflavoni.

Dugoročne kliničke studije pokazale su da soja nije povezana sa povećanim rizikom od raka dojke i da može biti od pomoći i ljudima koji žive s karcinomom. Studija iz 2009. zaključila je da je utvrđeno da sojina hrana smanjuje ponavljanje raka i smrt.

Nažalost, postoje neke zablude vezane za hranu koja sadrži fitoestrogene, uključujući i to da bi mogle povećati rizik od određenih vrsta raka. Zapravo, pregled studija 2020. otkrio je da fitoestrogeni zapravo mogu imati zaštitni efekat za sledeće vrste raka:

karcinom dojke
– kolorektalni kancer
– kancer endometrijuma
Ali, nema, na primer, konkretnih ljudskih dokaza koji pokazuju da fitoestrogeni mogu da spreče miome materice.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo